TRAŽE SMJENE

Hrvatski generali i uglednici, zbog ignoriranja od strane HRT-a i HINA-e, pisali Jandrokoviću

Autor

bkk

Građanska (državljanska) inicijativa za utvrđivanje odgovornosti na HRT-u, koju predvodi general bojnik u miru Ivan Tolj uputila je predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću te predsjednici saborskog  Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nataliji Martinčević predstavku na rad HRT-a i HINA-e zbog kako kažu, njihovog protunacionalnog djelovanja.

21.04.2021. u 19:41
Ispiši članak

Tvrde da su se još 5. travnja sa svojih zahtjevima obratili Nadzornom odboru, Programskom vijeću i Povjereniku za korisnike usluga HRT-a zbog toga što su "upravne i uredničke razine HRT-a ignorirale naše prethodne predstavke, pritužbe i zahtjeve za utvrđivanje odgovornosti na HRT-u".

Ujedno su, stoji u priopćenju, ignorirali i peticiju koju je do tog trenutka potpisalo 539 osoba, među njima i niz istaknutih javnih osoba, a o njoj HRT nije ni izvijestio javnost, a ističu da je tako postupila i državna novinska agencija HINA.

"Takvim cenzorskim i diskriminacijskim postupanjem bitno je otežano ili blokirano informiranje znatna dijela zainteresirane hrvatske i strane javnosti. Jedini odgovor koji smo dobili poslao nam je Povjerenik za korisnike usluga HRT-a, no i taj je odgovor samo protokolarne naravi", ističe se u priopćenju.

Navode da je do danas peticiju, u kojoj se traži utvrđivanje odgovornosti na HRT-a, potpisalo blizu 3000 osoba. "U njoj se prosvjeduje i traži utvrđivanje odgovornosti povodom dviju televizijskih emisija, čije smo sadržaje ocijenili kao neprimjerene za nacionalnu radioteleviziju. Dapače, u njima smo prepoznali očiglednu subjektivnu, nehrvatsku i prosrpsku orijentaciju, a na štetu objektivne povijesne istine. Iz dokumenata koje prilažemo možete vidjeti čime obrazlažemo naše mišljenje i zašto tražimo smjene i utvrđivanje odgovornosti po uredničkoj i upravnoj vertikali".

Od Hrvatskog sabora očekuju da se na nadležnom odboru i na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora otvori u okviru posebne točke dnevnog reda rasprava o nacionalno-političkoj orijentaciji vidljivoj u programima HRT-a, osobito u njegovu ukupnom informativnom programu, a napose u pojedinim emisijama Hrvatske televizije. "To isto očekujemo i u pogledu HINA-e".

"Za ovakvu se političku orijentaciju HRT-a i Hine nisu borili ni hrvatski branitelji, ni tadašnji zastupnici u Hrvatskome državnom saboru, a ni članovi vlade i dužnosnici u ondašnjim državnim tijelima, ni intelektualci, znanstvenici, književnici, stručnjaci, novinari i urednici! Nasuprot sadašnjemu stanju, s velikim smo žarom u sudbonosnom i teškom razdoblju naše povijesti stvarali hrvatsku državu i njezine institucije, pa tako i HRT i Hinu, da budu u funkciji hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske", stoji u priopćenju kojeg potpisuju nositelji inicijative Tolj, akademik Ivan Aralica, prof. dr. sc. Andrija Hebrang, književnik Zdravko Gavran, admiral u miru Davor Domazet Lošo, general bojnik u miru Ivan Kapular, prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak i akademik Josip Pečarić.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.