NOVA TRGOVINA UTJECAJEM

HBOR dao kredit premijerovoj šogorici, a Podravka ga otplaćivala

Autor

Direktno.hr

16.11.2014. u 11:18
Ispiši članak

Osim na trgovanje utjecajem premijerova brata u slučaju Pismohrana servisa, gdje je Krešimir Milanović, po svemu sudeći, 'sredio' da Porezna uprava dodijeli vrijedan posao tvrtci njegovih suradnika (o čemu smo pisali u tekstu 'Kako su premijerov brat i šefica porezne 'sredili' milijune Pismohrani'), više naših izvora upozorilo nas je na sličnu aferu s Miglu autopraonicom.

Podsjetimo ovdje da je Večernji list još u svibnju objavio seriju tekstova o toj aferi, odnosno o činjenici da je samo dva mjeseca nakon što je Zoran Milanović postao predsjednik Hrvatske vlade, tvrtka supruge njegova brata Krešimira Milanovića – Miglu Autopraone – dobila 250.000 eura kredita (oko 1,9 milijuna kuna) od državne Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i to za gradnju samoposlužne autopraonice u Sesvetama, dakle za djelatnost koja ne zapošljava radnike!

Tvrtka Miglu Autopraone osnovana je u travnju 2011. i nakon nepunih godinu dana postojanja dobila je kredit od državne banke. Formalne su osnivačice tvrtke Ivana Milanović i Vesna Gluhak. Prema prvim slovima prezimena tvrka je i dobila ime.

Podravka pomogla otplaćivati kredit

Miglu je od HBOR-a dobio novac iz Programa za mikro, male i srednje poduzetnike i to preko Centar banke, s kojom je državna banka sklopila ugovor za plasman kredita poduzetnicima. Uvjeti kredita bili su vrlo povoljni - kamata 4,4 posto, poček godinu dana i rok otplate sedam godina i devet mjeseci. Ugovor o kreditu između Miglu i Centar banke sklopljen je, prema pisanju Večernjeg, 28. veljače 2012., a mnogi nagađaju da je kredit odobren zbog utjecaja premijera Milanovića. Valja ovdje podsjetiti da je zbog slične stvari (kredita HBOR-a po sumnjivim kriterijma) morao otići pomoćnik ministra financija Branko Šegon.

No, to nije sve.

U pomoć premijerovu bratu i njegovoj tadašnjoj supruzi tada je, prema tvrdnjama našeg dobro obaviještenog izvora, uskočio i SDP-ovac Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, koji je, prema informacijama istog izvora, 'sredio' da se u autopraonici postavi bigboard plakat Podravke, na osnovu kojeg je Podravka kasnije plaćala iznos kojim su vlasnici Miglu Autopraone plaćali kredit HBOR-u!

Tako je tvrtka u većinski državnom vlasništvu otplaćivala kredit obitelji brata premijera Milanovića.

Je li točna informacija da je Uprava Podravke dogovorila i platila postavljanje Podravkinih plakata u Miglu autopraonicu i je li to bio dio dogovora kako bi se Podravkinim novcem premijerovu bratu pomoglo da otplaćuje kredit HBOR-u, upitali smo Zvonimira Mršića u mailu kojeg smo još 30. listopada poslali na adresu press službe Podravke.  Isto pitanje postavili smo mu i preko poslovne tajnice, Tatjane Neimarević, koju smo zamolili da gospodinu Mršiću svakako prenese našu poruku kako bi do objave teksta imali njegovo očitovanje.

No, ni devet dana kasnije odgovore na naša pitanja od predsjednika Uprave Podravke nismo dobili.

Nazvali smo potom i premijerova brata Krešimira Milanovića. 

„Nemam nikakvih blentavih komentara na vaše gluposti“, kazao je Milanović ni ne sačekavši da dovršimo pitanje. Potom je spustio slušalicu.

Na osnovu kojih uvjeta i kriterija je Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila kredit za samoposlužnu autopraonicu, dakle za tvrtku koja ne zapošljava radnike i koja ne pridonosi razvoju?  Je li točno da je Podravka kasnije otplaćivala mjesečne rate kredita umjesto vlasnika Miglu autopraonice te otplaćuje li tvrtka Miglu autopraonice i dalje redovite mjesečne rate kredita Hrvatskoj banci za obnovu razvitak ili nekoj drugoj banci, ili to i dalje čini Podravka, upitali smo odgovorne u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Njihov odgovor prenosimo ovdje u cijelosti.

HBOR: Klijent trenutno ne otplaćuje svoje obveze

„Po primitku Vašeg upita kontaktirali smo društvo Miglu Autopraone d.o.o. i zatražili suglasnost za objavom podataka o odobrenom kreditu, te Vam u nastavku dostavljamo tražene informacije:

Društvu Miglu Autopraone d.o.o. kredit je odobrila Centar banka po Programu za mikro, male i srednje poduzetnike iz sredstava HBOR-a, a temeljem zaključenog Ugovoru o okvirnom kreditu između HBOR-a i Centar banke. Naime, u svrhu provedbe ovog Programa HBOR je imao zaključene ugovore o okvirnom kreditu s nekoliko je poslovnih banaka. Poslovne banke su kredite odobravale u skladu s uvjetima koje je propisivao program kreditiranja pri čemu su same odobravale kredite, ugovarale instrumente osiguranja i određivale kamatnu stopu.  Centar banka je društvu odobrila kredit u iznosu od 250 tisuća eura za izgradnju montažnog objekta – samoposlužne autopraonice , na rok od 7 godina i 9 mjeseci, uz kamatnu stopu šestomjesečni EUIBOR + 400 baznih bodova. Klijent je bio u izravnom odnosu s Centar bankom do otvaranja njenog stečaja, a pokretanjem stečajnog postupka HBOR je i ovaj kredit preuzeo u izravni odnos.

U svezi odnosa klijenta i društva Podravke d.d. klijent nas je izvijestio da je s Podravkom sklopio ugovor o zakupu reklamnog prostora (reklamni stup s dva panoa koji je u vlasništvu autopraone)  na 12 mjeseci u iznosu od 9.000,00 kuna mjesečno u ožujku 2013. , te ugovor o cesiji u svibnju 2013. temeljem kojeg je Podravka platila dospjele obveze Miglu autopraone prema Centar banci (umjesto da mjesečnu obvezu za najam reklamnog prostora plaća Miglu autopraoni). Ugovor o zakupu je istekao u travnju 2014. te nije obnovljen.

Klijent trenutno ne otplaćuje redovito svoje kreditne obveze te je izvršena blokada računa Migu autopraone“, stoji u odgovoru HBOR-a kojeg je potpisala Iva Božović, iz Ureda Uprave. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.