Intervju: Jure Vujić

HRT-ova emisija suprotstavlja desno - lijevo i razotkriva pozadinu ideologije

Autor

Direktno.hr

Mr. sc. Jure Vujić pravnik je, geopolitolog i esejist, pročelnik Odjela za politologiju Matice hrvatske, a od prošle godine i voditelj emisije 'Crveno i crno HR' na HTV-u. Vujić je povratnik iz hrvatskog iseljeništva, rođen je u Kninu, a školovao se u Francuskoj. U intervjuu za portal Direktno govorio je o svom angažmanu na HTV-u, objasnio nam značenje imena emisije, ali i otkrio kako je emisija zamišljena kao rasprava različitih svjetonazora. 

15.06.2017. u 21:48
Ispiši članak

Zašto se emisija  zove 'Crveno i crno HR'?

'Crveno i Crno' ponajprije asocira na poznati Stendhalov roman, u kojemu se glavni heroj Julien neprestano dvoumi između vojničkog poziva i fascinacije prema Napoleonu (crveno-recolucionarno), te duhovni poziv i svečeničko zvanje (crno-duhovno).

U političkoj i ideološkoj simbolici, crna boja je boja radikalne desnice, ali i anarhizma. U Njemačkoj i Austriji to je boja demokršćana, a u islamskom svijetu boja Abasida. Crveno se često veže uz političku lijevicu i socijalizam, radničke i revolucionarne pokrete, ali je pronalazimo i na svim simbolima europske nacionalne revolucionarne desnice. Crveno i crno boje su i španjolskog falangizma. U alkemijskoj tradiciji te su boje od kardinalnog značenja za alkemički postupak transmutacije metala, crveno (iosis, rubedo), crno (mélansis nigredo na latin.), preko kojeg se dolazi do 'Velikog djela' (Magnum opus). Opisuju i težnju za pronalaskom 'kamena mudraca'. Naziv emisije zapravo aludira na pokušaj sinteze, ili pak nadilaženja, binarnih pristupa i podjela.

Na koji je način zamišljena ta emisija i ostvaruje li Vaša očekivanja?

Emisija nije klasični talk-show o aktualnoj dnevnoj politici, već je zamišljena i koncipirana kao studijska emisija intelektualaca različitih svjetonazora, koji na pluridisciplinarni način raspravljaju o aktualnim i tabuiziranim društvenim, politološkim, kulturnim, sociološkim i filozofskim temama.

Misao voditelja emisije jest pokušati, kroz dijalošku raspravu pojmovne dekonstrukcije konformističke i medijsko uvjetovane teze vladajuće političke korektnosti, suprotstaviti različita i svjetonazorski oprečna gledišta (konzervativno-liberalno, desno-lijevo, ali i drugih) stručnjaka, sociologa, filozofa i intelektualaca na raznim aktualnim i često tabuiziranim temama. Na taj bi se način, kroz argumentirane rasprave, mogli demistificirati binarni pogledi i stavovi te pružiti javnosti dubinski uvid u slojevitost i složenost suvremenih društvenih tema, a ujedno i doprinijeti dijaloškoj medijskoj kulturi.

U toj  se emisiji nastoji i razotkriti što se krije 'iza zavjesa' ideologije političke korektnosti, iza predrasuda, uvjetovanih refleksa općeg društvenog konformizma i jednoumlja. Danas smo svjedoci opće pojmovne zbrke,  procesa opće relativizacije, a često su same riječi i pojmovi ispražnjeni od značenja. Stoga odabir tema, gostiju, kao i format emisije, nastoji razlučiti što je subjektivno i objektivno, prepoznati što je simptom, a što je uzrok nečega, što je pogrešno ili ispravno, slobodno samostalno, a naslijeđeno.

Mogu reći da sam uglavnom zadovoljan, s obzirom na to da je emisija, unatoč tome što ide dva puta mjesečno, prepoznata i praćena kao jedan nekonvencionalni prostor rasprave i razmišljanja unutar medijskog prostora.

Kakva je gledanost? Koji su Vam istaknuti gosti bili u emisiji?

Što se tiče točnog broja ili postotoka gledanosti - nemam precizne podatke, ali uglavnom recepcija, trajno praćenje i mnogobrojne pozitivne reakcije dokaz su prepoznatjivosti i priznanja takve emisijje u hrvatskom medijskom prostoru. Gosti su mi iz šireg stručnog područja i različitih svjetonazora. S obzirom na to da se, kroz razne teme, emisija nastoji dotatknuti i novih inozemnih i domaćih izdanja na području politologije, sociologije , kulture, imali smo razgovore sa stranim intelektualaca poput Alaina de Benoista i Arona Mathea.

Le mondne diplomatique se nedavno osvrnuo na Vašu emisiju i na Vaš kritički rad, zamjeravši Vam da provodite svojevrsnu 'konzervativnu revoluciju', a list Bilten.org vam prepisuje desnu 'Gramscievu strategiju'? Što kažete na to?

Ništa posebno, osim što je malo paranoično i pomalo groteksno misliti da jedna TV emisija može uzdrmati cijelokupni dominantni kulturno-medijski establišment, koji se na ovim prostorim gradio od 1945. godine na dalje, upravo s represivnim revolucionarnim sredstvima. Možda mi je jedini grijeh što ne podliježem uhodanoj auto-cenzuri i ističem da kultura nikada nije bila 'neutralni fenomen', a još manje ne bi smjela biti potrošačka roba, te da je usko povezana sa strategijama moći, a o tome su govorili Guy Debord, G. Lipovtesky, Baudrillard, Foucault,  Bernanos, Junger, Chesterton i Orwell. U tom smjeru, čini mi se da Gramsciev pojam 'kulturne hegemonije' predstavlja još uvijek valjani eksplikativni model s lijeve, kao i s desne strane, kako se danas u globalnom svijetu reproducira vlast simboličnim i 'softpowerskim' sredstvima, koji obuhvaćaju široki dijapazon ideoloških, kulturnih, medijskih i privolom odgojno-obrazovnih mehanizama.  Također, takve reakcije odražavaju poprilično netolerantni i nepluralistički stav od strane onih kojima su puna usta demokracije, tolerancije i slobode mišljenja.

Možemo li očekivati nastavak emisije i iduće sezone? 

Ovu smo sezone završili u mjesecu lipnju, a naravno da se  nadam ćemo i nastaviti iduće sezone. rekao je Vujić u intervjuu za portal Direktno.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.