NAMJERNO USPORENA ISTRAGA

Hebrang: Od početka istraživanja komunističkih zločina postoji jak otpor vladajućih u otkrivanju istine

Autor

Marijan Opačak

"Sve hrvatske vlade dosad imale su jedan zadatak, a to je zatajiti zločine iz 1945. godine, jer sve vlade dosad su bile komunističke", rekao je Andrija Hebrang za portal Direktno kad smo ga zamolili da komentira pokop žrtava komunističkog režima u zagrebačkim Gračanima koji se održao u petak na Europski dan sjećanja sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava koji se od 2011. godine obilježava i u Hrvatskoj. 

23.08.2019. u 13:12
Ispiši članak

U cintoru župne crkve u Gračanima u petak je organiziran posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumirane na lokacijama na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, čiju je ekshumaciju posmrtnih ostataka organizirala i provela Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Andrija Hebrang razlog sporosti otkrivanja zločina komunističke vlasti tijekom i iza Drugog svjetskog rata vidi u tome što su do danas sve vlade bile većinom komunističke. "U prvoj hrvatskoj vladi 1990. jedino ja nisam bio član Saveza komunista nikada. U zadnjem predsjedništvu HDZ-a u kojem sam bio 2009. bio sam jedini koji nije nikad bio član Saveza komunista. To je razlog zbog čega se grobišta ne otkopavaju i zbog čega se priča razvlači", kaže Hebrang. 

Podsjetio je kako su oni koji su se bavili tom temom u Hrvatskoj pronašli, a postoje i dokumenti i policijski izvještaji koji to potvrđuju, više od 940 lokaliteta koje treba otkopati. "Do danas nije otkopano ni jedan posto", kaže naš sugovornik. Andrija Hebrang navodi kako je od samih početaka hrvatske neovisnosti postojao jak otpor u pronalaženju istine.

"Godine 1990. Franjo Tuđman oformio je saborsku komisiju koja je otkopala 1163 tijela na Maceljskoj gori i onda neslužbeno prestala s radom. Osobe iz komisije primale su prijetnje, nisu smjele o toj temi nastupati u javnosti. I tih 1163 jadnika, njihove kosti su 20 godina zaboravljene i nespomenute bile u crnim vrećama i ležale na tavanu patologije Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Nakon 20 godina smo ih pokopali u Macelju i napravili zavjetnu crkvicu pokraj tog najvećeg hrvatskog groba", podsjeća Hebrang.  

Naš sugovornik dodaje kako je komisiju službeno ukinuo Ivica Račan 2000. godine i da se po tom pitanju ništa nije događalo sve do 2011. godine.

"Tad sam u Saboru uspio progurati zakon o osnivanju Ureda o otkrivanju komunističkih zločina. Prvo smo se počeli baviti Gračanima jer smo tamo točno znali lokalitete zahvaljujući higijeničaru pokojnom Miroslavu Haramiji. Njega su, naime, 1945. komunisti angažirali da dezinficira grobove pobijenih nakon rata. Haramija je 1991. godine objavio u jednim dnevnim novinama svoj brižno čuvani popis grobišta, ali ni sljedećih 20 godina nije zakopana lopata s ciljem otkopavanja i ljudskog zbrinjavanja posmrtnih ostataka", podsjeća Hebrang. 

"Učinili smo to tek mi u organizaciji navedenog Ureda i to nam je bio posljednji posao. Naime, za vrijeme postojanja Ureda uspjeli smo istražiti samo tri lokaliteta, u jednom od njih bile su kosti maloljetnih osoba, i onda nam je vlada Zorana Milanovića zabranila rad i ukinula Ured", kaže naš sugovornik koji dodaje da nije bolje stanje ni danas.  

Hebrang kaže kako je osobno premijeru Andreju Plenkoviću dao program i objasnio gdje se što nalazi.

"Sad su oni počeli s otkopavanjem, ali u tajnosti kako bi sakrili bilo kakvu priču o tome. Dakle, ni s ovim otkopavanjem nije se dogodilo ništa jer to nije ni jedan promil od ukupno ubijenih, a nije otkopano ni jedan posto svih grobišta", kaže Hebrang koji smatra da ovom dinamikom, kako to radi ova sadašnja vlada, otkopavanje neće biti za 300 godina završeno. 

Hebrang smatra kako je vlada otkopavanja usporila. "Nisu to htjeli ukinuti već su samo usporili i godišnje otkopavaju 200-300 posmrtnih ostataka od 200 tisuća. To je samo jedan znak da je sve ostalo isto i da još uvijek postoji otpor prema istini jer ovo su lokaliteti za koje znamo gdje se nalaze posljednja tri desetljeća. To vam je, na žalost, slika hrvatske države", rekao je za Direktno Andrija Hebrang.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.