O ĆIRILICI U VUKOVARU

Hodak: Penavin prigovor Ustavnom sudu je opravdan, njihova odluka ne poboljšava odnose Hrvata i Srba

Autor

mjš

"HNS je već u više navrata prijetio distanciranjem od HDZ-a, ali svoja dva ministarska mjesta ne želi prepustiti nikome. Oni su stranka statističke pogreške, na izborima u Sabor ne mogu ući ni u teoriji, osim ako se kao lišaj ne prilijepe nekoj ozbiljnoj stranci", ističe za portal Direktno Zvonimir Hodak.

19.07.2019. u 21:43
Ispiši članak

Nakon što je Ustavni sud donio odluku po kojoj se u Vukovaru mora omogućiti službena dokumentacija na srpskome jeziku i ćirilici, za mišljenje o pravnim posljedicama i alternativnim rješenjima ovoga problema upitali smo odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Na pitanje imaju li prigovori vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave ikakve pravne težine, Hodak odgovara da imaju, po 8. članku Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, gdje stoji da se odluke iz toga zakona moraju "tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima".

"Nitko mi još nije dao nijedan primjer da odluka koju je Ustavni sud donio poboljšava odnose između Hrvata kao većinskog naroda i Srba u Vukovaru te, prema tome, prigovor koji je Penava iznio stoji", objašnjava Hodak. "Samo treba uzeti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i pročitati članak 8".

Na upit znači li to onda da Ustavni sud problematiku o kojoj je donio odluku gleda parcijalno, a ne u cjelini, Hodak odvraća kako je on vidi kao "isforsiranu, političku odluku".

"Nije bilo nikakvih konkretnih razloga za nju ili ekscesa koji bi se odnosili na smanjenje prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru, pa da bi onda Ustavni sud morao reagirati. Ali ova reakcija je u skladu s načinom na koji je Ustavni sud i sastavljen: znamo da su ga izabrale dvije najjače stranke u Hrvatskoj i da se pritom nisu poštivala pravila o izboru ustavnih sudaca, a po kojima bi trebalo birati poznate i istaknute pravnike", drži Hodak. "Ovdje je riječ o ljudima koji su na svoju poziciju došli zahvaljujući HDZ-u i SDP-u".

Na pretpostavke o kalkuliranju HNS-a s okretanjem leđa HDZ-u kako bi pružili podršku srpskome jeziku i ćirilici u Vukovaru, Hodak kaže kako je uvjeren da je riječ o "velikome blefu".

"HNS je već u više navrata prijetio distanciranjem od HDZ-a, ali svoja dva ministarska mjesta ne želi prepustiti nikome. Oni su stranka statističke pogreške, na izborima u Sabor ne mogu ući ni u teoriji, osim ako se kao lišaj ne prilijepe nekoj ozbiljnoj stranci. Neće se oni povući iz koalicije, ostat će u njoj do samog kraja mandata ove Vlade", uvjeren je Hodak.

Na upit očekuje li da će ćirilica, budući da sada nije riječ o uličnim pločama, nego tek o službenoj dokumentaciji, ponovno postati top-tema u javnosti, ili će pak ubrzo pasti u zapećak, Hodak odgovara:

"Mislim da neće biti nikakvih ekscesa, policije, tužilaštva ili smrtnih slučajeva kao što je bio slučaj prošlog puta. Za tjedan dana sve će pasti u zaborav, ali možda se netko ponovno javi na jesen, kada istekne rok koji je Ustavni sud dao Vukovaru".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.