VELIKA AFERA

HEP grubo prekršio Zakon, dubrovački Trames podnosi kaznenu prijavu

Autor

Darko Markušić

Hrvatska elektroprivreda grubo je prekršila Zakon o javnoj nabavi, budući da je unatoč žalbi upućenoj Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) nastavila s postupkom kao da žalbe nema!

24.08.2019. u 13:18
Ispiši članak

Otvorena je jedna jedina pristigla ponuda koja je tek neznatno niža od procijenjene vrijednosti javnog natječaja.

Radi se o HEP-ovom natječaju za izradu glavnog projekta glavnih građevina Hidroenergetskog sustava (HES) Kosinja. Otvoreni postupak javne nabave raspisan je sredinom lipnja ove godine, a procijenjena vrijednost posla je 43 milijuna kuna.

Dana 12. kolovoza HEP je službeno otvorio jedinu pristiglu ponudu zajednice ponuditelja predvođene zagrebačkim Elektroprojektom (Institut za Elektroprivredu, Projektni biro Split, Topoing Kastav i Geoxpert-projekt d.o.o.) vrijednu 42.392.870 kuna bez poreza na dodanu vrijednsot (s PDV-om gotovo 53 milijuna kuna). Ponuda je, dakle, tek oko 607 tisuća kuna niža od procijenjene vrijednosti ili tek 1,5 posto niža!

Znali za žalbu, ali ipak nastavili s otvaranjem ponuda

Ponuda je otvorena u ponedjeljak, 12. kolovoza u 13 sati, a proces otvaranja ponuda je službeno završen u 13.15 sati. Žalbu na dokumentaciju čak tri dana ranije izjavio je dubrovački Trames d.o.o. a u samom HEP-u su 10. kolovoza čak dva puta – u 14.18 i 14.21 preuzeli žalbu za što postoje dokazi koji se nalaze u posjedu redakcije portala Direktno.

Dakle, postupak je trebao zastati, a ne ići s otvaranjem ponuda. Trames je zbog propuštanja objavljivanja informacije o izjavljenoj žalbi i zaustavljanja postupka zatražio poništenje postupka javnog otvaranja ponuda i određivanje novog roka za predaju ponuda, odnosno poništenje cijelog javnog natječaja.

Trames je istodobno pokrenuo ishođenje privremene mjere nastavka postupka javne nabave zbog grubog kršenja Zakona o javnoj nabavi.

Vjerujući da će naručitelj, tj. HEP zaustaviti postupak i pravilno objaviti informaciju da je pristigla žalba na natječajnu dokumentaciju, koju je naknadno 14. kolovoza DKOM odbacio i to javno objavio tek 16. kolovoza, Trames nije uputio ponudu u prvotnom roku te je stoga pretrpio značajnu štetu.

Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a

 

Radi se o nezakonitom postupanju HEP-a, kršenju Zakona o javnoj nabavi, ali i ozbiljnom narušavanju pravne sigurnosti u Hrvatskoj.

Prema čl. 419. Zakona o javnoj nabavi, “svaki naručitelj ako je izjavljena žalba na natječajnu dokumentaciju je obvezan odmah po primitku žalbe objaviti da je žalba izjavljena i zaustaviti postupak”.

Nadalje, prema čl. 422. Zakona izjavljena žalba sprječava nastavljanje postupka javne nabave. Sve to u HEP-u su jednostavno odlučili ignorirati!

Marko Balija za Direktno o nepravilnostima u HEP-u i HŽ Infrastrukturi

Komentar cijelog slučaja zatražili smo od direktora Tramesa d.o.o Marka Balije, koji potvrđuje grubo kršenje Zakona o javnoj nabavi u HEP-u, ali ukazuje i na slično ponašanje u HŽ infrastrukturi vezano uz javni natječaj za izradu studijske dokumentacije modernizacije dionice Oštarije Knin. Balija je za Direktno samo hladno izjavio:

"U ponedjeljak podnosimo tužbu za naknadu štete Jutarnjem listu zbog objavljivanja neistinitih informacija i prikrivanja afere u HEP-u, iako su imali sve podatke te kaznenu prijavu protiv HEP-a iz sljedećih razloga:

1. Naša žalba na dokumentaciju je izjavljena 9. 8. 2019.

2. Naručitelj (HEP) – preuzima žalbu dva puta u istom danu 10.08.2019. u 14:18 i 14:21 što je službeno potvrđeno pisanim putem od strane Elektroničkog oglasnika javne nabave RH (EOJN)

3. Unatoč činjenici izjavljene žalbe i preuzete žalbe, Naručitelj nastavlja s postupkom nadmetanja kršeći time obvezujući Zakon o javnoj nabavi i otvara jedinu pristiglu ponudu 12.08.2019. u 13:00 (tri dana nakon izjavljene i preuzete žalbe)

4. Jedina pristigla ponuda je od zajednice ponuditelja čija vrijednost ponude iznosi 42.392.870,00 HRK bez PDV-a odnosno 98,5 posto od procijenjene vrijednosti nabave – 43.000.000,00 HRK."

Direktor Tramesa ističe kako je "iz tablice službenog izvješća DKOM o radu, koje je lagano dostupno na internetu, vidljivo da imamo 10 žalbi godišnje i da smo sa statistikom 60 posto u pravu da je Naručitelj protuzakonito postupao.

Mi smo tek 10 po žalbama, a gdje su slični pružatelji usluga kao IGH na 4 mjestu izdanih žalbi.

Sve se radi da povučemo žalbe protiv HEP-a i HŽ Infrastrukture gdje je utvrđen eklatatni primjer kršenja Zakona o javnoj nabavi. Da rasčistimo sve do kraja u ponedjeljak krećemo s tužbama i kaznenim  prijavama."

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.