REAGIRANJE

ISPRAVAK INFORMACIJE I ISPRIKA Bivša ravnateljica Daruvarskih toplica ističe kako su protupepidemijske mjere pravodobno poduzete

Autor

ri

Redakciji portala Direktno obratila s odvjetnica Ines Bilandžić Arbutina iz Garešnice u ime Mire Zakore iz Daruvara sa zahtjevom za objavljivanjem ispravka informacije i zahtjevom za ispriku nakladnika.

Zahtjev objavljujemo u cijelosti.

19.05.2020. u 15:37
Ispiši članak

"U tekstu koji je objavljen 23. ožujka 2020. godine na portalu Direktno.hr, pod naslovom "KRAJNJE NEODGOVORNO PONAŠANJE Zbog rada ugostiteljskog objekta u Daruvarskim toplicama unatoč zabrani razriješena ravnateljica, Daruvarske toplice, a pri tom se misli na Specijalnu bolnicu - Lječilišni hotel 'Termal', su opisane kao mjesto potpunog ignoriranja protuepidemijskih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ističem da sam kao ravnatelj dana 13. ožujka 2020. godine donijela Odluku o ustrojavanju Kriznog stožera koji je imao djelovati na sprečavanju mogućnosti pojave i zaraze Covid-19, a brojio je 12 osoba - zdravstvenih i nezdravstvenih rukovoditelja svih odjela. Krizni stožer je u okviru nastojanja da se korisnici, pacijenti i radnici zaštite od moguće zaraze osmislio i obznanio nekoliko obvezujućih Protokola postupanja i Obavijesti koji se oslanjaju na preporučene preventivne mjere Hrvatskog zavoda za javnost zdravstvo i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Napominjem da Lječilišni hotel 'Termal' nije ugostiteljski objekt nego dio zdravstvene ustanove - Daruvarske toplice Specijalne bolnice. Shodno tome, pored zdravstvene usluge bili smo u obvezi smještenim pacijentima i korisnicima osigurati hranu i piće što smo nastojali učiniti kroz funkcioniranje ugostiteljskog segmenta naše usluge. Lječilišni hotel 'Termal' je odlukom Kriznog stožera Daruvarskih toplica, Specijalne bolnice još od dana 18. ožujka 2020. potpuno zatvoren za vanjske korisnike i za građanstvo i doslovno zaključan, a smještenim korisnicima i pacijentima je zabranjeno napuštanja Specijalne bolnice. Štoviše, čak i za pacijente su bili zatvoreni svi rekreativni, terapijski i ugostiteljski sadržaji unutar Daruvarskih toplica, osim restorana i pripadajućeg bara sa slasticama i napitcima koji je ostao otvoren ne mojom voljom, nego odlukom Kriznog stožera.

Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja stupila je na snagu dan kasnije to jest 19. ožujka 2020., iz čega slijedi da smo pratili situaciju i pravodobno reagirali uvodeći nove mjere zaštite.

Pacijentima i korisnicima bilo je fizičkii zabranjeno izlaziti izvan prostora lječilišta,pa čak i u lječilišni park, a svim zaposlenicima i rukovođećem osoblju naređeno je da se tih mjera imaju strogo pridržavati.

Ukratko, pacijenti Daruvarskih toplica, Specijalne bolnice bili su nakon 18. ožujka 2020. u svojevrsnoj karanteni u Lječilišnom hotelu 'Termal' , koja je nadzirana od strane zaštitarske službe. Član Kriznog stožera Daruvarskih toplica, Specijalne bolnice bio je među ostalima i rukovoditelj Odjela za prehranu i usluživanje koji je bio dužan voditi računa i nadzirati da se na mjestima posluživanja hrane i pića striktno provodi mjera socijalne distance. Provodila se epidemiološka trijaža pacijenata, a bolnica se u više navrata dezinficirala, s time da su definficijensi bili dostupni i postavljeni svuda. Osigurana je dovoljna količina rukavica i zaštitnih maski, (a dodatne su se šivale u Praonici Daruvarskih toplica) koje su rukovoditelji trebali podijeliti svojim radnicima. Ovdje moram napomenuti da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučio da osobe koje nemaju simptome infekcije dišnog sustava ne nose maske, a taj stav su podržali i liječnici i glavna medicinska sestra kao članovi Kriznog stožera.

Dodajem da su Daruvarske toplice samo jedna od Specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Republici Hrvatskoj, i iz osobnih kontakata znam da su i ostale Specijalne bolnice postupale kao i Daruvarske toplice.

Konačno, moram dodati da sam od početka svog ravnateljskog mandata izložena najrazličitijim opstrukcijama od strane određenih političkih struktura unutar i izvan Ustanove, no zadovoljstvo nalazim u činjenici da smo unatoč tome predanim radom velike većine radnika uspjeli financijski stabilizirati Ustanovu i učiniti je uspješnim poslovnim subjektom. Na žalost, ovakvom medijskom hajkom prouzročeno je mnogo štete i poslovnom ugledu i tržišnoj poziciji Daruvarskih toplica što će se zasigurno reflektirati na poslovni rezultat u budućnosti", stoji u zahtjevu za ispravkom informacije kojeg potpisuje Ines Bilandžić Arbutina u ime Mire Zakore.

Dodatno od nakladnika, tvrtke Propuls d.o.o., se traži i isprika "što je Mira Zakora neprimjerenim načinom izvješćivanja neistinito i duboko nepravedno okarakterizirana kao netko tko u ovim izvanrednim okolnostima nacionalne ugroze sabotira odluke nadležnih tijela i izlaže opasnosti zdravlje i živote ljudi".

Propuls d.o.o. ispričava se, ako je u dobroj vjeri, prenoseći vijest Hrvatske izvještajne novinske agencije  (HINA-e) pogrešno informirao javnost.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.