'PROPUŠTANJE LJUDSKOG ODNOSA PREMA MRTVIMA'

Hebrang o skandaloznom radu iz R. Srpske: Može li se još narod probuditi iz duboke narkoze?

Autor

al/js

Nakon što su bosanskohercegovački mediji objavili odlomak "znanstvenog rada" dvojice autora iz Republike Srpske, Miroslava Baljaka i Dragana Đokića, u kojem se o masovnim grobnicama iz devedesetih govori kao o asanaciji bojišta, humanoj i higijenskoj obavezi Vojske Republike Srpske, za komentar smo tražili bivšeg ministra zdravstva i obrane Andriju Hebranga. 

16.05.2019. u 21:08
Ispiši članak

Autorski dvojac u skandaloznom djelu piše o masovnim grobnicama kao asanaciji grobišta, čiji je cilj "izbjegavanje zaraza i naknadnih ljudskih žrtava, a obaveza po Ženevskim konvencijama postoji i vuče korijene još od 1864. godine".

U nastavku "znanstvenog rada" znanstvenici entiteta Republika Srpska pojašnjavaju i kako se "asanacija bojišta obavlja": "Leševi se sahranjuju bez sanduka, redaju se po slojevima jedan do drugog, svaki sloj se zasipa dezinfekcijskim sredstvom i zemljom visine 0,5 - 0,75 metara, a iznad nivoa humka visine jedan metar. Humke se vidno obilježavaju kao masovne grobnice".

Hebrang je za Direktno poručio - nije prvi put!

"Čitamo ovih dana o pseudoznanstvenom radu iz Republike Srpske o načinu pokapanja pobijenih i asanaciji terena nakon pokolja u Srebrenici. Nije to prvi puta da okupatori sa svim obilježjima osvajača, jer su osnovne snage bile iz Republike Srbije u drugoj državi, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, upliću znanost u opravdanje svojih zločina. Opisuju asanaciju bojišta kao sklanjanje leševa zbog sprječavanja zaraze kako bi opravdali kršenje Ženevskih konvencija i nastavak fašističkih metoda nad mrtvima. Cilj asanacije bojišta po međunarodnim pravilima podrazumijeva dostojanstven pokop poginulih i sprječavanje širenja zaraznih bolesti. Dostojanstvo proizlazi iz obaveze pronalaženja i sakupljanje posmrtnih ostataka, identifikacije i pokapanja uz kodne oznake za osobe koje nisu mogle biti identificirane. Nepoštivanje ovih odredbi srpski pseudoznanstvenici zovu 'propustom'!", počeo je Hebrang.

Dodao da je to logična posljedica izostanka kažnjavanja ratnih zločinaca koji sada opravdavaju svoje zločine za sljedeće generacije.

"Odgovornost naše generacije je u neprocesuiranju ratnih zločina, kako u Hrvatskoj tako i u susjednoj državi. Poznato je pravilo da nekažnjavanje potiče nove zločine. Je li kasno da izvučemo pouku? Nije, jer ratni zločini ne zastarijevaju! No u Hrvatskoj je uzalud to očekivati jer se zemlja temelji na propustu osude zločinaca. U nas to postaje tradicija. Najveći mirnodopski zločin u Europi koji su počinili komunisti, a po zapovijedi jednog od najvećih svjetskih ubojica Josipa Broza oprošteni su u novoj hrvatskoj državi. Ne samo da nisu procesuirani zločinci, a znamo njihova imena, nego nismo ekshumirali ni dostojanstveno pokopali više od jedan posto pokojnika u 940 identificiranih grobišta!", nastavio je naš sugovornik i podsjetio da su "sljednici zločinačke ideologije u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku bez kazne pobili 7.163 hrvatska civila, među kojima 500 djece!".

Imamo li pravo prosvjedovati protiv nastavka zločina nad mrtvima, pita se Hebrang.

"Ne, sve dok ga i sami podržavamo i nastavljamo. U komunističkim zločinima oko 200.000 je nestalih i neidentificiranih, bez obilježena groba. Poslije srpske agresije ostalo je 2.000 nestalih bez groba. Nepoznanica su i zločini u Jasenovcu, gdje leži nepoznati broj neotkopanih i neobilježenih pokojnika. Zemlja koja ne poštuje mrtve ne može osigurati živima bolju sudbinu. Preživjeli smo komunistički i dva fašistička zločina, hoćemo li i sljedeći? A propuštanjem ljudskog odnosa prema mrtvima i izostankom kažnjavanja zločinaca sve radimo da do njega dođe. Može li se još narod probuditi iz duboke narkoze u koju su ga uveli sljedbenici nekažnjenih zločinaca?", zaključio je Andrija Hebrang za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.