VRIJEME JE DA ŠUTNJA STANE!

Glumica Petra Dugandžić za portal Direktno progovorila o svom iskustvu: Same smo već indoktrinirane da su postupci koji su u naravi seksualno uznemiravanje dio naše svakodnevice

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Stranica na Facebooku "Nisam tražila" pokrenuta je u samo nekoliko sati nakon šokantne ispovijesti 26-godišnje glumice Milene Radulović koja je, s još nekoliko djevojaka, a među kojima su i maloljetnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati srbijanski redatelj, scenarist te učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68), koji je u subotu uhićen u Beogradu. Od toga trenutka na stranici se samo nižu bolna iskustva žena koje su prošle ili prolaze seksualno uznemiravanje koje se godinama odvija iza kulisa i daleko od pravosudnih organa.

20.01.2021. u 15:41
Ispiši članak

Već sada su brojni mediji ovaj pokret usporedili s #MeToo, koji je inspirirao žene širom svijeta da progovore o zlostavljanjima koja su doživjela od moćnih muškaraca. 

Zasigurno najveći skandal svojedobno je potresao Hollywood, kada je nekadašnji filmski mogul Harvey Weinstein optužen za desetke seksualnih zlostavljanja i silovanja, a u veljači prošle godine proglašen je na sudu u New Yorku krivim za seksualni napad, ali je oslobođen krivnje po najtežoj točki optužnice po kojoj je mogao dobiti doživotni zatvor. Porota ga je oslobodila krivnje po dvije točke optužnice za predatorski seksualni napad, za što se inače može dobiti doživotni zatvor te silovanje s predumišljajem.

Godine i milijuni glasova da bi pravosudni sustav proglasio krivim jednog muškarca

Svojedobno su iz pokreta #MeToo priopćili: "Harvey Weinstein djelovao je nekažnjeno i bez grižnje savjesti desetljećima u Hollywoodu. Bez obzira na to, trebale su godine i milijuni glasova da bi pravosudni sustav proglasio krivim jednog muškarca".

Beogradska glumica Milena Radulović rekla je javno da ju je kao 17-godišnjakinju silovao vlasnik škole glume Aleksić. "Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se", ispričala je Radulović u razgovoru za Blic.

Portal piše da je inzistirala na tome da "ovo nije samo moja priča" i da "ovo nije samo moja riječ protiv njegove", već tvrdi da je u pitanju sustav zlostavljanja djevojčica koji je Aleksić temeljno gradio desetljećima.

Sada na vidjelo izlaze, uglavnom u anonimnom obliku, ispovijesti mnogih žena koje su se našle u sličnoj poziciji. 

'U našoj struci nema ravnopravnosti spolova'

Hrvatska televizijska i kazališna glumica Petra Dugandžić za portal Direktno komentirala je žestoku kampanju koja se pokrenula na društvenim mrežama:

"Naravno da su za svaku osudu monstruozni postupci pojedinaca prema kolegicama iz čitave regije čija iskustva ovih dana čitamo javno. Nažalost predugo se to gura pod tepih, a i same smo već indoktrinirane da su postupci koji su u naravi seksualno uznemiravanje dio naše svakodnevice pa nažalost i svojevrsne normale. Nema ravnopravnosti među spolovima u našoj struci ni u jednom pogledu". 

Glumica Petra Dugandžić za naš je portal pristala podijeliti i svoja iskustva:

"Profesor

Ničim izazvan tražio da mu pružim felacio, nije bio nasilan niti me taknuo, pobjegla sam glavom bez obzira. To nikad više nije spomenuto niti se ponovilo, bio mi je profesor još godinu dana.

Redatelj

Doputovao je iz regije te me pozvao na kavu ne bismo li razgovarali o planovima koje ima za moj angažman. Iznio je silne potencijalne planove i mogućnosti. Nakon toga me pozvao u svoju hotelsku sobu, odbila sam. Nikada se više nije javio.

Ravnatelj kazališta

U predstavi sam imala scenu koja je zahtijevala da obnažim grudi. Prvi put kad sam se skinula pogrdno je komentirao moje tijelo i davao savjete kako da sjedim ne bih li ljepše izgledala. Na svakoj izvedbi pri izvođenju te scene ušao bi u gledalište.

Što se regije tiče, sjećam se prijemnog ispita u Sarajevu. Radilo se o predmetu - fizičko obrazovanje - zatražili su da svi dečki izađu iz dvorane te naložili djevojkama da se skinu u gaćice te jedna po jedna stanu u centar dvorane te se okrenu tako gole oko svoje osi dok je njih troje ili četvero profesora pisalo ocjene za ono što gledaju. Na moje pitanje što ocjenjuju odgovorili su - anomalije kostiju i građe - pitala sam zašto je to bitno za glumu, rekli su - 'pa ocjenjuje se i opšti fizički izgled, kolegice".

'Nadam se da će se stvari pomaknuti tamo gdje su davno trebale biti'

Petra Dugandžić smatra da je imala sreće "i da ima kolegica koje su prošle puno gore". 

"Ono što mislim da je silno bitno i na što treba obratiti pažnju jest kako utvrditi prave činjenice i kako raditi 'čistku'. Treba znati postaviti jasne granice između seksualnog uznemiravanja i suradnje. Svakako treba zaštititi žrtve, ali ne stvarati nove. Tanka je granica i osjetljiva.  Institucionalne podrške do sada nije bilo, ADU Zagreb je krenula s inicijativom, nadam se da će se stvari pomaknuti tamo gdje su davno trebale biti", jasna je naša sugovornica.

"Apeliram na mlade kolegice da budu glasne, hrabre i poštene  i ovu izjavu pišem kako bi znale da nisu same", poručila je.

Reagiralo je i Sveučilište u Zagrebu dopisom koji je objavljen na stranici "Nisam tražila", a u kojem stoji: "Snažno su me pogodila svjedočanstva na stranici 'Nisam tražila' i komentari naših studentica i studenata koji su uslijedili na Facebooku. Moja je odgovornost kao i odgovornost svih nas na Akademiji da reagiramo konkretno i žurno".

U dopisu se pozivaju svi studenti i alumne da pomognu pri utvrđivanju činjenica o slučajevima zlostavljanja. "Razumijem da neće biti jednostavno prevladati strah i sram, ali bez Vašeg sudjelovanja nećemo moći puno napraviti. Otvorili smo više kanala putem kojih možete pružiti informacije o konkretnim slučajevima i učinit ćemo sve da zaštitimo vašu anonimnost", stoji u pozivu kojeg potpisuje dekanica Akademije za dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin.

Svjedočanstva žrtava dolaze iz cijele regije, a svoja iskustva su odlučile podijeliti i djevojke i žene iz svih društvenih sfera pa se tako kao zlostavljači spominju i direktori, fizijatri, profesori, ali i članovi obitelji.

 

U medije su izašla i neka velika glumačka imena poput Mije Begović i Dore Lipovčan koje su podijelile javno svoja gnusna iskustva. 

"Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo.... al utoliko više razumijem danas svoje kolegice širom regije koje izlaze s takvim pričama vezanim za svoj profesionalni život i školovanje", napisala je Lipovčan u svojoj objavi na Facebooku.

"Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, iz naših škola i akademija...", poručila je.

Vrijeme je da šutnja stane, kazala nam je Dugandžić.

Upit smo poslali i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.