POKAZAO NAM JE I DOKUMENT

Hebrang: S Rašetom je bio potpisan sporazum o tome da JNA ne ulazi u vukovarsku bolnicu, zašto za to nitko nije odgovarao?

Autor

rj

Hrvatska je 18. studenoga obilježila Dan sjećanja na žrtvu i pad Vukovara. U sklopu obilježavanja 28. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., odaje se i počast žrtvama Ovčare i stradalima u Veleprometu. 

19.11.2019. u 13:44
Ispiši članak

Nakon sloma obrane Vukovara, u noći s 20. na 21. studenog 1991. dogodio se najteži zločin u Domovinskom ratu - pokolj na Ovčari. Ubijena je 261 osoba.

Padom grada heroja, obični hrvatski civili sklonili su se u vukovarsku bolnicu te su, s tamošnjim pacijentima, koji su nastradali od tromjesečnog granatiranja grada, bili uvjereni da će biti sigurno evakuirani pod nadzorom međunarodnih promatrača.

Naime, nakon ulaska JNA i srpskih paravojnih postrojbi u grad, između hrvatskih vlasti i JNA dogovorena je evakuacija medicinskog osoblja i pacijenata, a isto je s agresorima dogovorila i doktorica Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice.

Srbi su izigrali dogovor te su pod zapovjedništvom majora JNA i ratnog zločinca Veselina Šljivančanina ušli u bolnicu i usprkos nazočnosti predstavnika Međunarodne zajednice 20. studenog iz nje odveli 261 ranjenika i civila. Najveći dio odvedenih ubijen je na različitim stratištima, a najviše na Ovčari, poljoprivrednom dobru u blizini Vukovara. Tamo su ih pripadnici teritorijalne obrane i paravojnih srpskih snaga mučili te tijekom poslijepodneva i u noći s 20. na 21. studenog ubili.

Ispod teksta portala Direktno o obilježavanju počasti žrtvama Vukovara zanimljiv komentar je ostavio bivši ratni ministar zdravstva i dugogodišnji ugledni državni i HDZ-ov dužnosnik profesor Andrija Hebrang.

"Kao ratni ministar s JNA generalom Rašetom i g. Chenuom potpisao sam sporazum da bolnicu preuzme Međunarodni Crveni križ prema njihovim protokolima. JNA i Srbi su prekršili taj sporazum počinivši najtežu povredu međunarodnih konvencija. Zašto ih ne tužimo?!", napisao je Hebrang.

Portal Direktno je upravo iz tih razloga kontaktirao Andriju Hebranga kako bi nam pojasnio dodatne detalje potpisanog sporazuma s JNA i što se točno događalo u tom vremenu.

"18. studenoga 1991. godine završeni su pregovori između Vlade koju sam ja predstavljao kao ratni ministar zdravstva, general Andrija Rašeta u ime JNA, veleposlanik Europske unije gospodin Georges-Marie Chenu, koji je kasnije bio veleposlanik Francuske kod nas. Potpisali smo trojni sporazum o neutralizaciji vukovarske bolnice po kojem JNA zabranjuje ulazak svim naoružanim osobama u bolnicu. To je bila upravo noć kad su oni upali u bolnicu. Prema sporazumu je Crveni križ trebao ući u bolnici i neutralizirati je, što znači da je trebao preuzeti pod kontrolom sve ranjene i oboljele i osigurati  kordon za slobodan izlazak. Neutralizacija bolnice u okruženja je određena i Ženevskim konvencijama", rekao nam je Hebrang u razgovoru.

Potpisani sporazum između Hrvatske, JNA i međunarodne zajednice

Izvor: Privatni arhiv Andrije Hebranga

Profesor Hebrang također kaže kako nitko nije odgovarao za kršenje potpisanog sporazuma.

"Nakon potpisivanja sporazuma on je odmah stupio na snagu. Tu sam noć nazvao doktoricu Vesnu Bosanac kako bih je pitao je li Crveni križ došao u bolnicu i jesu li popisali ranjenike. Umjesto doktorice Bosanac javio se muški glas koji mi je rekao: Šta je ustašo, nema više tvoje doktorice.

Onda sam shvatio da su oni ušli u bolnicu. Odmah sam išao predsjedniku Tuđmanu da službeno prosvjeduje protiv Rašete, međutim on je rekao da je učinio sve što je mogao. Taj dokument pokazuje da je JNA prekršila Ženevsku konvenciju, a nikada za to nije nitko nije odgovarao. Ti koji su potpisali i prekršili sporazum su i odgovorni za sve one zločine koji su se poslije događali", otkrio nam je Hebrang.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.