NAKON PROVOKACIJE U TRSTU I RIJECI

Hebrang za Direktno: Reakcije na razini kamilice samo ohrabruju sve one koji na Hrvatskoj provode mirnodopsku agresiju

Autor

Leo Buljan

Hrvatske vlasti osudile su podizanje u Trstu spomenika talijanskom začetniku fašizma Gabrieleu D'Annunziju koji je u rujnu 1919. proglasio u Rijeci nezavisnu državu nazvanu Talijanska uprava za Kvarner. Međutim, HDZ-ov veteran te bivši ministar zdravstva i obrane dr. Andrija Hebrang za Direktno je komentirao da su reakcije državnog vrha prema talijanskim fašistima preblage te da je to razlog zašto se ovakvi incidenti redovito događaju.

12.09.2019. u 22:20
Ispiši članak

"Ovo je jedan logičan potez talijanskih fašista prema Hrvatskoj, jer Hrvatska nikada nije dostojno odgovorila na njihove pretenzije na naš teritorij. Primjerice, u Italiji postoji gradonačelnik grada Zadra, a da mi na to nikada nismo reagirali kao suverena država. Kada se pokažete slabi, kao što se Hrvatska pokazala u međunarodnim odnosima, onda se svi koji aspiriraju na hrvatski teritorij dižu na noge. Ovo je posljedica lošeg reagiranja na prijašnje poteze talijanske iredente koja sada zbog toga diže glavu''.

Hebrang je skeptičan da će počinitelji biti primjereno kažnjeni.

"Koliko vidim za slučaj u Rijeci, policija je skinula zastavu, ali počinitelji su nepoznati. Nije teško otkriti tko je to počinio. Hoće li se provesti istraga i hoće li počinitelji biti primjereno kažnjeni? Unaprijed moram reći da sumnjam. Dosad nitko tko je digao glas protiv Hrvatske nije bio kazneno gonjen", istaknuo je Hebrang.

'Nisam vidio nikakve oštre kritike'

Bivši ministar ističe da su reakcije državnog vrha na ovaj incident 'na razini kamilice'.

"Nisam vidio nikakve oštre kritike državnog vrha. Sve što smo dosad vidjeli protesti su na razini jedne općine koja je prigovorila drugoj. To nije bilo na razini državnika. Prava reakcija državnika morala bi biti na razini diplomacije i s vrlo oštrom prosvjednom notom u kojoj su retroaktivno navedeni i ostali primjeri. Ta nota morala bi uključivati zahtjev da se talijanska vlada javno ogradi od toga i spriječi takve ispade, pogotovo kada se radi o jednom od utemeljitelja fašizma. Ovakve reakcije na razini kamilice samo ohrabruju sve one koji na Hrvatskoj provode mirnodopsku agresiju, čekajući priliku za nešto ozbiljnije", dodao je Hebrang.

Kako pojašnjava, Hrvatska ima problem kroz koji prolaze sve zemlje koje na vlast dovedu globaliste.

"To je problem svih zemalja u kojima je narod na vlast doveo globaliste. Jedan globalist prema svojoj državi nikada nema osjećaj očuvanja te države kao što ga ima jedan suverenist. Pogledajte političku agresiju sa slovenske strane, agresiju sa srbijanske strane, pa sad s talijanske strane, a nedavno su nam i Mađari nacrtali Veliku Mađarsku... Reakcije na sve to su na razini kamilice. Jedna zemlja koja drži do svog dostojanstva i želi imati međunarodni ugled mora čuvati svoj ugled i u ratu i u miru", naglasio je Hebrang.

'Vrijeme je da hrvatski narod za svoju državu napravi što je napravio i 90-ih'

Veteran HDZ-a naveo je i neka neriješena pitanja Hrvatske i njenih susjednih zemalja.

"Kao negativni primjer spominjem da smo jedina članica Europske unije koja sa svom teritoriju ima vojsku druge članice Europske unije, Slovenije u Svetoj geri, koja ima neriješenu granicu Vukovarske ade na kojoj je srpska policija, neriješenu granicu s BiH zbog nečega što su neki naši smušenjaci potpisali kod Kleka, neriješenu granicu prema Crnoj Gori koju je sporazum više zamutio nego definirao...Kad imate takvu državu, zašto je ne bi svi cjepkali? Prvo politički,a ako se ukaže prilika, onda i ozbiljnije", pojasnio je Hebrang.

Kako ističe Hebrang, hrvatski narod bi trebao za svoju državu napraviti ono što je napravio '90-ih.

"Vrijeme je da se hrvatski narod probudi i da napravi ono što je napravio za svoju državu '90-ih. To znači da ju obrani od svih nasrtaja, ovaj put mirnodopskih, i da je podigne na pedestal s kojega brani ugled svog teritorija, a kroz to i ugled svog naroda", zaključio je Hebrang.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.