'DVIJE FAZE I DVA NAČINA'

ISTRAŽILI SMO Pogledajte kada će se održati i kako će izgledati popis stanovništva u 2021.

Autor

lb

Velik broj državnih institucija već se prilagodio otežanim uvjetima rada koje je uzrokovala pandemija korona virusa. Međutim, kako je u 2021. godini planirana provedba Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, kontaktirali smo Državni zavod za statistiku (DZS) kako bi saznali plan za njegovu provedbu u novonastaloj epidemiološkoj situaciji.

28.11.2020. u 17:28
Ispiši članak

Kako je za portal Direktno pojasnila Ivana Sopta iz DZS-a, pripreme za Popis stanovništva u 2021. već su u tijeku .

"U tijeku su pripreme za Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine koje je najsloženije i najopsežnije statističko istraživanje s obzirom na brojnost obuhvaćenih jedinica te najbogatiji izvor podataka o stanovništvu neke zemlje. Podaci koji se prikupljaju Popisom nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih  istraživanja. Cilj je Popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova", rekla je Sopta.

'Dvije faze i dva načina'

Sopta otkriva da bi Popis službeno trebao početi sa zadnjim danom ožujka sljedeće godine, a da bi prva faza trajala do 10. travnja. Dok bi u prvoj fazi građani ispunjavali upitnike u elektroničkom obliku pomoću sustava e-Građani, u drugoj fazi bi popisivači prikupljali podatke putem osobnih razgovora s građanima, a kontrolirali bi i podatke iz prve faze. 

"Popis počinje na dan 31. ožujka 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa te će se provoditi u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja. U prvoj fazi od 1. travnja 2021. do 10. travnja 2021. osobe će se moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju. 

U drugoj fazi od 16. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. popisivači će popisivati sve popisne jedinice koje nisu samostalno popisane, putem osobnog intervjua sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja te će ujedno i kontrolirati podatke prikupljene u prvoj fazi Popisa", otkrila je Sopta za Direktno. 

Na pitanje postoji li mogućnost da se Popis odgodi, iz DZS-a su samo kratko poručili da će se držati uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite, a da će građani o svemu biti na vrijeme obaviješteni.  

"Državni zavod za statistiku će tijekom provedbe Popisa 2021 postupati sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Ukoliko dođe do promjena zbog epidemiološke situacije, javnost će o svemu biti pravovremeno obaviještena", zaključila je Sopta.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.