SLIJEDE ŽALBE?

Grčka tvrtka gradit će pristupne ceste Pelješkom mostu, odbijene tri ponude

Autor

Darko Markušić

Pristupne ceste Pelješkom mostu, dionicu Duboka - Sparagovići (Zaradeže), trebala bi graditi grčka komanija J&P Avax S. A. koja je za taj posao ponudila 581,24 milijuna kuna s porezom na dodanu vrijednost, odnosno 464,99 milijuna kuna bez PDV-a.

27.02.2019. u 16:47
Ispiši članak

Hrvatske ceste u srijedu su nakon devetomjesečnog analiziranja objavile odluku o izboru grčke tvrtke za gradnju prve dionice pristupne ceste Pelješkom mostu. Radi se o poslu procijenjene vrijednosti 482 milijuna kuna bez PDV-a, a za koji su ponude otvorene još u lipnju prošle godine. U odluci o odabiru navodi se da je ponuda J&P Avax-a valjana i da je prema kriteriju za odabir ponude ocjenjena ekonomski najpovoljnijom ponudom. Osim J&P Avax-a, ponude za izgradnju 12 kilometara duge dionice Duboka - Sparagovići, dalo je još šest tvrtki i konzorcija.

Hrvatske ceste nisu isključile nijednog ponuditelja, ali su odbili tri ponude. Odbijena je najniža ponuda Integral inženjeringa iz BiH  od 321,23 milijuna kuna bez PDV-a (401,54 milijuna kuna s PDV-om) zbog neuobičajeno niske cijene. Odbijene su i ponude hrvatske podružnice francuskog Colasa (i austrijske tvrtke Marti) od 521,91 milijuna kuna bez PDV-a (652,39 milijuna kuna s PDV-om) zato što prelazi sredstva koja je naručitelj osigurao za spomenuti projekt. Također, odbijena je i ponuda izvođača radova na Pelješkom mostu, kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC) u iznosu od 647,82 milijuna kuna bez PDV-a (809,77 milijuna kuna s PDV-om), jer također prelazi iznos za ovaj posao osiguranih sredstava, ali i stoga što CRBC nije produljio rok valjanosti ponude.

Udruga GP Krk i Euro-asfalt iz BiH tražili su 444,3 milijuna kuna bez PDV-a (555,39 milijuna kuna s PDV-om), dok je grčka kompanija Aktor ponudila 464,68 milijuna kuna bez PDV-a (580,86 milijuna kuna s PDV-om), a austrijski Strabag 478,4 milijuna kuna bez PDV-a (598 milijuna kuna s PDV-om).

U Hrvatskim cestama kažu da su četiri ponude ocjenjene kao valjane i da ekonomski najpovoljnija ponuda J&P Avaxa zadovoljava sve formalno pravne akte u svim traženim kriterijima sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Objašnjavaju i da sukladno istom zakonu od dana donošenja odluke započinje teči rok za eventualno ulaganje žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Donošenje odluke o odabiru gotovo devet mjeseci nakon što su ponude otvorene na ovom natječaju, u Hrvatskim cestama objašnjavaju da je predmetni postupak javne nabave trajao dulje od očekivanog zbog složenosti samog postupka te opsega i kompleksnosti dostavljene dokumentacije u postupku pregleda i ocjena ponuda.

Predviđeni rok izgradnje dionice Duboka - Sparagovići je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao. Natječaj za izgradnju stonske obilaznice, dionica Spragovići - Papratno i Papratno - Doli još je u tijeku. Dan prije isteka roka za podnošenje ponuda na tom nadmetanju Colas je uložio žalbu na natječajnu dokumentaciju i dok se ta žalba ne riješi, cijeli postupak je zaustavljen.

Ugovor se neće potpisivati dok ne istekne žalbeni rok od 15 dana, a kako neslužbeno doznajemo najmanje dvije tvrtke uložit će žalbu. Inače, grčka tvrtka koja je odabrana za ovaj posao ranije je bila u Grčkoj kažnjena za kartelsko udruživanje i kažnjena s 18,3 milijuna kuna.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.