IMOVINSKE KARTICE I ŽIVOTOPISI SUDACA SKRIVENI OD JAVNOSTI

ISTRAŽUJEMO Tko je vukovarska sutkinja koja smatra da se 'za poginulim sinovima treba žaliti u tišini', a koja skriva sve podatke o sebi

Autor

Leo Buljan

Sutkinja Općinskog suda u Vukovaru Mira Rajš našla se pod povećalom javnosti nakon što je na ponovljenom suđenju hrvatskom branitelju Marijanu Živkoviću, ocu koji je izgubio dva sina u Domovinskom ratu, rekla da se 'sinovi žale u tišini'. Podsjećamo, Živković je u prosvjedu protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru 2013. razbio dvojezičnu ploču na zgradi PP Vukovar.

24.09.2019. u 22:29
Ispiši članak

Sutkinja je šokirala javnost rekavši Živkoviću da 'ne maše sudnicom sa sudbinom svojih sinova' te dodala da je i ona proživjela tragedije u svom životu. "I ja osobno žalim mnoge sinove, ali u srcu. Neću s njima mahati po sudnici. Žao mi je što Vam to ja moram reći, ja koja isto nosim veliku tugu u srcu zbog svega što sam prošla", izjavila je tada sutkinja te je na temelju te izjave bilo za pretpostaviti da je i ona proživjela tragične gubitke, usporedive s onima Marijana Živkovića.

Međutim, u razgovoru za portal Direktno predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić je rekao da je sutkinja podrijetlom iz Iloka te da, prema njegovim saznanjima, nije izgubila članove obitelji u ratu.

"Sutkinja je Hrvatica, rodom iz Iloka. Iako je na ročištu rekla da je i ona nosi veliku tugu u srcu, prema našim saznanjima, nije izgubila članove obitelji u ratu. Možda su u pitanju bliski prijatelji, ali u to neću ulaziti", rekao je Josić.

Rajš: Ne smijem davati nikakve komentare dok traje suđenje

Kontaktirali smo i sutkinju Rajš da nam pojasni svoju izjavu te odgovori na druga pitanja o njenim kvalifikacijama, ali nam je sutkinja rekla da neće odgovoriti dok se sudski postupak ne završi.

"Postupak nije gotov i ne smijem davati nikakve komentare dok traje suđenje. O svemu što vas zanima možemo razgovarati nakon prvostupanjske presude", kratko je rekla Rajš.

Kontroverzne presude

Sutkinja se i prije spominjala u javnosti zbog izuzetne strogoće prilikom donošenja presuda. Najpoznatiji je slučaj Sonje Vidaković, majke dvoje odrasle djece kojoj je Rajš 2009. izrekla desetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog neredovitog plaćanja alimentacije. Rajš je donijela oštru presudu iako je Vidaković bila nezaposlena i nije mogla plaćati 1000 kuna alimentacije.

Inače, Vidaković se od bivšeg supruga razvela jer je bila žrtva obiteljskog nasilja, a kad je ostala bez posla, sud je djecu dodijelio njemu, a njoj su dosudili alimentaciju. S vremenom se stvorio dug od 35.000 kuna i bivši suprug je podigao tužbu. Međutim, sutkinja Rajš u tome nije vidjela nikakvu olakotnu okolnost.

Životopisa sutkinje nema na službenim stranicama

Ponukani živopisnim istupom sutkinje u sudnici, ali i raznim neprovjerenim informacijama o njezinom profesionalnom putu, potražili smo njezin životopis kako bismo potvrdili ili demantirali te neprovjerene informacije. Kad smo životopis sutkinje pokušali naći na službenim stranicama Sudačke mreže i Općinskog suda u Vukovaru, nije ga bilo. Stoga smo upit proslijedili Državnom sudbenom vijeću (DSV),  Općinskom sudu u Vukovaru i Ministarstvu pravosuđa te smo na uvid zatražili i imovinsku karticu sutkinje. Naime, sve imovinske kartice hrvatskih sudaca trebale su u rujnu postati javno dostupne.

Objava imovinskih kartica sudaca odgođena je s lipnja za rujan zbog provjere zaštite osobnih podataka. Međutim, imovinske kartice trebale bi biti u evidenciji DSV-a te bi, s iznimkom nekih podataka o članovima obitelji, adresi prebivališta i slično, trebale biti dostupne na uvid javnosti.

No, DSV je naš zahtjev za objavom životopisa sutkinje odbio, uz obrazloženje da je "do 2001. Ministarstvo pravosuđa za Državno sudbeno vijeće obavljalo sve administrativno tehničke poslove pa tako i objavu oglasa u Narodnim novinama, prikupljanje, obradu i arhiviranje natječajne dokumentacije, u koju spada i životopis kandidata prijavljenih na natječaje za imenovanje sudaca" te da se trebamo obratiti Ministarstvu pravosuđa jer je sutkinja Mira Rajš imenovana 1997. godine. 

Što se tiče imovinske kartice, u DSV-u tvrde da Zakon o Državnom sudbenom vijeću nije usklađen s uredbom Europske unije ta da su, dok se taj problem ne riješi, imovinske kartice zaštićene od objave".

Isti upit proslijedili smo u Ministarstvo pravosuđa, ali odgovor nismo dobili do zaključenja ovoga teksta.

Imovinske kartice i životopisi sudaca tajni!

Redakcija portala Direktno već se susrela s odbijanjem objave podataka iz imovinskih kartica državnih službenika. Podsjećamo, tražili smo životopise i imovinske kartice državnih odvjetnika u Vukovaru, kako bismo se uvjerili u njihovu vjerodostojnost, ali i provjerili sve ono sporno što se pričalo o njihovim ranijim radnim iskustvima.

Iako su državni odvjetnici i njihovi zamjenici u roku od 30 dana od stupanja na dužnost dužni popuniti i predati imovinske kartice Državnom odvjetničkom vijeću o imovini, imovini bračnih drugova i maloljetne djece i stalnim prihodima, ti su podaci nedostupni javnosti.

Državno odvjetničko vijeće pozvalo se tada na tzv. test razmjernosti i do daljnjega nam uskratilo pristup njihovim imovinskim karticama, ali i životopisima! Nakon što smo se pozvali na pravo na pristup informacijama, dobili smo na uvid preslike njihovih imovinskih kartica i životopisa, ali dijelovi nebitni za javnost bili su prekriveni. 

O slučaju imovinske kartice i životopisa sutkinje Rajš redakcija portala Direktno obavijestila je Povjerenika za informiranje i Agenciju za zaštitu osobnih podataka, kao i nadležno Ministarstvo pravosuđa te ćemo ostati ustrajni u našem zahtjevu da ih dobijemo na uvid. Nelogično je da su podaci o obrazovanju i radnom iskustvu hrvatskih sudaca, kao i njihove imovinske kartice nedostupne javnosti. Hrvatski građani koji ih plaćaju imaju pravo na tu informaciju.