O NOVIM VELEPOSLANICIMA

Gjenero: Nekome je možda ugodnije da Paro bude u zemlji u kojoj, osim njega, imamo još dvije osobe u rangu šefova misija

Autor

Marijan Opačak

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 21. prosinca svečano je udijelila vjerodajnice novim hrvatskim veleposlanicima. Time je završen dio imenovanja novih veleposlanika i konzula oko kojih se u posljednjoj godini vodio tihi rat između Pantovčaka i Banskih dvora. 

31.12.2018. u 16:01
Ispiši članak

Sukob između predsjednice i premijera u javnosti je najviše došao do izražaja pri imenovanju Borisa Blažekovića konzulom u New Yorku. Iako je Blažeković dobio jednoglasnu potporu saborskog Odbora za vanjsku politiku i bio jedini kojeg je Sabor tada 'propustio', on je postao i prva žrtva diplomatskog rata Pantovčaka i Banskih dvora jer u New York nije otišao zbog predsjedničinog veta. 

Ipak, unatoč svađama predsjednice i premijera, dogovor je 'pao' još tijekom srpnja. Za Direktno je to potvrdio i politički analitičar Davor Gjenero. "Ta je priča bila gotova još u srpnju, kada je dogovoren cijeli 'paket' veleposlanika. Neka imenovanja nisu tada bila na stolu,  jer se nije znalo da će biti tako brzo potrebna, poput imenovanja Tomislava Cara za novog veleposlanika u Ruskoj Federaciji , što vjerojatno nije bilo dio paketa, iako ne možemo biti sigurni", rekao je Gjenero za portal Direktno.

Spomenuo je i nastojanja predsjednice da se imenovanja veleposlanika pripreme i da se obavljaju onako kako to rade zemlje s ozbiljnijom diplomatskom praksom tijekom ljetnih praznika.

"Zemlje s razvijenijom diplomatskom praksom veleposlanike dogovaraju i imenuju tijekom ljetnih praznika kada veleposlanici završe polugodišnje obveze pa ih se ili povuče, vrati doma ili šalje nekud drugdje. Tako da s 1. rujna, kad započne radna i školska godina, novi veleposlanik počne funkcionirati. To uglavnom rade Sjedinjene Države na veleposlaničkoj, ali i na nižim diplomatskim razinama. Tako oni čuvaju kontinuitet rada svojih predstavnika i sprječavaju moguće konfliktne i neugodne situacije i uvijek znate s kim radite", rekao je Gjenero i dodao kako se tako tim smjenama prilagode i godišnje konferencije veleposlanika koje se sada održavaju, a koje bi trebale davati smjernice akreditiranim veleposlanicima koji moraju biti detaljno i precizno upoznati s prioritetima državne vanjske politike. 

"To je na iznenađenje nekih naših veleposlanika predsjednica i rekla na jednoj od konferencija i napomenula kako oni ne provode osobnu politiku, već državnu vanjsku politiku", rekao je Gjenero. 

Davor Gjenero za Direktno je rekao kako nije dobro da cijela procedura oko imenovanja novih veleposlanika traje od srpnja do danas, no kako je dobro da Hrvatska napokon dobiva nova veleposlanstva na tržištima koja su važna za našu zemlju. "Dobro je da su i u diplomatskoj mreži počeli razmišljati o tome da diplomati moraju zaraditi svoju plaću, odnosno kako moraju pridonijeti ekonomiji zemlje iz koje dolaze", smatra naš sugovornik. 

Dodaje kako ne očekuje daljnje sukobe između predsjednice i premijera po diplomatskim pitanjima ili nekim drugim pitanjima u sljedećoj godini. "Mi se moramo u 2019. godini profilirati kao ozbiljna i disciplinirana država. Od 1. siječnja 2020. godine preuzimamo predsjedanje Europskom unijom i ako se samo prisjetimo nedavne izjave predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera upućenoj Rumunjskoj, koja je data unatoč tome što je Rumunjska pripremljena za predsjedništvo, kako treba tek vidjeti je li ta zemlja sposobna svoje unutarnje brige tijekom predsjedanja staviti u drugi plan i posvetiti se brigama Europske unije", podsjetio je naš sugovornik i dodao kako mi moramo pokazati da smo to sposobni, ali za to treba dodatno ojačati diplomatsku službu. 

