SUDJELOVANJE DJECE U PREDIZBORNIM KAMPANJAMA

Ilčić: Mi poštujemo želje roditelja i djece, a naš bi primjer trebala slijediti i pravobraniteljica za djecu

Autor

dd

Za svake izbore pa tako i za izbore za Europski parlament iznova se aktualizira pitanje krše li se prava djece kada sudjeluju u predizbornim kampanjama i političkim promidžbama. Političari se vole 'slikati' s djecom kako bi zadobili simpatije javnosti no često je teško jednoznačno potvrditi jesu li prekršena njihova prava samim sudjelovanjem u nekoj promidžbenoj aktivnosti. Zbog aktivnog sudjelovanja djece u predizbornom spotu Hrvatskih suverenista 'Do pobjede' za EU izbore, tražili smo komentar samih suverenista, dječje pravobraniteljice, ali i Etičkog povjerenstva.  

19.05.2019. u 18:55
Ispiši članak

Naime, u predizbornom spotu Hrvatskih suverenista nalazi se scena u kojoj dječak u dnevnom boravku u kojem se nalazi još djece, sjeda u krilo svog oca koji na televiziji upravo gleda spot 'Do pobjede' i pita ga 'jesu li to naši', a otac mu odgovara 'jesu zlato moje, ovo su naši'. Taj dio može biti simpatičan i mnogima poznat iz vlastite situacije u obitelji, jer djeca odmalena usvajaju i političke stavove svojih roditelja, no ipak se otvara pitanje je li u navedenom slučaju prekršeno pravo djeteta, odnosno, je li ono iskorišteno za političke ciljeve odraslih, u ovom slučaju, jedne političke platforme. 

Na taj upit dobili smo dosta opsežan i općenit odgovor iz Ureda pravobraniteljice za djecu, a koji je potpisala dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

U njemu nas podsjeća da je i povodom izbora za EU parlament iz Ureda pravobraniteljice za djecu upućen poziv kandidatima da u svojim izbornim programima ne zaborave na djecu, da imaju na umu da je Europski parlament mjesto na kojem mogu pridonijeti boljem poštovanju i zaštiti prava djece. U tom su pozivu, ističe pravobraniteljica, podsjetili i na neke neželjene pojave u izbornim kampanjama prethodnih godina te pozvali organizatore političkih skupova, stranke i kandidate da vode računa o pravima djece tijekom izborne kampanje i  izbjegnu situacije u kojima bi se djecu iskorištavalo u svrhu političke promidžbe.

"Djeca ne trebaju biti iskorištavana kao 'ukras' na stranačkim skupovima ni na izbornim plakatima političara, ali političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima", ključna  je poruka dječje pravobraniteljice.

Nema ovlasti niti jasnog pravnog okvira

U odgovoru se napominje da pravobraniteljica nema ovlast zabraniti niti sankcionirati neprimjerene postupke političara, već da  jedino može upozoriti i dati preporuke za zaštitu prava djece. Priznaje, međutim, da na tom području nema jasnog pravnog okvira koji bi omogućio da se spriječe ili sankcioniraju neprimjereni postupci u kojima se djecu izravno iskorištava za političke ciljeve odraslih. Zbog toga su niz godina iz Ureda pravobraniteljice za djecu upućivali preporuku Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) da donese pravila kojima će se spriječiti neprimjereno uključivanje djece u aktivnosti političara u izbornoj kampanji ili etički okvir kao neku vrstu regulacije.

Kad je riječ o pravnom okviru, nešto je ipak jasno, ističe se u odgovoru: slike djece u političkim kampanjama mogu se koristiti isključivo uz suglasnost njihovih roditelja (npr. na promotivnim lecima, plakatima, videospotovima, filmovima, online platformama kojima se koriste stranke i političari). O tome postoji i preporuka Agencije za zaštitu osobnih podataka, navodi se u odgovoru.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu smatraju neprimjerenim koristiti prostore škola, vrtića i drugih ustanova za djecu za dijeljenje stranačkih materijala i izbornu promidžbu, uključivanje djece u prateće programe na izbornim skupovima  ili angažiranje djece na stranačkim štandovima da dijele stranačke materijale. Ni u kojoj situaciji djeca ne smiju biti uključena u širenje govora mržnje ili pozivanje na nasilje.

