ZAŠTO HRVATSKA PRESPORO KAŽNJAVA RATNE ZLOČINE IZ DOMOVINSKOG RATA?

ISTRAŽILI SMO Tko je kriv što je srpski ratni zločinac slobodan? Dopis iz Zagreba do Vukovara putovao četiri dana, a rokovi istekli!?

Autor

Lorena Šipek

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić objavio je u srijedu kako je Hrvatska propustila zatražiti izručenje srpskog ratnog zločinca Dragana Ćirića te da je on sada na slobodi budući da je zatražio i dobi državljanstvo Republike Srbije. Kajkić je, također, u svojoj objavi napisao da je to "za ostavku ministarstva uprave i pravosuđa Ivana Malenice". 

21.02.2021. u 14:37
Ispiši članak

Podsjetimo, dana 13. siječnja 2021. godine, u Beogradu je po europskom uhidbenom nalogu, temeljem pravomoćne sudske odluke VRHS RH broj: I Kž 683/09-8, od 17.11.2009 uhićeni ratni zločinac Dragan Ćirić osuđen je na šest godina zatvora za ratne zločine prema civilnom stanovništvu, počinjene 1991/1992 u seli Mikluševci.

Srpska policija uhitila ga je, navodi Kajkić, 13. siječnja 2021. po EUN i stavila u ekstradicijski pritvor. O tome je službeno izvijestila Ministarstvo pravosuđa RH, koje je bilo dužno u roku od 18 dana- rok 5. veljače 2021. dostaviti - molbu ili zahtjev za izručenje Dragana Ćirića u RH, a gdje je po izručenju trebao izdržati kaznu zatvora od šest godina.

OTKRIVAM NOVE PROPUSTE HRVATSKOG PRAVOSUĐA U SVOM RADU I ISTRAŽIVANJU OTKRIO SAM PUNO PROPUSTA ALI OVAKAV, JOŠ NISAM! ...

Objavljuje Nikola KajkićSrijeda, 17. veljače 2021.

"S obzirom na to da je propustima Ministarstva pravosuđa RH protekao obvezni zakonski rok od 18 dana, odnosno da Ministarstvo pravosuđa nije u roku od 18 dana, dostavilo Ministarstvu pravde Srbije, zahtjev odnosno zamolbu, za izručenje osuđenog ratnog zločinca Dragana Ćirića, isti je pušten na slobodu u RS te više ne postoji mogućnost da se zahtijeva njegovo izručenje i izdržavanje kazne za ratni zločin", dodao je Kajkić.

Nedugo nakon objave teksta o tome, priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa i uprave. Naime, ministar Ivan Malenica navodi sljedeće:

"Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe kako u navedenom slučaju nije bilo u mogućnosti podnijeti zahtjev za izručenjem budući da o navedenom slučaju nije bilo obaviješteno u primjerenom roku i na uobičajen način (putem Interpola) od strane nadležnih tijela Republike Srbije".

Budući da informacija, kako navode iz Ministarstva uprave i pravosuđa, o uhićenju nije pristigla u primjerenom roku i putem Interpola što je rezultiralo nemogućnošću pravovremenog podnošenja zahtjeva za izručenjem u skladu s međunarodnim pravom i praksom, Ministarstvo pravosuđa i uprave smatra da je riječ o opstruiranju postupka od strane Ministarstva pravde Republike Srbije.

"Međutim, ističemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave odmah po saznanju o uhićenju navedene osobe, kompletiralo svu potrebnu dokumentaciju i podnijelo molbu za izručenjem nadležnim tijelima Republike Srbije u skladu sa svim važećim međunarodnim ugovorima.

Prema zakonodavstvu Republike Srbije, po zaprimanju molbe za izručenje postupak se može nastaviti, a ako egzistiraju razlozi za pritvor propisani zakonom o Međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije, protiv tražene osobe može se ponovno odrediti pritvor", dodaje se u priopćenju.

Reakcija Hrvatskih suverenista

Ako je točna informacija našeg Ministarstva pravosuđa da ih Republika Srbija nije pravovremeno izvijestila o uhićenju Dragana Ćirića optuženog za ratne zločine, Hrvatski suverenisti najavili su da će Republiku Srbiju prijaviti Interpolu, Ujedinjenim narodima te Europskoj komisiji.

Problem je sada utvrditi tko govori istinu i što se doista dogodilo, pa traži hitno očitovanje našeg Ministarstva pravosuđa o cijelom slučaju. 

"Ako je točno što kažu u našem Ministarstvu pravosuđa, onda Republika Srbija doista opstruira Hrvatsku, što je rijedak primjer u sudskoj praksi i onda ćemo o tome obavijestiti tajništvo Interpola, UN, Europsku komisiju. No, ako je taj problem doista nastao zbog šlamperaja u našem ministarstvu, onda ćemo zatražiti ostavke", zaključio je Željko Sačić

Ministarstvo pravosuđa ponovno odbacilo bilo kakve optužbe

"Nastavno na medijske napise vezane uz slučaj hrvatskog državljanina uhićenog u Republici Srbiji i neosnovane kritike iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista na postupanje Ministarstva pravosuđa i uprave u postupku traženja izručenja, Ministarstvo još jednom ističe kako o uhićenju nije bilo obaviješteno u primjerenom roku i na uobičajeni način od strane nadležnih tijela Republike Srbije zbog čega upućivanje molbe za izručenje nije bilo moguće u navedenom roku.

