Kovačević za Direktno:

'Imenovanje manekena Blažekovića za generalnog konzula tragedija je položaja premijera i predsjednice'

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

Imenovanje HNS-ova Borisa Blažekovića za generalnog konzula Republike Hrvatske u New Yorku izazvalo je niz opravdanih kritika u javnosti, posebice stručnoj, jer je na tu zahtjevnu poziciju u važnu zemlju poput SAD-a upućena osoba bez ikakvih stručnih kvalifikacija i iskustva. Stoga smo za komentar zamolili bivšeg hrvatskog veleposlanika u Moskvi te predavača na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu Božu Kovačevića.

12.02.2018. u 14:37
Ispiši članak

"Nije sasvim nepoznata praksa da se kao diplomatski predstavnik u nekoj zemlji imenuju osobe koje za to nisu školovane, jer se radi o pozicijama koje impliciraju i stanovitu političku afilijaciju i političke vještine. Međutim, kad je riječ o konzularnim poslovima koji zahtijevaju pravno znanje te poznavanje regulative vlastite države i regulative zemlje domaćina, to su u većoj mjeri stručni poslovi nego kod veleposlanika", pojasnio je Kovačević. 

Ističe kako i ovo imenovanje potvrđuje ono što je odavno poznato ne samo za diplomatsku službu nego i za sve drugo u Hrvatskoj,  a to je da se temeljem trenutnih političkih konstelacija dijele sinekure osobama koje mogu pripomoći održavanju parlamentarne većine u Saboru.

"To je na neki način tragedija položaja našeg premijera koji je sam vrlo iskusan diplomat i tragedija naše predsjednice koja je također iskusna diplomatkinja jer svjesno povlače poteze za koje znaju da nisu ni u interesu Republike Hrvatske niti su u skladu s boljom diplomatskom praksom", mišljenja je Kovačević koji napominje kako nas taj politički oportunitet sve više vuče prema dolje.

Važna diplomatska mjesta sinekure, a ne mjesta na kojima se ozbiljno radi

"SAD je glavni vanjskopolitički partner Hrvatske ako EU tretiramo kao entitet čiji smo dio. U SAD-u živi velik broj etničkih Hrvata pa i državljana Hrvatske, tako da će već samo zbog te činjenice novi konzul imati puno posla. S obzirom na promjenu američke migracijske politike i na neriješeno pitanje viza između Hrvatske i SAD-a, jasno je kako mu predstoji ozbiljan posao", navodi Kovačević te zaključuje kako ovakvo imenovanje pokazuje da i dalje u našoj diplomaciji prevladava mišljenje da su važna diplomatska mjesta zapravo sinekure, a ne mjesta na kojima se ozbiljno radi.

Naime, Blažeković je završio srednju školu za cestovni promet, a dok nije ušao u politiku 2000., bavio se manekenstvom te je bio vlasnik manekenske agencije i restorana. Kao političar, istaknuo se jedino kao najrastrošniji saborski zastupnik u 2013. godini. Ne tako davno, u svibnju 2017., je u svojoj Facebook objavi premijera Plenkovića nazvao amaterom, no otkad je odobren za konzula, nema mu glasa.

Portal Direktno je očitovanje na kritike javnosti tražio i od Blažekovića i od HNS-a.  Čim ga dobijemo, objavit ćemo ga. 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.