KRIVI PUT

Hebrang za Direktno: Koaliranje Čovića s Dodikom samo će produbiti krizu i podijeliti hrvatski narod u BiH

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

Postizborni dogovor Dragana Čovića i Milorada Dodika u cilju stvaranja vladajuće koalicije u susjednoj nam BiH, a koja bi trebala imati naglasak na 'europskom putu zemlje' te izmjeni izbornog zakona, komenitrao je za Direktno HDZ-ov veteran Andrija Hebrang.   

22.10.2018. u 21:02
Ispiši članak

Hebrang je ponajprije naglasio kako je Daytonski sporazum ogromna pogreška američke politike koja je hrvatske predstavnike prisilila da se usvoji takav oblik suživota u BiH u kojem agresor dobiva 49 posto teritorija, dok se ostale dvije nacionalne komponente spajaju u jednu u kojoj je jedna apsolutno dominantna u svom broju.

Iako je Dayton bio prije svega mirovni ugovor u cilju okončanja rata, Hebrang je uvjeren da se rat mogao završiti i prijedlogom koji bi dugoročno osigurao kontinuitet BiH, a to je moguće jedino 'ako sva tri konstitutivna naroda imaju apsolutno jednaka prava'.

Dayton je karika zbog koje 'cijeli lanac puca'

"Na žalost sve je na kraju završilo na štetu Hrvata i potpuno je jasno da se radilo o utjecaju dominantnih svjetskih sila koje su stajale iza Srbije i Bošnjaka, dok Hrvati za svoj opstanak u BiH nisu imali međunarodnu podršku. I to je prva karika koja je dovela da cijeli lanac puca već godinama", rekao je Hebrang koji smatra da je sve što se događa u toj zemlji uključujući i zadnje izbore u kojima Hrvate predstavlja političar izabran glasovima Bošnjaka, direktna posljedica Daytonskog sporazuma čije su izmjene kasnije još samo dodatno umanjivale prava Hrvata.

"Za vrijeme dok se pregovaralo o Daytonskom sporazumu rekao sam američkom generalu Jacquesu Paulu Kleinu koji je bio zadužen za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja da to ne ide u dobrom smjeru za Hrvate, na što mi je odgovorio da se ništa ne brinemo jer 'smo dovoljno sposoban narod koji će se uspjeti izboriti za ravnopravnost i u takvim uvjetima", otkrio je naš sugovornik koji smatra da se problem u BiH može riješiti samo ondje gdje je i započeo, dakle u Washingtonu. I u tom smjeru bi prije svega trebala djelovati i hrvatska politika, ali i politika Hrvata u BiH, uvjeren je.

Na pitanje koliko je Amerika pod Trumpom uopće prisutna u BiH, Hebrang je odgovorio kako je očito da im nije u fokusu, ali da podrška koju imamo u State Departmentu najviše ovisi o nama samima. "Toliko je krivih informacija koje u američkoj vladi dobivaju od različitih lobija, posebice srpskih, da vas ostavi bez riječi. Stoga hrvatska politika mora puno jače lobirati jer se u State Department slijevaju informacije iz dvjesto zemalja svijeta i stoga se jedna mala zemlja poput Hrvatske lako izgubi u svemu tome", upozorava.

Koaliranje s Dodikom vratit će  se kao bumerang

Aktualnu hrvatsko-srpsku koaliciju u BiH s Čovićem i Dodikom na čelu, Hebrang smatra potpuno promašenom, 'jer se problem mora rješavati s onim s kojim imaš problem, a mi sada nemamo problem s Dodikom nego s Bošnjacima'.

"Izazivati Bošnjake s ovakvom koalicijom za posljedicu može imati samo kontraefekt, a to je još jači politički udar na Hrvate", ističe.

Na naše pitanje je li ova koalicija i svojevrsna, barem u simboličnom smislu, potvrda bošnjačke retorike o razbijanju i dijeljenju BiH od hrvatske i srpske strane, Hebrang je odgovorio kako im je Čović uistinu dao novi-stari argument u ruke.

Iako je jasno da je Čović koalirao s predsjednikom Republike Srpske iz čisto pragmatičnih razloga kako bi dobio podršku za izmjenu izbornog zakona, odnosno za provedbu presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, a koja bi onemogućila preglasavanje Hrvata na izborima, Hebrang je uvjeren kako će se to Hrvatima vratiti kao bumerang.

S agresorom se ne ide u dogovore

"Ako politika iz pragmatičnih razloga zažmiri na povijesne i etičke probleme, pa tako i zločine, to ne može dobro završiti. Ne možete ići u koalicije s onima koji je nad vama radio zločine, posebice ako isti nisu razriješeni, krivci odgovarali, odštete plaćene i sve što uz to ide. Koalicije između ljutih ratnih neprijatelja nikada u povijesti nisu dale dobre rezultate, posebice ako međusobni prijepori nisu raščišćeni", jasan je Hebrang koji ističe kako je činjenica da je Republika Srpska etnički očišćena od Hrvata sasvim dovoljan razlog za neulazak u bilo kakve političke dogovore s njima.

Zanimalo nas je je li moguće da bi Čović 'na svoju ruku' donio odluku za ulazak u takvu koaliciju ili je za nju ipak dobio zeleno svjetlo iz Hrvatske, na što nam je Hebrang odgovorio da ne može procijeniti jer nema ni informacije niti ikakvog utjecaja, ali da političari koji nisu proživljavali niti iskusili rat u BiH sasvim drugačije gledaju na taj problem i zato pokušavaju riješiti budućnost bez rješavanja prošlosti. "Mislim da tu ima i dosta neznanja i neinformiranosti, a shodno tomu i krivih zaključaka", kaže naš sugovornik.

Adresa je trebala biti Amerika

Na pitanje što je Čović trebao napraviti u aktualnoj situaciji, Hebrang je rekao kako se kao prvo trebalo inzistirati na provedbi odluke Ustavnog suda do te mjere da se u protivnom apstinira od izbora. "Ako to već nije učinjeno, onda su Hrvati u BiH trebali imati jednog kandidata te animirati sve koji imaju pravo glasa da izađu na izbore. No, ni to nije organizirano, a kad je već došlo do izbora Željka Komšića onda se trebalo razgovarati s Trumpom, a ne Dodikom!", poručio je Hebrang i ustvrdio da Hrvati za razgovor s međunarodnom zajednicom na čelu sa SAD-om na svojoj strani imaju nekoliko jakih argumenata.

Argumenti su na našoj strani

"Imamo povijesni argument, a to je da je međunarodna zajednica, odnosno Amerikanci, tvorci Daytona. Drugi je argument neuvažavanje odluke ustavnog suda što je za svaku zemlju temeljni zakon zbog čega se imate pravo povući iz svih demokratskih procedura dok vam se ta ista demokracija ne zajamči. Tim više što u zemljama koje su nestabilne poput BiH netko mora jamčiti demokraciju jer je jasno da ona to sama ne može", pojasnio je Hebrang ističući da su to putevi kojima su politički predstavnici Hrvata u BiH trebali kročiti, a ne koalicija s Dodikom koja će samo produbiti krizu i podjelu u hrvatskom narodu.

Na kraju je poručio da ne možemo kriviti Amerikance što su izgubili interes za područje BiH nego da je kriva hrvatska politika koja ih u to nije uspjela uvjeriti te im ukazati ne samo da su povijesno odgovorni zbog Daytona nego da su odgovorni i za budućnost zemlje u kojoj se sijeku interesi nekoliko velikih sila. "Dakle odgovornost je prije svega na nama, na hrvatskoj politici", zaključio je naš sugovornik.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.