TEŠKOĆE OKO ODREĐIVANJA CiJEPNIH SOJEVA

Hrvatski epidemiolog otkrio zašto bi iduća sezona gripe mogla donijeti neugodna iznenađenja

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Pomama za cjepivom protiv gripe prošle godine je već ukazivala na to koliki je pritisak na farmaceutsku industriju koja se našla u fokusu svih zbivanja zbog pandemije korona virusa. U siječnju prošle godine kada su se bilježile narudžbe za cjepivo protiv gripe nitko nije očekivao da će potražnja toliko nadmašiti ponudu. Kakva je situacija ove godine, provjerili smo s nadležnim institucijama.

28.01.2021. u 08:26
Ispiši članak

Kako bi se izbjegao pritisak na bolnice i moguću istovremenu infekciju s dva virusa, onog gripe i korona virusa, još prije jeseni prošle godine bilo je izvjesno da će se tražiti doza više. Hrvatska je prošle godine naručila oko 700 tisuća doza, od čega se 90 tisuća distribuiralo putem ljekarničkog kanala.

Svake godine u siječnju kreću pripreme za nabavu cjepiva u vidu prikupljanja narudžbi za cjepivo za sljedeću sezonu gripe.  U travnju se podaci o traženim količinama dostavljaju proizvođačima koji s proizvodnjom kreću u svibnju, dok sama distribucija cjepiva kreće u listopadu.

Još nema gripe

Za sada u Hrvatskoj nije laboratorijski potvrđen niti jedan slučaj gripe tijekom sezone 2020./2021., potvrdili su nam to u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Što se na temelju dosadašnjih saznanja može očekivati na jesen, odnosno, možemo li očekivati jaču epidemiju gripe zbog izostanka iste ove godine, epidemiolog HZJZ-a Lovro Vujičić kaže da je teško predvidjeti "zbog puno nepoznanica koje prate virus gripe koji je poznat da se stalno mijenja".

"U kontekstu pandemije, kada je u brojnim državama zabilježen rekordno nizak broj oboljelih od gripe, to je još teže i u dijelu stručnjaka izaziva određenu zabrinutost da bi sezona mogla donijeti neugodna iznenađenja, dobrim dijelom povezana i s neizvjesnošću oko odabira cijepnih sojeva virusa koji bi bili sastavni dio cjepiva za sezonu gripe 2021/2022.", otkrio je Vujičić za portal Direktno.

Na naše pitanje može li nabavka cjepiva protiv Covida-19, odnosno kapaciteti farmaceutskih tvrtki usmjereni na proizvodnju cjepiva protiv Covida-19 utjecati na smanjenje proizvodnje cjepiva protiv gripe, odgovara: "Brojne države svjesne su svih ovih dodatnih neizvjesnosti koje prati sljedeća sezona gripe te iz tog razloga namjeravaju pravovremeno pokrenuti postupke nabave cjepiva protiv gripe, tako da je na tržištu interes za cjepivom protiv gripe velik pa vjerujemo da će proizvođači uložiti napore da ga zadovolje".

Dio medija već se počeo baviti s pretpostavkama može li se proizvodnji ograničenih količina cjepiva protiv Covida-19 doskočiti tako da se u proizvodnju uključe pogoni gdje se inače proizvodi cjepivo protiv gripe i je li to uopće izvedivo, Vujičić o tome kaže:

"Nismo upoznati s poslovnim odlukama u kojoj mjeri proizvođači preusmjeravaju svoje proizvodne kapacitete iz proizvodnje jedne vrste cjepiva u drugu vrstu, naročito jer se radi o potpuno različitim tehnologijama koje se koriste u proizvodnji cjepiva. Pretpostavljamo da procjenjuju koliki bi bio trošak preusmjeravanja takvih kapaciteta uz gubitak mogućnosti proizvodnje jednog cjepiva, ili mogućnost uspostave dodatnih novih kapaciteta (i postrojenja i zapošljavanja ljudi) za proizvodnju Covid cjepiva, uz zadržavanje već uhodane proizvodnje cjepiva protiv gripe za kojim također postoji ogroman interes (iz gore opisanih razloga)", kazao je epidemiolog dodavši da bi se za više detalja trebalo obratiti samim proizvođačima cjepiva.

Hoće li cjepivo protiv korona virusa usporiti proizvodnju cjepiva protiv gripe?

Međutim, može li velika potražnja za cjepivom protiv korona virusa otežati proizvodnju i distribuciju cjepiva protiv gripe?

"Možda je i moguće da će doći do nekih poremećaja, ali ne očekujemo nestašicu cjepiva protiv gripe", kratko je komentirala predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.  

"Proizvođači cjepiva u Europi proizvode brojna cjepiva, između ostalog onih protiv gripe i protiv Covida-19. Poremećaji u opskrbi ostalim cjepivima, a uzrokovanih opterećenošću proizvodnih kapaciteta proizvodnjom cjepiva protiv Covida-19, nisu vjerojatni", odgovorili su nam iz Inovativne farmaceutske inicijative.

Dodaju da je eventualnu nestašicu nekog cjepiva na tržištu Hrvatske nositelj odobrenja dužan prijaviti Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Ministarstvu zdravstva smo poslali upit koliko cjepiva protiv gripe Hrvatska ima u planu nabaviti za 2021. godinu i na temelju čega se planirani brojevi temelje, odnosno hoćemo li ove godine nabaviti veću količinu cjepiva nego što je to bio slučaj i 2020., no oni su nam odgovorili kako HZJZ planira potrebne količine.

Ministarstvu smo se s tim pitanjem obratili upravo na prijedlog samog HZJZ-a, ali smo im ipak ponovili upit u nadi da će se uskoro rasvijetliti činjenica tko je u Hrvatskoj nadležan za određivanje količine cjepiva protiv gripe. Do objave teksta, odgovor nismo dobili.


 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.