'ZA IZDAJU NACIONALNIH INTERESA'

IMAMO DOKUMENT HVIDR-a prijavila Mariju Pejčinović Burić Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Autor

Marijan Opačak

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata iz Slavonskog Broda prijavila je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa ministricu vanjskih poslova Republike Hrvatske i predsjednice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji zbog kršenja članak 2. i 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. 

16.11.2018. u 15:08
Ispiši članak

Kako se navodi u prijavi ogranka HVIDR-e iz Slavonskog Broda ministrica Marija Pejčinović Burić od 2013.-2016- godine savjetovala je vladu Republike Srbije na projektu bržeg pristupanja Republike Srbije Europskoj uniji uključujući i srbijansko poglavlje, 23. pa se otvara pitanje njenog sukoba interesa s obzirom na to da je sada ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske i predsjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji. 

Nadalje u prijavi se spominje i nesrazmjer u imovini u navedenom razdoblju  te je upitna moralnost sadašnjeg postupanja ministrice Pejčinović Burić. 

Dalje se spominju i obveze koje je ministrica kao predsjednica  Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji, a koje nije ispunila jer u posljednje nepune dvije godine otkako je ministrica MVP-a i predsjednica Povjerenstva nije sazvala nijednu sjednicu iako je to po zakonu morala činiti četiri puta godišnje. Njene zadaće kao Predsjednice povjerenstva su bile:

  • praćenje provedbe obveze ukidanja zakonodavstva kojim je Republika Srbija arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države;
  • praćenje uspostave i funkcioniranja cjelovitog zakonodavnog okvira za zaštitu manjinskih prava u Republici Srbiji, te predlaganje i provedba odluka za potpuno ispunjavanje ove preuzete obveze Republike Srbije;
  • praćenje provedbe obveze Republike Srbije da bez diskriminacije žrtvama rata osigura prava, pristup pravdi i pravosuđu, uključujući pravo na naknade štete, te predlaganje i provedba odluka za potpuno ispunjavanje ove preuzete obveze Republike Srbije;
  • praćenje provedbe obveze Republike Srbije da u potpunosti surađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih osoba.

Zbog toga ogranak HVIDR-e iz Slavonskog Broda smatra kako je prekršila odluku Vlade Republike Hrvatske i prekršila članak 5. ZSSI te svojim nesavjesnim i neodgovornim ponašanjem narušila povjerenje građana, posebice branitelja, obitelji poginulih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. 

Odustala od povjerenstva 

Ministricu Mariju Pejčinović Burić i ranije su optuživali za izdaju nacionalnih interesa glede praćenja provedbe mjerila u pregovorima Srbije za pristupanje Europskoj uniji. Tako je predsjednik Mosta Nezavisnih lista, Božo Petrov početkom listopada rekao da se otvara mogućnost sukoba interesa sadašnje ministrice vanjskih poslova Pejčinović Burić koja je 2013. bila savjetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU. ''U isto to vrijeme naše ministarstvo vanjskih poslova je trebalo rješavati teška pitanja u pregovorima sa Srbijom, od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji", rekao je Petrov tada. 

Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji osnovala je Vlada Tihomira Oreškovića na telefonskoj sjednici 9. srpnja 2016. . Prvi predsjednik tog povjerenstva bio je ondašnji ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač koji je na taj način želio kontrolirati promjenu srbijanskog zakona o nadležnosti za ratne zločine na cijelom području bivše Jugoslavije i zajamčiti prava hrvatskoj manjini uređena državnim ugovorima, te povrat opljačkane imovine, naplatu ratne odštete, pronalazak nestalih osoba...

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.