'SNAŽNO PODRŽAVAMO INTEGRITET BIH'

GRANIĆ ZA DIREKTNO 'Hrvatska će koristiti sva svoja diplomatska prava kako bi zaštitila prava Hrvata u BiH'

Autor

bl

Utemeljenje BiH na načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda bilo je odlučujuće za uspješno zaključivanje Daytonskog sporazuma u prosincu 1995. godine. BiH je država kojoj je svakako potrebno više suradnje, a manje podjela te njezina stabilnost i funkcionalnost uvelike ovisi o jednakopravnosti sva tri naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

15.05.2021. u 22:22
Ispiši članak

 Šefovi diplomacija članica EU-a sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu, a jedna od glavnih tema sastanka svakako je hrvatski non-paper o većem angažmanu EU-a na zapadnom Balkanu. 

Hrvatskoj se gotovo svakodnevno imputira miješanje u unutarnja pitanja BiH, ali budući da je Hrvatska potpisnica Daytona ona ima legalnu obvezu brinuti se o provedbi toga sporazuma. Što bi EU trebala učiniti po pitanju Bosne i Hercegovine te što bi donijela promjena Izbornog zakona, samo su neka od pitanja na koja je za portal Direktno odgovorio Mate Granić, posebni savjetnik Andreja Plenkovića za vanjsku politiku.

"Hrvatska vlada je kroz non-paper Ministarstva vanjskih poslova prema Europskoj uniji potaknula najsnažniju diplomatsku inicijativu o BiH i o položaju Hrvata u BiH, a to znači da Hrvatska kao potpisnica Washingtonskog i Daytonskog sporazuma podržava snažno teritorijalni integritet i suverenitet BiH i europski put BiH, ali države tri suverena konstitutivna naroda u kojoj svi narodi imaju jednaka prava zaštite vitalnog interesa, a svi građani BiH ista ljudska i građanska prava", rekao je Granić i objasnio gdje je zapravo nastao problem.

"Što se dogodilo? Dogodilo se to da je, na izborima za člana Predsjedništva BiH, hrvatskog člana izabrao jedan drugi narod - Bošnjaci i to se onda ponovilo. To je potpuno protiv duha i slova Daytonskog sporazuma. Za nas pregovarače i za potpisnike je nepojmljivo to što se dogodilo, a dogodilo se promjenama koje su učinili visoki predstavnici. To znači da je sada moguće da primjerice Komšića biraju Bošnjaci, a ne da Hrvati mogu izabrati koga hoće. To je protivno duhu i slovu Daytonskog sporazuma", rekao je i dodao: 

"Ono što treba kazati da hrvatska non-paper inicijativa je javna, legalna, legitimna, predstavljena u Sarajevu i još pet država: Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar su je podržale i o tomu je bila rasprava na Vijeću ministara EU, a jednako tako je služba za vanjske poslove EU, koja provodi vanjsku i sigurnosnu politiku EU, dio te naše Inicijative stavila u svoj program prema Zapadnom Balkanu, u svoj dokument. Drugim riječima, to je jedna ozbiljna Inicijativa, ona je sada započela i u kojoj Hrvatska podržava europski put Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet reforme, njih ima 13 različitih reformi, a jedna od njih je i promjena Izbornog zakona, na čemu inzistiramo. Ona je u skladu s odlukom Suda za ljudska prava EU u slučaju Sejdić i Finci, ona je u skladu s tim sporazumom. Zašto? Zato što Hrvati moraju imati pravo izabrati svog predstavnika, on može biti Hrvat, Bošnjak, Srbin, Židov, ali Hrvati moraju imati pravo izabrati svoga predstavnika", rekao je Granić.

'Ako se ne promijeni Izborni zakon, onda će sljedeće godine izbori biti po starome i opet Bošnjaci Hrvatima mogu izabrati člana Predsjedništva.  Takva stvar dodatno bi radikalizirala političku scenu u BiH'.

 

Podsjetimo, u prosincu prošle godine održana je sjednica Sabora o Deklaraciji i položaju Hrvata u BiH, na kojoj je zastupnik Nino Raspudić upozorio na to da je Dayton drastično prekršen i izmijenjen nametnutim promjenama Izbornog zakona na štetu Hrvata. "Ništa od toga što su nametali visoki predstavnici nije prošlo parlamentarnu proceduru", istaknuo je tada Raspudić.

Granić je pojasnio i što bi konkretno promjena Izbornoga zakona donijela za Hrvate u BiH.

"Promjene znače da Hrvati mogu birati sami svog člana – ne može im drugi narod u BiH nametnuti svog člana Predsjedništva. Jednako tako je važno osigurati da Hrvati mogu sami birati svoje predstavnike Dom naroda. Te dvije stvari su bitne za zaštitu vitalnog interesa svakog naroda u BiH, u ovom slučaju radi se o interesu hrvatskog naroda. Naravno da je potrebno voditi inicijativu unutar EU te da je potrebno za to dobiti podršku iz SAD-a, nove administracije predsjednika Joea Bidena", rekao je naš sugovornik i dodao: "Kao što vidimo, Ruska federacija je snažno prisutna kroz odlične veze s RS, na Bošnjake najveće utjecaje ima Turska, ali Saudijska Arabija, Iran, Katar i neke druge islamske države. Prema tome, ovdje se itekako sukobljavaju veliki interesi".

Inicijativa je došla u pravom trenutku

Na papiru BiH je država triju konstitutivnih naroda, no dobro znamo da ta konstitutivnost nije najbolje provedena te da se najčešće Hrvatima biraju njihovi legitimni predstavnici.

Granić je naglasio kako je važno dobiti podršku unutar Europske unije.

"Za nas je bitno da za svoju inicijativu dobijemo podršku unutar EU i da se jednako tako SAD, koja je organizator i Washingtonskih i Daytonskih pregovora, uključe u ovaj proces. To nije lako, ali vjerujemo da ćemo u tome uspjeti. Izborni zakon bi se trebao ove godine donijeti jer sljedeće godine je izborna godina. Ono što je dobro, dakle, u Hrvatskoj vlada konsenzus i hrvatske Vlade s jedne strane i vladajuće koalicije, ali i oporbe i predsjednika Republike, po tom pitanju, bez obzira na sve ono što možemo čuti u posljednje vrijeme", rekao je naš sugovornik.

"Inicijativa je došla u pravom trenutku jer ako se ne promijeni Izborni zakon, onda u tom slučaju će sljedeće godine izbori biti po starome i opet Bošnjaci Hrvatima mogu izabrati člana Predsjedništva. Naravno, takva stvar dodatno bi radikalizirala političku scenu u BiH. Mi snažno podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali ako Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva, onda sasvim sigurno da u tom slučaju to neće biti dobro niti za europski put BiH, niti za razvoj demokracije, niti za položaj Hrvata u BiH. Hrvatska će koristiti sva svoja diplomatska prava, na temelju međunarodnih sporazuma da smo članice EU i potpisnice Daytonskog sporazuma, kako bi zaštitila položaj Hrvata u BiH.

Izborni zakon morat će dogovoriti legitimni predstavnici vlasti u BiH, ali ono za što se mi zalažemo je princip da Hrvati i svaki narod može birati sam svog predstavnika i ništa više i ništa manje", zaključio je Granić za Direktno.  

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.