MOGUĆA SURADNJA LIBERALA

HSLS želi za parlamentarne izbore oko sebe okupiti sve liberalne stranke, udruge i poznate makroekonomiste

Autor

Marijan Opačak

Nakon izbora za Europski parlament, na kojima su sve liberalne opcije doživjele fijasko, HNS-ovci Milorad Batinić i Predrag Štromar pozvali su na ujedinjenje liberalnih stranaka kako bi zajednički nastupili na izborima za Hrvatski sabor. Predstavnici drugih 'liberalnih stranaka' tada su takvu ideju mahom odbili iako su poput HNS-a doživjeli potpuni fijasko na izborima. Jedina, formalno, liberalna stranka koja je onda prošla izborni prag i uspjela ući u Europski parlament bio je IDS zahvaljujući vlastitoj bazi u Istri.

20.11.2019. u 07:34
Ispiši članak

Liberali su danas kao i '90-ih podijeljeni na dva tabora. S jedne strane su liberalne stranke Pametno, GLAS te nominalno i IDS, koje su se na političkoj sceni pokazale sklonije socijaldemokraciji, a s druge trenutni HNS koji se nastavlja raspadati, Reformisti Radimira Čačića i od subote HSLS s novim vodstvom i Dariom Hrebakom uvjetno rečeno naginju klasičnom liberalizmu koji ima velike dodire s liberalnim konzervativizmom.

I danas samostalno najjača liberalna stranka čije je vodstvo koliko-toliko nastupalo s pozicije istinske liberalne pozicije, pogotovo posljednjih deset godina bio je HSLS koji je, paradoksalno, u Hrvatskoj bio popularniji u vrijeme rata kad je držao vlast u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu i Osijeku nego posljednjih 10 godina. 

No s novoizabranim vodstvom u subotu je odlučio hrabro pokušati vratiti liberalnu ideju na političku scenu. Novi predsjednik HSLS-a Dario Hrebak je optimističan. Kaže da je prošao cijeli teren i da ima kvalitetan program za novi HSLS. 

"Hrvatskoj nedostaje istinska liberalna opcija koja će samostalno iznositi stavove i govoriti o rastrošnoj državi, poreznoj reformi, decentralizaciji i o više slobode u društvenom i gospodarskom smislu", kaže Hrebak. Program mu se, kaže Hrebak, temelji na tri stupa. Zalagat će se za smanjivanje i uređenje nakaradnog birokratskog sustava, za digitalnu transformaciju i malu, brzu i efikasnu upravu te transparentnost. "Isto ono što kao gradonačelnik Bjelovara radim na lokalnoj razini", kaže Hrebak koji je uvjeren kako je to ono što Hrvatskoj treba. 

Hoće li surađivati s drugim liberalnim strankama i udrugama Hrebak ističe kako on i novo vodstvo HSLS-a upravo razrađuju platformu koju bi ponudili svima: strankama, udrugama i pojedincima koji dijele liberalne stavove za nastup na sljedećim parlamentarnim izborima. Međutim, Hrebak nema namjeru napuštati vladajuću koaliciju, a upravo ga je takav stav onemogućio u suradnji sa strankom Pametno iz Splita.

Podsjetimo, upravo je HSLS predlagao da oni i Pametno zajednički podrže nestranačkog kandidata kako bi ostvario bolji rezultat na izborima. Šefica Pametnog nije tada štedjela HSLS. 

"Oni su u koaliciji s trenutnom vlašću za koju mislimo da ne vodi zemlju u pravom smjeru. Ne podržavamo opcije koje su pljačkale državu ili surađivale s onima koji su je pljačkali, a HSLS na svim razinama surađuje s takvima", rekla je Puljak medijima.

Međutim Hrebak svejedno namjerava i dalje svima, pa i stranci Pametno, ponovno nuditi suradnju. 

"Svi znaju kakav je program HSLS-a i svi znaju što ja želim napraviti. Otvoren sam za suradnju sa svim sličnim političkim opcijama, platformama, nezavisnim pojedincima s kojima dijelimo iste vrijednosti i slična razmišljanja o gospodarskoj budućnosti Hrvatske, a to naravno uključuje i potencijalnu suradnju za izlazak na sljedeće parlamentarne izbore", kaže Hrebak. 

Na pitanje koje bi stranke bile poželjnije za suradnju s HSLS-om Hrebak odgovara kaže kako mu nije ideja povezati se isključivo i jedino sa strankama. "Moja ideja je povezati se s nezavisnim udrugama i pojedincima koji dijele naše stavove i planove. Stvoriti široku platformu za bolju budućnost Hrvatske", kaže Hrebak koji nije htio odgovoriti o kojim se pojedincima ili udrugama radi.

Međutim, portal Direktno doznaje da bi Hrebak želio uspostaviti suradnju s 'Udrugom poreznih obveznika Lipa' koja je proteklih godina u javnosti potaknula javnost na problem velikih poreza i neodgovornog trošenja javnog novca te s nekolicinom javnosti poznatih pojedinaca, nezavisnih ekonomskih stručnjaka, gospodarstvenika i javnih osoba koje zastupaju slične ekonomski liberalne ideje. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.