KOGA JE SVE KAZNILA HRVATSKA NARODNA BANKA

ISTRAŽILI SMO Najviše kazni izrečeno OTP banci, zbog 'pranja novca' kažnjene tri banke

Najviše kazni izrečeno je OTP banci, potom Addiko banci (nekadašnja Hypo Alpe-Adria banka), a pojedinačno najveća kazna izrečena je Zagrebačkoj banci.

O tom slučaju pisao je i portal Direktno, a utvrđeno je u Zagrebačkoj banci ukupno 11 prekršaja vezanih uz kršenje Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Osim Zabe za kršenje istog Zakona u 2020. kažnjene su još i Slatinska banka i J&T banka zbog obavljanja sumnjivih transakcija, neutvrđivanja stvarnih vlasnika, te neizvještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o sumnjivim transakcijama.

OTP banci izrečeno je ukupno 16 kazni u ukupnom iznosu od 1,28 milijuna kuna, a odgovorne osobe u OTP banci kažnjene su ukupno s gotovo 176 tisuća kuna.

OTP banka, koja je preuzela i nekadašnju Splitsku banku, kažnjena je među ostalim i zbog naplaćivanja nepostojećih naknada građanima, neodgovaranja na prigovore klijenata, odbijanja alternativnog rješavanja sporova, uskraćivanja informacija klijentima te pogrešno naplaćivanih kredita građana.

Addiko banka kažnjena je šest puta s ukupno s 1,065 milijuna kuna, a odgovorne osobe s ukupno 171.500 kuna.

Kazne su izrečene Addiko banci iz sličnih razloga kao i OTP banci: neodgovaranja na prigovore klijenata, uskraćivanje propisanih informacija o uvjetima kredita, te naplatu naknada na koje banka nije imala pravo.

Najveća kazna izrečena je, dakle, Zagrebačkoj banci od 33 milijuna kuna, a ukupno Zaba je kažnjena s 33,03 milijuna kuna.

Hrvatska poštanska banka kažnjena je s 400 tisuća kuna, a odgovorne osobe s dodatnih 8,2 tisuće kuna.

Slatinska banka kažnjena je ukupno s 390 tisuća kuna, a odgovorne osobe s dodatnih gotovo 185 tisuća kuna.

Varaždinska J&T banka kažnjena je s 50 tisuća kuna, a odgovorne osobe s dodatnih osam tisuća kuna.

Splitska Imex banka kažnjena je ukupno s 35 tisuća kuna, a odgovorne osobe s dodatnih 5,5 tisuća kuna.

Kreditna banka kažnjena je s 20 tisuća kuna, a odgovorne osobe s dodatne dvije tisuće kuna.

Sberbank je zbog uskraćivanja informacija klijentima kažnjen s 19 tisuća kuna, a odgovorne osobe s dodatne tri tisuće kuna.

O tome koje su banke kažnjavane proteklih godina, pogotovo zbog pranja novca, portal Direktno je već ranije pisao.

Isto tako, bavili smo se i brojnim nepravilnostima i nezakonitostima u poslovanju banaka koje je, kao što vidimo, i središnja banka žestoko kaznila.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.