POSRNULE TVRTKE

Grubišić za Direktno: Đuro Đaković doživjet će sličnu sudbinu kao i Uljanik

Autor

Svjetlana Pećinar

Skupština vjerovnika u srijedu je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju. Time je i formalno ugašen. Suprotno tome, potvrđeno je državno jamstvo za 300 milijuna kuna kredita tvrtki Đuro Đaković d.d. Kako komentira konačan kraj brodogradilišta i novu 'injekciju' posrnuloj slavonskoj tvrtki za portal Direktno komentirao je stručnjak za korporativne financije Andrej Grubišić.

23.01.2020. u 20:33
Ispiši članak

"Moramo prihvatiti činjenicu kako gašenje nekog biznisa nije nužno loša stvar, ako se gleda sa šireg ekonomskog aspekta. Način na koji je biznis posložen, na koji radi i kako se financira te efikasnost s kojom posluje, nedovoljno je dobra da proizvode i usluge nudi po konkurentnim uvjetima. I to je činjenica koju treba prihvatiti. Istovremeno, dok se to događa, tvrtka koristi resurse za koje je bolje da se iskoriste na produktivniji način", rekao je Andrej Grubišić referirajući se na gašenje brodogradilišta.

Propast tvrtke je, smatra, najčešće znak tržišta da nisi dovoljno dobar i tržište ti poručuje da postoje oni koji to rade bolje  pa "nema potrebe na silu braniti nešto što nije dobro i time taložiti nekonkurentne tvrtke". To je izvedivo i prakticira se, no pita se tko će to platiti.

U slučaju Uljanika, Grubišić zamjera što su ga porezni obveznici morali financirati i nije se prihvaćala ideja o gašenju: "Bolje je to jednostavno prihvatiti kao takvo. Ne treba oko toga stvarati dramu i doživljavati kao nešto katastrofalno".

Nažalost, Uljanik nije usamljen primjer. Svjedočimo brojnim primjerima hrvatskih ili globalnih tvrtki koje se nisu prilagodile novim tržišnim uvjetima. Uljuljkane su u stare prakse koje su njihovo nepovredivo pravo ali koje, negoduje Grubišić, drugi moraju financirati: "Da nije eskalirala situacija oko Uljanika šira javnost ne bi ni znala u kojoj je to mjeri i koliko je novca poreznih obveznika tamo 'ubačeno'. Ideja plaćanja poreza nije u tome da državni birokrati određuju kome će kanalizirati naš novac. To nije temeljna funkcija države."

Đuro Đaković doživjet će sličnu sudbinu kao i Uljanik

Slični "simptomi" uočavaju se i u tvrtki Đuro Đaković za koju je nedavno u Saboru prihvaćena odluka o davanju državnih jamstava u iznosu od 300 milijuna kuna. Potpora je to za sanaciju i osiguranje likvidnosti, a u skladu s pravilima Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u poteškoćama. Sredstva pokrivena državnim jamstvom, moći će se koristiti u razdoblju od šest mjeseci od početka korištenja, ali ne dulje od 31. prosinca 2020.

Naš sugovornik je povukao paralele, podsjetivši, kako je i Uljanik u godini koja je prethodila eskalaciji, također, dobio kredit. No, tvrtki ni to nije pomoglo i kredit su morali vraćati porezni obveznici. Grubišić predviđa kako će se slična situacija dogoditi i u 'slučaju' Đuro Đaković.

"Uočavam simptome iste zablude. Ako se ne privatizira do kraja, zadesit će ga ista sudbina. Prvo, mora se prilagoditi novim tržišnim putevima, drugo, povezati sa strateškim partnerom i kao zadnji scenarij zaključiti ima li spašavanje smisla ili sve treba napustiti", sugerira Grubišić i dodaje: "Ako vlasništvo tolerira određeni način upravljanja, nije problem u upravljanju, nego u vlasništvu. To je korijen problema".

Vezano uz to, može li se uopće govoriti o konkurentnosti tvrtke ili se radi samo o reliktu iz prošlosti koji na silu treba spasiti. Gašenje za sobom povlači i priču oko ukidanja radnih mjesta na što javnost posebno osjetljiva.

"I Uljanik i Đuro Đaković su identične priče i po pitanju radnih mjesta. U sustavu gdje je dominanta tržišna ekonomija, radno mjesto mora biti produktivno. Nije ambicija imati radno mjesto, ambicija je imati produktivno radno mjesto. Ako postoji način da budu produktivna, ne kažem da ih se treba ugasiti. No, nikako ne želim kolektivno plaćanje za to. Spašavanje da, ali ne i plaćanje", zaključuje naš sugovornik.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.