S obzirom da informacija o uhićenju nije stigla u postupku propisanom multilateralnim i bilateralnim ugovorima koji su na snazi, prvenstveno putem Interpola, Ministarstvo smatra da je riječ o opstruiranju postupka od strane nadležnih tijela Republike Srbije. Naglašavamo da ovakvo postupanje u primjeni međunarodne suradnje u kaznenim predmetima do sada nije zabilježeno u praksi.

Obavijesti koje se šalju putem ministarstava nadležnih za poslove pravosuđa su formalne naravi i obično u toj fazi nemaju operativni značaj jer putuju redovnom poštom, pri čemu ističemo da je praksa Ministarstva pravosuđa i uprave u ovakvim postupcima da koristi sve dostupne oblike komunikacije kada obavještava drugu državu o uhićenju ili rokovima koji su prekluzivni te uvijek kada to nalaže žurnost postupka primjenjuje elektroničku komunikaciju. S druge strane Ministarstvo pravde Republike Srbije rijetko ima takav pristup pa se u potpunosti oslanjamo na obavijesti koje nam pristižu putem Interpola.

Informacija o uhićenju Ministarstvu pravosuđa i uprave pristigla je poštom i to samo nekoliko dana prije samog isteka roka, dok je informacija od Interpola izostala, što je protivno uobičajenoj praksi u kojoj se državama koje traže izručenje daje dovoljno vremena za pripremu dokumentacije i upućivanje molbi nadležnim tijelima", stoji, među ostalim, u ponovnom priopćenju Ministarstva uprave i pravosuđa.

Odgovori Županijskih sudova - Vukovar i Osijek

Dana, 18. veljače, kako bi doznali detalje vezane uz (ne)izručenje Ćirića, kontaktirali smo naprije Županijski sud u Vukovaru, a potom i, kako nas je uputio predsjednik istog Županijskog suda Nikola Bešenski, i Županijski sud u Osijeku. Županijski sud u Osijeku "lopticu je vratio" sudu u Vukovaru.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti. 

"Spis Županijskog suda u Osijeku broj K-42/96. u kojem je IV-opt. Dragan Ćirić, ustupljen je 22. veljače 2001. Županijskom sudu u Vukovaru te je dobio broj K-7/2001.

Molimo da se obratite Županijskom sudu u Vukovaru za daljnje informacije", stoji u obrazloženju.

Također, odgovor smo zaprimili i od strane Županijskog suda u Vukovaru.

"Ured predsjednika Županijskog suda u Vukovaru zaprimio je dana 8. veljače 2021. dopis Ministarstva pravosuđa, Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i srječavanje korupcije, KLASA: 720-04/11-01/278 URBROJ:514-06-02-01-02/01 21-11 od 4. veljače 2021. u kojem se od Županijskog suda zahtjeva dostava dokumentacije potrebne za sastavljanje molbe za izručenje".

Nadalje, nastavili su: "U privitku gore navedenog dopisa dostavljen je dopis Ministarstva pravde Republike Srbije, Sektora za međunarodnu pravnu suradnju poslovni broj: 713-01-00219/2021-08 od 3. veljače 2012. te rješenje Višeg suda u Beogradu, Odelenje za ratne zločine, poslovni broj: Kre-Po2 1/2021 od 2. veljače 2021. kojim se ukida pritvor okrivljenom Draganu Ćiriću određen rješenjem Višeg suda u Beogradu, Odelenja za ratne zločine Kre-Po2 1/21 od 15. siječnja 2021., te isti odmah pušta na slobodu".

Županijski sud u Vukovaru, kako navode, je dana 9. veljače 2021. Ministarstvu pravosuđa dostavio slijedeću dokumentaciju: ovjereni prijepis presude Županijskog suda u Vukovaru poslovni broj: K-7/01 od 5. veljače 2009., ovjerenu presliku presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske poslovni broj: I Kž 683/09-8 od 17. studenog 2009., ovjereni prijepis naloga Zupanijskog suda u Vukovaru poslovni broj: Ik 1-64/10-4 od 21. travnja 2010 za raspisivanje tuzemne tjeralice, ovjereni prijepis naloga Županijskog suda u Vukovaru poslovni broj: Ik 1-64/2010 8 od 10. svibnja 2011. za raspisivanje međunarodne tjeralice i ovjereni ispis mjerodavnih odredbi Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, potrebnih za pravovremenu dostavu molbe nadležnim pravosudnim tijelima Republike Srbije za izručenje osuđenog Dragana Cirića.

Odgovor srbijanskog Ministarstva pravde

O cijelom slučaju portal Direktno kontaktirao je i srbijansko Ministarstvo prave, no do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.