NAKON OSNUTKA HRVATSKIH SUVERENISTA

Gjenero za Direktno: Desna strana političke arene još će više biti marginalizirana, jedino HDZ ima potencijal

Autor

Andrea Latinović

Hrvatski suverenisti ime je nove političke platforme koja je predstavljena u subotu, 9. veljače u Zagrebu. U njezinom su sastavu stranke Hrast i Hrvatska konzervativna stranka, građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' i 'Hrvatski bedem' te nekoliko udruga civilnog društva, a zajednički će izaći na izbore za Europski parlament.

11.02.2019. u 22:55
Ispiši članak

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić izjavio je pritom da ''hrvatski narod traži zajedništvo svih onih koji Hrvatsku vide kao suverenu državu'' i smatra da će nova politička platforma postići odlične rezultate na predstojećim europskim, a kasnije i hrvatskim parlamentarnim izborima.

Europarlamentarka Ruža Tomašić  izjavila je sljedeće:

"Trebamo ljude koji će nas zastupati otvorena uma, koji se ne libe reći što misle i što je najbolje za Hrvatsku i da ne idemo u Bruxelles po svoje mišljenje nego sa svojim mišljenjem. Ako birači odluče da dalje podržavaju one koji su za veliku Europu, kad postanemo marginalci nitko nam neće biti kriv nego mi sami".

Zastupnik Hrasta u Hrvatskom saboru Hrvoje Zekanović, ustvrdio je kako hrvatski suverenist znači biti protiv Istanbulske konvencije koju nam nameće EU, protiv Marakeškog sporazuma jer je on loš za Hrvatsku, za blokadu Srbije na putu u EU, kako bi se konačno priznala agresija na Hrvatsku i platila ratna odšteta, kao i za obranu prava na život te obranu hrvatskog naroda u BiH i dijaspori.

U platformi su i Željko Sačić, Predrag Mišić, Tomislav  Sunić...

Je li Hrvatska konačno dobila pravu i relevantnu, jaku desnu opciju, koja bi doista mogla biti respektabilna snaga i ostvariti značajniji uspjeh, analiziramo u razgovoru s poznatim hrvatskim političkim analitičarom Davorom Gjenerom.

''Jedino racionalno okupljanje desnice prije izbora za Europski parlament bilo bi oko jedine parlamentarne stranke iz tog političkog pola – Neovisnih za Hrvatsku. Samostalnim nastupom, naime, ta stranka ne može platiti sudjelovanje u diobi mandata, jer njen peak je nešto ispod prohibitivne klauzule od pet posto, a da bi se sudjelovalo u diobi mandata bit će potrebno osvojiti znatno više glasova – oko sedam posto. Ako se glasači desnice ponašaju ciljno racionalno, mogu birati: ili će svoj glas baciti glasujući za stranku svoga prvog izbora i na taj se način ponašati kao da nisu izašli na izbore, ili će glasovati za drugu najbolju mogućnost, dakle za stranku koja je od njihove pozicije odmaknuta prema centru, ali im je najbliža od parlamentarnih stranaka, a koja sigurno osvaja mandat'', drži Gjenero.

Kaže da je odlukom Neovisnih za Hrvatsku da na izborima za Europski parlament testiraju svoju samostalnu snagu donesena politička odluka da ''birači s desne margine mogu birati: zaboraviti na gluposti što ih desni radikali u javnosti govore o navodnom sklizanju HDZ-a u 'lijevo“ i glasovati za tu stranku kao najbližu, baciti glas glasujući za neku od opcija koje neće skupiti niti 5%, a kamoli 7% glasova, ili uopće ne izaći na izbore''.

''Objedinjavanje dviju stranaka bez parlamentarnoga potencijala, kakve su HRAST i Hrvatski konzervativci, dakle, stranaka koje istraživanja javnog mnijenja niti ne prepoznaju, a biračko tijelo kojih je u okvirima statističke greške i jedne od dviju sada posvađanih frakcija nevladinih organizacija koje su proistekle iz katoličkih laičkih udruga, nije naznaka konsolidacije 'suverenističke' margine u hrvatskoj političkoj areni, nego najava nove fragmentacije te margine. Ako će na izborima stranke u tom bloku nastupiti u tri formacije, ako će se k tome onaj dio civilnog društva koji je sklon desnim opcijama podijeliti u glasovanju za Neovisne za Hrvatsku, ili Hrvatske suvereniste, a ako će dio biračkog tijela s desne margine pokušati privući i novi postpravaški savez, jasno je da će HDZ biti jedini predstavnik političkog tijela desno od političkog centra u Hrvatskoj''. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.