REAGIRANJE

ISPRAVAK Tahiri iznosi neprovjerene informacije, koje predstavljaju vrstu političkog obračuna

Autor

ri

Redakciji portala Direktno obratila se odvjetnica Katja Jajaš iz zagrebačkog Odvjetničkog društva Jajaš & Vukelić u ime Ermine Lekaj Prljaskaj sa zahtjevom za objavu demantija teksta objavljenog 23. 6. 2020. na portalu Direktno u rubrici Domovina, pod naslovom "Habib Tahiri uputio otvoreno pismo zbog nepravilnosti i lobiranja u XII. izbornoj jedinici", kojeg objavljujemo u cijelosti.

 

02.07.2020. u 13:05
Ispiši članak

U uvodno označenom tekstu proziva se protukandidatkinja u 12. izbornoj jedinici zbog korištenja sanitarnih inspektora u lobiranju protiv Habiba Tahiria i to da je isti tijekom obilaska terena saznao kako sanitarni inspektori iz ispostave inspektorata u Rijeci obilaze albanske poduzetnike i "lobiraju" za osobu koja je protukandidat Habibu Tahiriu u 12. izbornoj jedinici, za izbor za manjinskog zastupnika Bošnjaka, Albanaca, Makedonaca, Crnogoraca i Slovenaca.

Nadalje, Habib Tahiri nadalje navodi kako ima opravdane i jasne indicije kako sanitarne inspektore u "lobiranju" protiv njega koristi protukandidatkinja u 12. izbornoj jedinici.

Naime, u konkrentom slučaju riječ je o jedinoj ženskoj protukandidatkinji iz 12. izborne jedinice pod imenom Ermina Lekaj Prljaskaj, a koja je do sada uredno i časno izvršavala svoju dužnost kao saborska zastupnica, te poduzimala sve što je u njenoj moći radi što uspješnijeg promicanja prava i interesa, te zaštite bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Ista se nikada nije služila svojevrsnim obmanama kako bi pridobila povjerenje građana, već se ista upravo istaknula svojim radom, te upravo time stekla povjerenja građana.

Kako je riječ o javno poznatoj osobi, javnosti upoznatoj osobi kao dosadašnja saborska zastupnica i kandidatkinja u 12. izbornoj jedinici, prenošenjem takvog sadržaja izričito se vrijeđa čast, ugled, ljudsko dostojanstvo, moralni integritet i etička ispravnost prozivane osobe. Objavljivanje na internetskom portalu uvodnog teksta s priopćenjem, koje sadrži neistinite i sugestivne činjenične tvrdnje, pogrdne i negativne vrijednosne sudove, očevidno omalovažavajućeg, uvredljivog i klevetničkog sadržaja, a kojim tekstom se izričito napada na čast i dostojanstvo, predstavlja štetnu zloupotrebu slobode medija i neuvažavanje zaštite dostojanstva, ugleda, časti, prava i dužnosti prozvane osobe.

Pa tako, navedeni tekst također sadrži niz neutemeljenih izjava i neprovjerenih i paušalnih informacija temeljenih na principu "rekla-kazala", a koje nisu ni na koji način dokazane, već predstavljaju autorov senzacionalistički pristup, a na internetskom portalu objavljen sa svrhom da se poveća posjećenost internetskog portala Direktno.hr, a i istovremeno time naruši čast i ugled podnositeljice zahtjeva.

Takve "rekla-kazala" izjave ne samo da su neutemeljene i neistinite, već predstavljaju i svojevrsnu vrstu političkog obračuna.

Slijedom navedenog, prozivanje podnositeljice zahtjeva putem medija i priopćenje objavljenog na internet portalu u u rubrici Domovina, pod naslovom "Habib Tahiri uputio otvoreno pismo zbog nepravilnosti i lobiranja u XII. izbornoj jedinici", smatramo u cijelosti neprovjerenim i paušalnim informacijama, a glavni urednik nije poduzeo potrebne mjere za provjeru točnosti objavljenih podataka, već se suština članka temelji na neprovjerenim, nepouzdanim i neistinitim informacija po principu "rekla-kazala", zahtijevamo da sukladno odredbi članka 41. stavka 1. Zakona o medijima ovaj ispravak objavite bez promjena i dopuna, na istom internetskom portalu i u istoj rubrici, na način da je iz naslova vidljivo da se radi o ispravku bez navođenja u ispravku osobnih podataka podnositeljice, jer ćemo u protivnom biti primorani poduzeti sve pravne radnje radi zaštite prava i interesa naše stranke, stoji u zahtjevu za objavu demantija teksta kojeg je podnijela Ermina Lekaj Prljaskaj.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.