SUKOB U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

HSP SDŽ: Gradonačelnik Trogira ne želi otvoriti vrtić jer je u sklopu pastoralnog centra; Gradonačelnik: Kad dobijemo uvjete, započet ćemo radove

Autor

bl

Prema informacijama koje smo dobili, prije više od pola godine u Trogiru je otvoren pastoralni centar u kojem je između ostalog planirano i otvorenje dječjeg vrtića. Portalu Direktno obratio se HSP Splitsko-dalmatinske županije tvrdeći da vrtić nije otvoren zbog gradonačelnika Trogira, Ante Bilića.

28.05.2020. u 20:57
Ispiši članak

"Iako je prije više od pola godine u blizini Mosta hrvatskih branitelja u Trogiru otvoren pastoralni centar u kojem je između ostalog planirano i otvorenje dječjeg vrtića, zahvaljujući gradonačelniku Biliću, na žalost do danas još uvijek vrtić nije otvoren.

Iako je gotov i opremljen, da bi mogao krenuti s radom vrtić treba dobiti uporabnu dozvolu, a preduvjet za dobivanje iste jest izgradnja pristupne infrastrukture odnosno cesta koje se Grad Trogir obvezao izgraditi. Asfaltiranjem parkinga ispred vrtića i crkve Sv. Ivana Pavla II. stvorili bi se preduvjeti za dobivanje uporabne dozvole.

Međutim, gradonačelnik Trogira Ante Bilić sprječava otvaranje vrtića isključivo iz razloga što se nalazi u prostoru pastoralnog centra te i na ovom primjeru gdje se radi o najmlađima vidimo na koji način se provodi ideološka politika.

Iako su mu u kampanji bila puna usta spominjanja rješavanja sve neupisane djece u vrtić primjeri njegovog ponašanja u praksi sasvim su drugačiji. Već gotovi projekt stopirati samo zbog toga što se nalazi unutar pastoralnog centra može samo onaj tko ne želi dobro svom gradu.

Otvaranjem ovog dječjeg vrtića riješio bi se problem velikog broja roditelja čija djeca još uvijek nisu upisana u vrtić. Na žalost, zbog svjetonazorskih stavova i provođenja ideološke politike od strane trogirskog gradonačelnika Ante Bilića moraju ispaštati najmlađi", rekli su iz HSP-a Splitsko-dalmatinske županije.

Poslali su i fotografije vrtića.

Kontaktirali smo gradonačelnika Trogira

"Grad se nije obavezao izgraditi pristupnu cestu/parking ispred budućeg vrtića u sklopu pastoralnog centra. Nikada se na to nismo obvezali, a navedena cesta je na pomorskom dobru i samim time nije u nadležnosti Grada Trogira. 

Međutim, iako se nismo obvezali, Grad je svojom inicijativom ishodio građevinsku dozvolu za navedenu cestu, pokrenuo druge postupke za njenu realizaciju, riješio imovinsko-pravne odnose, ishodio lokacijsku dozvolu te proveo postupak nabave. Preciznije, posljednje dvije godine intenzivno radimo u cilju da se navedena cesta realizira.

Kako su nastupile izvanredne okolnosti kao posljedica korona- krize, svi projekti koji nisu započeti su privremeno obustavljeni te su financije za sve gradske investicije trenutno ograničene. No, nijedan projekt nije prekrižen, pa tako ni ovaj. U dogovoru sa Županijom i Splitsko-makarskom nadbiskupijom, započet ćemo radove čim se za to ostvare uvjeti te će vrtić u sklopu pastoralnog centra dobiti uporabnu dozvolu kada cesta bude dovršena, kako je propisano DPU-om. 

Treba napomenuti da se spomenuti pastoralni centar gradi od 2016., a da nam prethodna vlast nije ostavila apsolutno nijedan koristan dokument vezan za spomenutu cestu. 

S obzirom na navedeno, bespredmetno je dovoditi u pitanje dobru volju Gradske uprave da se pristupna cesta realizira i da vrtić konačno primi djecu.  Istina je da je Trogir imao velikih problema s vrtićkim kapacitetima i zato se posljednje tri godine ova Gradska uprava intenzivno bavi rješavanjem tog problema.

Nakon 30 godina Trogir je prije nekoliko tjedana otvorio novi vrtićki kapacitet na Balančanama, koji može primiti 36 jasličke djece. Do rujna očekujemo otvaranje novog, modernog vrtića u Planom koji će primati 60 djece", rekao je trogirski gradonačelnik.

Također je napomenuo da je više od 12 milijuna kuna uloženih u predškolski odgoj u posljednje dvije godine.

"Gradu Trogiru je interes djece ispred ikakve ideologije i sretni smo što će roditelji dobiti još jedan objekt predškolskog odgoja, čime će uz sve ostale nabrojano, dugoročno biti zadovoljene potrebe Grada.

Svrstavati djecu u bilo koji stranački ili ideološki blok može samo onaj tko je spreman razmišljati na takav način. Dok pojedinci nemaju teme koja nije ideološka, dok pozivaju na mržnju, mi radimo za sve građane našeg grada bez iznimke", zaključio je gradonačelnik Bilić.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.