GOSPODARSKE MJERE

Grubišić za Direktno: Ne odgoda, nego oprost plaćanja poreza državi po svim osnovama

Autor

Svjetlana Pećinar

Hrvatski sabor prihvatio je u četvrtak Vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom korona virusa vrijedan gotovo 30 milijardi kuna, u njemu su 63 mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta. Za portal Direktno prokomentirao ih je stručnjak za korporativne financije Andrej Grubišić.

21.03.2020. u 11:19
Ispiši članak

"Jedno od mojih neslaganja je da se država financijski ne transferira prema odabranim sektorima i primateljima, jer je to diskriminacija koju imamo iz dobrih vremena kada su se davale subvencije, poticaji i povlašteni tretmani. Ono što bi trebalo napraviti jest, prvo, veliku poreznu olakšicu, tri mjeseca neplaćanja poreza po svim osnovama poreznih davanja državi, ne odgodu, nego oprost. Ovo nije državna intervencija u pravom smislu", rekao je Grubišić.

Nastavlja kako novac treba ostaviti onima kojima pripada kroz povrat poreza: "Druga stvar je u kombinaciji s velikim povratom poreza. Krivo je što je država propisala kriterije po kojima će davati olakšice, a jedino nije diskriminiran povrat poreza".

"Po svakom zaposlenom u privatnom sektoru ide isti iznos bez obzira je li zaposlen kao lektor, prodavač u dućanu, konzultant, ili recepcionar u hotelu. Svi smo jednako oštećeni ovako ili onako, jedino nisu svi medijski prisutni pa ne mogu o tome javno govoriti  i kreirati percepciju kako su oni najveće žrtve", negoduje Grubišić i zaključuje kako su jedine prave mjere, oprost sto posto i porezna olakšica tri mjeseca te ''povrat poreza' svakom zaposlenom u privatnom sektoru, jer on ionako hrani proračun.

Što će se, u protivnom,  dogoditi?

"Neuplata poreza tri mjeseca stvorit će rupu u proračunu i tu rupu država treba zatvoriti dodatnim zaduživanjem. Povratom poreza kroz isplate zaposlenima u privatnom sektoru će povećati trenutne odljeve i zatvoriti  ih dodatnim zaduživanjem, a onda implementirati sve mjere, generalno smanjenje poreza. Treba početi rezati rashodovnu stranu, a drugim riječima to dodatno zaduživanje neće biti plaćeno iz dodatnog povećanja prihoda nego iz kretanja državne potrošnje jer je sad napokon prilika da se ona počne reducirati i prilagođavati snažnoj hrvatskoj ekonomskoj i gospodarskoj zbilji", predlaže Grubišić.

Što se tiče usporedbe mjera gospodarskog oporavka u Hrvatskoj s onima u zemljama Europske unije Grubišić smatra kako nikakve usporedbe nisu potrebne niti se mogu povlačiti paralele.

"Ne može nama netko iz inozemstva govoriti što je za nas normalno. Ovo su nama izvanredne okolnosti i ne može se uspoređivati s drugima i baš me briga što kaže i radi Bruxelles. Ovo su izvanredne okolnosti i hajdemo napokon prihvatiti činjenicu kako barem u izvanrednim okolnostima možemo doživjeti da javni sektor i državna birokracija počnu sudjelovati u problemima koji idu na leđa privatnog sektora", kaže Grubišić.

Sve mjere koje je država predložila, ističe, nisu odricanje države od ničega.

"Ona će se dodatno zadužiti, ali tko će vratiti taj dug? Porezni obveznici. Želim da se zaduže i nama s tim novcem daju povrat poreza. Izravnim uplatama svima zaposlenima u privatnom sektoru. Dug koji su uzeli neće financirati iz smanjenja državne represije već iz smanjenja državne potražnje", poručuje stručnjak za korporativne komunikacije.

Reduciranje porezne presije

Jedna od mjera koju predlaže trebalo bi biti i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i smanjenje njihovih plaća od 20 posto za  sljedećih šest mjeseci.

Ključne su mjere, smatra, reduciranje porezne presije: 

"Jako je važno osigurati naplatu plaćanja PDV-a po naplaćenoj fakturi, jer veći dio gospodarstva funkcionira tako da se plaća po izdanoj fakturi. I što se sada događa? To samo gomila probleme, jer ako ja isporučim uslugu ili sirovinu, a  ne moram platiti PDV, to omogućava da se kotač okreće. Vi ćete taj proizvod ugraditi u svoju uslugu, ali gospodarska aktivnost neće stati".

Ponavlja kako je važna i mjera reducirati stopu poreza na dobit za 12 posto i za velike i male poduzetnike i objašnjava što to znači:

"Poduzetnici obračunavaju dobit i na nju plaćaju velike poreze. Sada po konačnom obračunu umjesto 18 posto moraju platiti 12 posto i razlika  im ostaje u džepu i 'krvotoku'".

Smatra kako linearno treba smanjiti i sve trošarine, bez obzira je li riječ o kavi, šećeru ili gorivu, jer država na tim osnovama ubire veliki novac.

"Druga, već spomenuta mjera stopostotna je porezna olakšica na sve poreze u naredna tri mjeseca. Ne odgoda, nego oprost. I treće, mjere bi, šest mjeseci i duže, trebale biti akceptirane kao standardne. U protivnom, na kratki će rok rezultirati zaduživanjem države, a država ne postoji radi sebe i radi birokracije. Umjesto da se poveća porezna presija, porezni priljevi će se povećavati i uz znatno manje poreze jer će biti veća ekonomska aktivnost kao jedan izvor, a drugi, ušteda na novcu koji se troši na gluposti", zaključuje Grubišić.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.