ON NIJE 'JEFTINI PREDSJEDNIK'

Gjenero za Direktno: Iako je put u Albaniju brodom najpraktičniji, bilo bi dobro da Milanović razmišlja o troškovima obnašanja dužnosti

Autor

Andrea Latinović

Predsjednik Republike Zoran Milanović za privatni posjet albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice "Učka" te vojni helikopter.  Ured predsjednika službeno je zatražio od Ministarstva obrane da se Zoranu Milanoviću za potrebe programa na raspolaganje stavi brod "Učka", ali nisu naveli u koje svrhe. 

26.08.2020. u 22:15
Ispiši članak

Podsjetimo, Milanović se u Albaniju uputio s ljetovanja na Hvaru i to na osobni poziv albanskog premijera Edija Rame, s kojim je prijatelj niz godina i kojeg je savjetovao dok nije bio politički aktivan,

Brod je naručen za razdoblje od 11. do 14. kolovoza za putovanje u Albaniju. Istodobno, 11. kolovoza letio je vojnim helikopterom s Hvara, gdje je ljetovao u državnoj rezidenciji, vili Kovač, do Dubrovnika, a helikopter je ponovno koristio 14. kolovoza na relaciji Dubrovnik Hvar.

Inače, za sat leta helikopterom potrebno je oko 800 litara kerozina, dok litra kerozina košta pet kuna, pa sat leta vojnim helikopterom stoji 4000 kuna.

Najsporniji detalj u cijeloj ovoj priči jest što su iz Ureda predsjednika medije 12. kolovoza obavijestili da predsjednik boravi privatno u Albaniji s tim datumom, i to na osobni poziv predsjednika vlade Republike Albanije Edija Rame, da bi potom u očitovanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje su poslali i medijima, naveli da je putovanje bilo "u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti".

Nakon ovoga otkrića, na Milanovićevu su adresu stigle brojne kritike, uvrede, kao i teške riječi s obzirom da je za osobne potrebe upotrijebio novac poreznih obveznika, a koliko je cijeli slučaj izazvao revolt, razgovarali smo s političkim analitičarom Davorom Gjenerom.

''Svaka međunarodna aktivnost predsjednika Republike dio je njegovih obveza u 'sklopu obavljanja dužnosti”'. U tom smislu je ispravnija druga, negoli prva objava Ureda Predsjednika, kada je rečeno da predsjednik odlazi na privatni susret s albanskim premijerom.
Međutim, iako se neke od aktivnosti predsjednika moraju odvijati u diskreciji, ne čini se da je diskrecija potrebna i kada je riječ o susretu predsjednika s premijerom Edijem Ramom.

Hrvatska i Albanija nemaju otvorenih pitanja, koje bi trebalo rješavati 'tajnom diplomacijom' i postupno pripremati obje javnosti za objavljivanje rješenja tog problema. Zato bi bilo dobro da predsjednik, iako se radilo o susretu koji je diplomatskom nomenklaturom označen kao 'privatni', izvijesti javnost zašto se sastao s albanskim premijerom i ugrubo o čemu su razgovarali'', kaže Davor Gjenero.

Djelovanje dužnosnika treba biti javno

Analitičar ističe dalje svoje viđenje ove, za Milanovića neugodne afere.

''U situaciji koja je nastala nespretnim priopćenjima Ureda predsjednika i nakon prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković i njeni suradnici ispravno su odlučili provjeriti slučaj. I njima je jasno da u konačnici predsjednik neće biti kažnjen, ali je 'pedagoški' dobro da inzistiraju na javnosti i poštivanju procedure i u ovom slučaju. Time doprinose ostvarivanju koncepta 'otvorene države' i javnog djelovanja najviših državnih dužnosnika. Najviše koristi od njihovog inzistiranja na objašnjenju razloga putovanja imat će hrvatski građani, javnost, jer će se takvim inzistiranjem protekom vremena razviti politička kultura koja podrazumijeva javno informiranje o ovakvim susretima'', nastavlja Gjenero.

Komentirajući visoke iznose koje će hrvatski građani platiti za predsjednikov privatni put, Gjenero navodi:

''Što se tiče troškova ovog susreta, dva leta helikoptera i plovidbu državnom jahtom, treba biti svjestan da je Albanija doduše blizu, morem, ali da je relativno izolirana od Hrvatske. Zoran Milanović je prvi hrvatski predsjednik koji se sada već drugi puta služi brodovima  u međunarodnim putovanjima, i to jest primjeren potez, s obzirom na hrvatsku pomorsku orijentaciju i tradiciju pomorstva, a i za Crnu Goru i za Albaniju bilo je najpraktičnije otputovati brodom.

Naravno da bi bilo poželjno imati 'jeftinog predsjednika', kojega biste, kao austrijskog Alexandra Van der Bellena, mogli sresti kako pješači na posao, ali Milanović nije niti najavljivao da će biti takav predsjednik, niti je iz njegova ranijeg ponašanja bilo za očekivati da bude takav.

Bilo bi dobro kada bi i predsjednik razmišljao o troškovima svojega obnašanja dužnosti. Okvir, doduše, postoji, a zadan je proračunskom stavkom za djelovanje njegova Ureda, a tu stavku definira Hrvatski sabor, kao jedino tijelo ovlašteno za usvajanje nacionalnog proračuna'', zaključuje Davor Gjenero za Direktno.  

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.