ZA DIREKTNO

Hebrang se čudi austrijskoj rezoluciji: U Hrvatskoj nema podržavatelja ustaškog režima, na Bleiburg idemo komemorirati svoje žrtve!

Autor

rj

Koruški župan Peter Kaiser (SPOÖ) poslao je kancelaru Sebastianu Kurzu pismo u kojem apelira da se zaštiti "međunarodna reputacija Austrije", koju bi događaji na Loibaškom polju kod Bleiburga 18. svibnja mogli narušiti, te da savezna tijela primijene zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju.

26.04.2019. u 13:27
Ispiši članak

Koruška vlada u četvrtak je također prihvatila rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako "lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo" zbog nereda koji se očekuju.

Austrijanci tvrde kako se očekuju četiri prosvjedna skupa protiv hrvatske komemoracije, a zbog toga Grad Bleiburg upozorava kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaji na Bleiburgu "mogli još urušiti reputaciju Bleiburga, Koruške i Austrije".

Bleiburška rezolucija ne govori protiv komemoracije mrtvima već protiv "zlouporabe događaja od ekstremističkih skupina". Bleiburšku rezoluciju župan Peter Kaiser proslijedio je u Beč kancelaru, zatraživši potporu federalnih tijela, posebice Ministarstva unutarnjih poslova, jer se "samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje podržavatelja ustaškog režima i drugih desničarskih skupina u Bleiburgu 18. svibnja".

'Nakon što su pokušali zabraniti misu, sad pokušavaju zabraniti i okupljanje van mise'

Za komentar najnovije rezolucije i pisma Sebastianu Kurzu upitali smo bivšeg ministra zdravstva i obrane Andriju Hebranga.

"Traženje pomoći od države znači da su shvatili kakvu je Koruška Crkva pogrešnu odluku donijela. U ovom trenutku dok je katoličanstvo u cijelom svijetu žestoko napadnuto i ugroženo, Crkva bi trebala djelovati s više osjećaja za katolički narod. Hrvati su kao katolički narod doživjeli tragediju koju obilježavaju misom, a koju vodi biskup, a njihova odluka označava prekid tradicije i odnosa s vjernicima. Na Bleiburškom polju se okupljaju vjernici. One priče o crnim uniformama i ustaškim kapama su sporadične provokacije", rekao nam je Hebrang u razgovoru.

Hebrang je i na svom primjeru pojasnio kakve se provokacije događaju na komemoraciji.

"Kad sam u ime Sabora 2010. godine na Bleiburgu držao govor, vidio sam s pozornice tri crne odore u publici. Sišao sam i prišao toj djevojci te je upitao odakle je odora. Ona mi je odgovorila na njemačkom kako ne razumije pitanje, što znači da je očito obučena za stotinjak eura od raznih službi kako bi provocirala", rekao je bivši saborski zastupnik i dodao: "Nikad na misi nije bilo provokacija, a sad se nakon što žele zabraniti misu, pokušava omesti i okupljanje izvan mise. Mi svi dolazimo s velikim osjećajem pijeteta prema žrtvama najvećeg mirnodopskog pokolja u Europi, a kojeg su počinili komunisti. Zato nema ni govora da oni koji komemoriraju žrtve došli s namjerom pravljenja nereda ili incidenata".

Profesora Hebranga smo pitali i kakav je odnos hrvatskih vlasti na optužbe iz Austrije, na što nam je odgovorio: "Hrvatska vlast je vrlo blago osudila pritiske iz Austrije, Crkva je konkretno reagirala. Vlast bi trebala pojasniti Austrijancima o čemu se radi, a Austrijanci su sukrivci za prolijevanje krvi, jer nisu dali otpor predaju nenaoružanih zarobljenika komunističkim vlastima. Tu je pogotovo zatajila hrvatska država". 

Za kraj Hebrang nam kaže kako da je najsporniji dio rezolucije taj što spominje 'podržavatelje ustaškog režima': "U Hrvatskoj nema podržavatelja ustaškog režima, to je samo krimen koji se Hrvatima nameće desetljećima kako bi ih se moglo negativizirati u domaćoj i stranoj javnosti. Samo spominjanje ustaštva pokazuje da je i Austrija nasjela na teške optužbe lijevoliberalnih politika, a sve te optužbe dolaze iz Hrvatske. Smatram da bi bilo potrebno ekshumirati Jasenovac i napokon dokazati koliko je žrtava ustaškog režima, a koliko komunističkog režima. Zaključio bih na kraju s rezolucijom Vijeća Europe: Bez istine nema pomirbe!".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.