"iduće godine bit će nužno pokriti sve one zemlje Europske unije u kojima nemamo veleposlanstva. Tamo poslati ad hoc veleposlanike, dakle naći osobe koje će biti kompetentne funkcionirati kao veza s vladama zemalja u kojima nemamo rezidencijalne veleposlanike. To će biti dodatni kadrovski pritisak na Ministarstvo vanjskih poslova. Mislim kako do kraja predsjedavanja, do 1. srpnja 2020. godine neće biti velikih kadrovskih rošada unutar diplomatske mreže, pogotovo u europskim državama", smatra Davor Gjenero. 

Dotakao se i imenovanja Joška Pare veleposlanikom u Kraljevini Belgiji

"Joško Paro je osoba koja ima vrlo čudan životopis. Fakultet je završio tek kao pomoćnik ministra, a u diplomaciju je došao bez visoke stručne spreme", podsjeća naš sugovornik. Dodao je kako Paro, za razliku od svojih kolega veleposlanika, često vodio vrlo neobičnu politiku u odnosu na one koji su mu trenutno šefovi te kako sustavno dezavuira svoje pretpostavljene. 

"On je pripadao generaciji 'zlatnih momaka' u Ministarstvu vanjskih poslova. Na papiru Paro ima zapanjujuću karijeru, no gdje god je bio nikad nije ostavio nikakvog diplomatskog traga. U diplomatskoj komunikaciji s drugim diplomatima vrlo je šarmantan, no izvan toga hrvatska diplomacija nema nikakve koristi. Ne piše bilješke s tih sastanaka i sve kontakte isključivo stvara sebi u korist. Informacije dijeli unutar svoga kruga, a ne distribuira ih institucionalno. Isto je radio i kao pomoćnik ministra i kao veleposlanik u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama gdje je bio", nabrajao je Gjenero mnoge mane novog veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji. 

Pa ipak dodao je i kako treba biti objektivan i kako treba napomenuti da veleposlanstvo u Belgiji za Hrvatsku nije posebno važno. 

"Nekakvih velikih bilateralnih odnosa s Kraljevinom Belgijom nažalost nemamo. To jest greška naše vanjske politike jer Belgija je mogla i još uvijek može biti naš saveznik u mnogim politikama, no nažalost u tom smjeru do sad se ništa nije činilo, a neće se činiti ni u vrijeme mandata Joška Para", smatra naš sugovornik te dodaje kako je nekome možda ugodnije da Paro bude u ugodnoj dokolici u zemlji u kojoj, osim njega, imamo još dvije osobe u rangu šefova misija i više osoba u rangu veleposlanika. 

Naš sugovornik dotaknuo se i Parinog zapošljavanja Zorana Konstantinovića kao glavnog ekonomskog savjetnika hrvatskog veleposlanstva dok je Paro bio veleposlanik u Sjedinjenim Državama. Podsjetimo Konstantinović je bio osuđen za prijevaru na američkoj burzi zbog čega mu je zabranjen ulazak u američke institucije.

"To je bio grozan skandal kojeg se je trebalo raščistiti, no nažalost nije. Poput one priče koja godinama prati Paru, a koja je, čini mi se, stavljena u usta i predsjednici, u vezi s nekretninskim transferima koje je Paro činio u prošlosti. To je nešto o čemu se u Ministarstvu vanjskih poslova godinama govorilo, no to je vrlo teško dokazati i nekakav kriminal mu pripisivati je veoma nategnuto jer za to nema neke osnove", smatra Gjenero. 

"No riječ je o diplomatu koji djeluje mimo nekih diplomatskih uzusa i akteru čiji je habit od početka karijere i problema oko stručne spreme do danas jako upitan", rekao je Davor Gjenero za Direktno. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.