i za josipovića

HRT: odluka o preseljenju u Visoku je protivna Zakonu o sigurnosti

Autor

Direktno.hr

04.02.2015. u 15:02
Ispiši članak

Dva dana nakon što je objavio direktno.hr i HRT je na dnevniku objavio da je preseljenje Predsjednika RH u Visoku ulicu u ovom trenutku protuzakonito.

"Da je odluka u suprotnosti sa Zakonom o sigurnosti - potvrđuje uredba koju je Vlada prihvatila 17. prosinca, a stupila je na snagu 1. siječnja. Tom se uredbom Pantovčak svrstava u prvu kategoriju štićenih objekata, a Visoka u drugu kategoriju sigurnosti", objavio je HRT i dodao kako to znači da ni Ivo Josipović ni Kolinda Grabar-Kitarović ne smiju stolovati u Visokoj kao objektu koji nije u prvoj sigurnosnoj kategoriji.

Ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Premijer Zoran Milanović donio je protuzakonitu odluku o preseljenju predsjednika RH u rezidenciju u Visoku ulicu i oduzimanju nekretnina koje je do sada koristio Ured PRH na Pantovčaku, a Ivo Josipović se ne smije preseliti, jer bi time kršio zakon, objasnio je izvor direktno.hr-a, stručnjak za obavještajne poslove, što smo objavili prekjučer.

Rezidencija u Visokoj ulici nema sigurnosne uvjete prve kategorije i selidba u neodgovarajući objekt bila bi ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

U članku 47. Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu stoji da u obavljanju poslova protuobavještajne zaštite štićenih osoba i objekata sigurnosno obavještajne službe u okviru svog djelokruga rada izrađuju sigurnosne prosudbe i obavljaju sigurnosno provjeravanje osoba, primjenjuju mjere protuprislušne zaštite, te sudjeluju u planiranju , provođenju i nadzoru tehničkih i fizičkih mjera sigurnosti.

Vlada RH posebnom Uredbom određuje štićene osobe, objekte i prostore te način primjene i provođenja mjera. Uredbom NN 46/13,103/14,151/14 određuje štićene osobe objekte i prostore, svrstavajući ih u tri kategorije, zadnje izmjene Uredbe stupile su na snagu 1.1.2015.

"Naime, Uredba nije bila u skladu sa Zakonom pa je u istu intervenirao Ustavni sud. Uredba navodi da su štićene osobe prve kategorije predsjednik RH, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik vlade RH, predsjednik Ustavnog suda i predsjednik Vrhovnog suda, te predstavnici međunarodnih institucija i strani državnici", objašnjava stručnjak za sigurnost. 

Štićeni objekti i prostori su Pantovčak 241, Markov trg 6. i 7., te 1. i 2., te sjedišta sudova -  Ustavnog i Vrhovnog. Uredbom je određeno da je Visoka ulica 15. i 22. prostor druge kategorije.

"Sigurnosni prostor prve i druge kategorije nemaju isti sigurnosni pristup, za objekt druge kategorije potrebno je izvršiti dopunu sigurnosne prosudbe, kojom se osim klasičnog pristupa fizičkog i tehničkog osiguranja treba napraviti protuprislušni pregled, prije protuprislušnog pregleda potrebno je da Zavod za sigurnost informacijskih sustava izda certifikat odnosno akreditira informacijski sustav na kojem se radi s klasificiranim podacima", objašnjava stručnjak ističući kako to nije učinjeno, jer je taj prostor definitivno nemoguće osposobiti za prvu kategoriju u samo nekoliko dana. 

"Protuprislušni pregled treba dati odgovor može li se prostor Visoke prisluškivati i s koje udaljenosti na primjer TEMPEST - Tajno tehničko prikupljanje podataka, Tempest tehnologija omogućuje, primjerice, rekonstrukciju sadržaja na zaslonu računala s udaljenosti od 1 km. Ovdje se nameće sigurnosno pitanje ima li objekt u Visokoj odgovarajuće otvore, primjerice sigurnosne otvore", drži stručnjak.

"Posebno mislim na prozore kakve imaju Banski dvori, a koje je u rekonstrukciji ugradio Ivo Sanader. Po NATO standardima potrebno je urediti prostor za klasificiranu dokumentaciju jer je predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS - primjerice ima li Visoka takozvanu gluhu sobu, koja je uobičajen sigurnosni standard svakog veleposlanstva", objasnio je stručnjak za sigurnost.

Prije svega vlada RH je odlukom na svoju ruku dala Visoku na raspolaganje Uredu Predsjednice s namjenom Ureda, a oduzela sve objekte koje je koristio Predsjednik RH uključujući Pantovčak 241. Kako u trenutno važećoj Uredbi o određivanju štićenih osoba i objekata i prostora, te provođenja njihove zaštite i osiguranja, Visoka nije uvrštena kao objekt prve kategorije, što znači da bi trebalo izmijeniti navedenu Uredbu, pa onda pokrenuti postupak izrade sigurnosne prosudbe za takav objekt. Ni to nije učinjeno, upozorava stručnjak.

"Tko bi uputio zahtjev sigurnosno obavještajnoj agenciji za sigurnosnom prosudbom? To bi trebao napraviti Ured predsjednika, a je li on to zatražio, ne znamo sa sigurnošću i SOA bi trebala izraditi prosudbu i dostaviti je Uredu predsjednika", kaže izvor direktno.hr-a.

"Dakle Josipović možda ima napravljenu prosudbu, a ako je ima onda je sve urađeno i smišljeno unaprijed - u krugu Milanović, Josipović, Lozančić i Ostojić. Ostojić , koordinator obavještajne zajednice i ministar, već je izjavio da objekt Visoka ima sigurnosnu prosudbu - samo ne znamo za koju kategoriju prvu ili drugu fizičku i tehničku zaštitu ili potpunu protuobavjestajnu zaštitu", zaključuje sigurnosni stručnjak i ponavlja - nemoguće je da ima za prvu kategoriju, barem ne prema zakonu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.