TKO JE ŠTO ZATAJIO?

ISTRAŽILI SMO Imovinske kartice pune nelogičnosti; jedni upisuju članstvo u lovačkom društvu, drugi ništa, a neki i bivše javne funkcije

Autor

Leo Buljan

Kako je ostavka glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića uslijedila nakon što je u javnost došao podatak kako je član masonske lože, redakcija portala Direktno odlučila je istražiti kojih privatnih udruženja i institucija su članovi najviši državni dužnosnici, članovi Vlade i istaknuti saborski zastupnici.

20.02.2020. u 12:56
Ispiši članak

Naime, prema službenim dokumentima na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u imovinskim karticama trebaju biti dostupni i podaci o ostalim članstvima dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama (naziv, OIB i sjedište pravne osobe, datum početka i prestanka članstva, funkcije), o čemu je pisao i portal Direktno.

Međutim, ako je vjerovati podacima iz imovinskih kartica članova Vlade, većina ministara nisu članovi nikakvih privatnih udruženja ili organizacija. Međutim, podatke u imovinskim karticama treba uzeti s dozom zadrške jer postoji mogućnosti da dužnosnici tu stavku doživljavaju neozbiljnije od, primjerice, podataka o imovini, a i tu neuobičajeno često griješe.

Primjerice, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu je istaknuo kako je član udruženja šahista, ali članstvo u takvoj udruzi nije naveo u imovinskoj kartici.

S druge strane, neki od svježije imenovanih članova Vlade shvatili su svoju obavezu ispunjavanja imovinske kartice puno pedantnije. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tako je navela da je da je predsjednica Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, članica Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju, zastupnica Vlade u Skupštini Hrvatskih šuma te članica Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Međutim, treba napomenuti da su to funkcije koje je preuzela kada je preuzela i dužnost ministrice.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković navela je da je volonterski obnaša funkciju predsjednice Upravnog vijeća Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici.

Nešto šarolikije je kod ministra državne imovine Marija Banožića. On je u imovinskoj kartici istaknuo da je obnašao dužnosti  predsjednika Hrvatske udruge za marketing CROMAR te da je bio član izvršnog odbora Lovačkog društva Sloga Vinkovci.

Zanimljiv popis našli smo i kod ministra uprave Ivana Malenice. Kako stoji u njegovoj imovinskoj kartici, član je Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Biskup Srećko Badurina, Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar te Lovačkog društva Vuk Perković.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić predsjednik je hrvatskog ogranka udruge bivših stipendista Ujedinjenog Kraljevstva Chevening Alumni Hrvatska te član Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u imovinskoj kartici navodi samo članstvo u HNS-u te dužnost 'zamjenika predsjednika u funkciji obnašatelja predsjednika stranke'.

Što se tiče dužnosnika u Hrvatskom saboru, HDZ-ov Davor Ivo Stier član je Uprave Zaklade Hrvatskoga državnoga zavjeta te član Hrvatske paneuropske unije i Kršćanskih društvenih krugova udruga za duhovnu obnovu.

Ivan Pernar prijavio je u imovinskoj kartici da je član udruge Igranje, udruženja koje promiče 'društvene igre nove generacije'.

SDP-ovac Joško Klisović se u imovinskoj kartici navodi kako je dekan Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjold.

Iako je imenovan vitezom, potpredsjednik Sabora Željko Reiner u imovinskoj kartici nije naveo članstvo u nekom viteškom redu.

Zastupnik iz redova Mosta nezavisnih lista Miro Bulj naveo je kako je bio gradski zastupnik Grada Sinja te da je tu funkciju prekinuo 28. lipnja 2017. godine. 

Ovakav potpuni nesrazmjer u ovom dijelu imovinskih kartica daje naslutiti da se funkcije visokih dužnosnika izvan državnih institucija ne provjeravaju, iako bi upravo to trebao biti posao Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.