Glede poziranja političara sa svojom malom djecom, pravobraniteljica napominje da je jasno kako time 'uljepšavaju svoju sliku', ali da se ne može ustvrditi da time krše prava svoje djece, ako ih pritom ne izlažu štetnim utjecajima. 

Na naše glavno pitanje kako ocjenjuju aktivno sudjelovanje djece u predizbornom spotu Hrvatskih suverenista, ali i Živog zida, prepunoga  mališanima svih dobi, iz Ureda pravobraniteljice odgovorili su kako navedene izborne spotove nisu vidjeli, pa ih stoga ne mogu ni komentirati?! I to je, dakle, moguće u vrijeme interneta kada su svi spotovi dostupni 'online' i kada bi bilo poželjno da i u Uredu pravobraniteljice budu upućeni u predizborne kampanje stranaka kako bi shodno uočenim nepravilnostima mogli reagirati davanjem preporuka i upozorenja. 

Primili prijavu

Iz Etičkog povjerenstva su upozorili kako su i njihove ovlasti u  pogledu korištenja djece u političke svrhe vrlo male, jer postojeći Izborni etički kodeks o sudjelovanju djece u predizbornim kampanjama nema niti 'jedno slovo'. I oni poput dječje pravobraniteljice mogu samo izreći svoje mišljenje i donijeti sud koji je neobvezujući i bez pravnih sankcija ako se ne usvoji. Načelno, ističu kako je etički dvojbeno i potencijalno u suprotnosti s najboljim interesima djeteta koristiti se djecom ne samo u promidžbene interese nego općenito u svim političkim aktivnostima. 

Iako su na naš upit iz  Hrvatskih suverenista preko svog glasnogovornika Marka Milanovića Litre odgovorili kako 'nemaju komentara', na kratki razgovor pristao je predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, koji se uz Hrvatsku konzervativnu stranku, Hrvatsku  stranku prava dr. Ante Starčević, Ujedinjene hrvatske domoljube te udruge i građanske inicijative 'Hrvatski bedem' i 'Istina o Istanbulskoj' nalazi u toj političkoj platformi.   

'Poštujemo želje roditelja i djece'

Ilčić je opovrgnuo da se radi o iskorištavanju djece u njihovom predizbornom spotu, istaknuvši kako su i dijete i roditelji tog djeteta jako željeli sudjelovati u njemu. "Mi nismo krivi što nekog smeta što je naša opcija okrenuta prema obitelji, djeci i rađanju", istaknuo je.  

Na naš upit prate li preporuke dječje pravobraniteljice oko sudjelovanja djece u kampanjama, Ilčić je odgovorio kako ih zanima brine li se pravobraniteljica kada različite udruge svoje ideologije nameću toj djeci u školi. "Puno puta smo od nje tražili reakciju, ali je nismo dočekali. Ona je svojim radom više puta pokazala veliku pristranost", upozorio je. 

"Mi zastupamo stajalište da su roditelji ti koji su, kako se navodi i u Ustavu, oni koji samostalno odlučuju o odgoju svoje djece. Ako se roditelj slaže i želi da njegovo dijete sudjeluje u reklami mi to apsolutno poštujemo, a naš bi primjer trebala slijediti i pravobraniteljica za djecu", poručio je predsjednik Hrasta.

"Ako netko misli da pravobraniteljica za djecu zna što je bolje za djecu od samog roditelja to je njegovo pravo, no mi smo uvjereni da roditelj ipak zna najbolje. U našem spotu nema nikakvog iskorištavanja djece u političke svrhe jer je uključenost djece i obitelji ono što za što se mi i kao opcija zalažemo", zaključio je Ilčić. 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.