U POVODU 25. OBLJETNICE

HEBRANG ZA DIREKTNO Hrvatski narod zaboravlja 'Bljesak' i druge herojske pobjede, time gubi moral i hrabrost za buduće izazove

Autor

lb

Hrvatska je vojno-redarstvenom akcijom ''Bljesak'' 1. svibnja 1995. godine, oslobodila okupirana područja zapadne Slavonije i pokazala srbijanskom agresoru i pobunjenicima da ima snagu i moć sama osloboditi svoje krajeve. U povodu 25. obljetnice oslobodilačke akcije, herojskih trenutaka toga vremena za portal Direktno se prisjetio ratni ministar zdravstva, koordinator Sanitetskog stožera od 1991. do 1995. godine te bivši ministar obrane prof. dr. Andrija Hebrang.

01.05.2020. u 08:16
Ispiši članak

"Bljesak je akcija koju smo pripremali u najvećoj tajnosti, u trenutku kada je srbijanski agresor potpuno paralizirao promet između Slavonije i centralnog dijela Hrvatske. Prekinuti promet ugrozio je gospodarski opstanak Hrvatske, a tako i njezinu obranu. S druge strane, srbijanski agresor sve je više ubijao civile, broj žrtava samo je rastao geometrijskom progresijom. To su bili razlozi zbog kojih je u vrhu državne i vojne vlasti donesena odluka o toj oslobađajućoj akciji", rekao je Hebrang.

Prisjećajući se pripreme akcije ''Bljesak'', Hebrang je naglasio da su zdravstveni djelatnici tada bili jednako predani, kao i sada u borbi protiv korona virusa.

"Pripremili smo akciju vrlo dobro. Moj zadatak je bio priprema saniteta. To nije bio nikakav problem, jer su hrvatski zdravstveni djelatnici odgovorili na ugrozu na isti način na koju su odgovorili korona virusu, sa svim svojim stručnim i domoljubnim kapacitetima. Akcija je bila iznenadna i u vrlo kratkom roku natjerala je potpuno iznenađenog neprijatelja u paničan bijeg", istaknuo je.

Akcije poput Bljeska guraju se pomalo u zaborav

Kako ističe Hebrang, on akciju ''Bljesak'' zapravo ''vidi iz dva pravca''.

"To nije bila prva oslobodilačka akcija, ali je bila prva akcija većeg razmjera, a poslužila nam je i kao vježba za organizaciju konačne oslobodilačke akcije 'Oluja'. Gledam 'Bljesak' kroz dva pravca. Prvo, zapadna Slavonija povezana je s ostatkom Hrvatske. Drugo, to je bila generalna proba koja je pokazala da smo višestruko bolje organizirani od srbijanskog agresora i da smo spremni za velike akcije", prisjetio se Hebrang.

Hebrang dodaje i da se akcije poput ''Bljeska'' u Hrvatskoj ''guraju pomalo u zaborav''.

"Na žalost, u godinama koje su slijedile narod je izabrao da državu vode oni koji nisu sudjelovali u 'Bljesku', 'Oluji' i ostalim oslobodilačkim akcijama, što je dovelo do toga da se 'Bljesak' i ostale veličanstvene obrambene akcije polako gura u zaborav. Ni u medijima obljetnica nije na svim naslovnicama, već negdje na drugoj, trećoj, ili posljednjoj strani. Na žalost, hrvatski narod zaboravlja svoje herojske pobjede te s time gubi moral i hrabrost za buduće izazove, što je na neki način poraz svih oslobađajućih akcija koje su tako sjajno završile za Hrvatsku", dodao je Hebrang.

Situacija s Milanovićem je karikaturalna

Za kraj, osvrnuo se i na izjave aktualnog predsjednika Zorana Milanovića.

"Moram reći da je na kraju došlo i do karikaturalne situacije da vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske vrijeđa dragovoljce koji su život dali za Hrvatsku. U isto vrijeme, on se u tu obranu uopće nije ni uključio. To je posljedica krivih izbornih rezultata i politika nakon Franje Tuđmana", zaključio je Hebrang.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.