DVOSTRUKE OVRHE

ISTRAŽILI SMO Je li HRT 'zaboravio' obavijestiti građane o oprostu duga? Na Prisavlju tvrde da su to napravili

Autor

Leo Buljan

Kako doznaje portal Direktno iz odvjetničkih krugova, Hrvatska radiotelevizija  nije u cijelosti ispoštavala obveze Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama i nije o otpisu duga obavijestila sve građane, iako iz HRT-a službeno tvrde da jesu.

09.05.2019. u 07:27
Ispiši članak

Kako tvrdi HRT, državna medijska kuća poštovala je odredbe Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama te su svi dužnici pravovremeno obaviješteni o oprostu duga. 

HRT u odgovoru portalu Direktno navodi da je 2. svibnja evidentirano kako dugovanje prema HRT-u ima još 37.520 građana u iznosu od 159.411.953,46 kuna (glavnica 137.969.925,09 kuna plus kamata 21.442.028,37 kuna). U odgovoru stoji i da je oprost duga evidentiran u poslovnim knjigama te da su potraživanja stornirana od strane HRT-a.

Na upit portala Direktno o tome tko je obavijestio građane o otpisu duga dobili smo odgovor da je "obveznike kojima je otpisan dug obavijestio vjerovnik, odnosno  HRT".

Također, Financijska agencija (FINA) tvrdi da je odlukom Vlade iz prošle godine prestao ovršni postupak za 190.535 građana s dugovanjima prema HRT-u. 

"Temeljem Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, FINA je prestala postupati po osnovama za plaćanje u ukupnom iznosu duga od 367.047.977,59 kuna (glavnica 259.221.092,70 kuna plus kamata 107.826.884,89 kuna)", stoji u odgovoru FINA-e.

Naime, HRT je u okviru Vladinog modela pomoći prezaduženim i blokiranim građanima, kao tvrtka u vlasništvu države, tj. vjerovnik 1. reda mogla otpisati svakoj fizičkoj osobi najviše do 10.000 kuna duga evidentiranih u očevidniku Fine. I to je učinjeno.

Međutim, kako tvrdi naš izvor, HRT je za razliku od drugih vjerovnika, poput Porezne uprave ili Grada Zagreba, propustio u zakonskom roku od 60 dana o otpisu duga pojedinačno obavijestiti svakog pojedinog dužnika o tome koliko mu je duga oprošteno.

I to, tvrdi naš izvor iz odvjetničkih krugova, ostavlja mogućnost da se za isti dug ponovno pokrene ovršni postupak, jer vjerovnici, tj. građani nemaju nikakav dokument kojim bi dokazali da im je dug stvarno i oprošten.

Inače, najveći dio pravnih i ovršnih postupaka u ime HRT-a ide preko odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, budući da je pokojni odvjetnik Marijan Hanžeković i osmislio cijeli postupak naplate ovrhe u ime HRT-a, a javni bilježnik Jozo Rotim obavlja pak najveći dio javnobilježničkog posla u ime HRT-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.