O POSLJEDICAMA NEREDA U BEOGRADU

Gjenero za Direktno: Politika 'gromoglasne ignorancije' koju prema Srbiji vodi Plenković je idealna za Hrvatsku

Autor

lb

Nerede u Srbiji, međunarodne političke konotacije odluka srbijanskog državnog vrha te daljnje odnose Europske unije i Srbije za portal Direktno komentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

09.07.2020. u 22:19
Ispiši članak

"Kada bi tijeka Srbije prema Europskoj uniji bilo, trebalo bi ga usporiti. Međutim, institucionalni dijalog Europske unije sa Srbijom je tijekom našeg predsjedanja potpuno zaustavljen. To nije došlo odlukom Hrvatske, nego odlukom velikog broja drugih država. Oni za vrijeme našega semestra nisu otvorili niti jedno pristupno poglavlje", rekao je Gjenero.

Kako naglašava Gjenero, politika koju vodi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prema Srbiji je idealna.

"U tijeku našeg predsjedanja Europskim vijećem hrvatska diplomacija nije imala nikakav visoki sastanak s predstavnicima Srbije. Protivno mišljenju nekih u Hrvatskoj, smatram da je politika koju vodi premijer Plenković, a koju su neki diplomati prozvali politikom 'gromoglasne ignorancije', optimalna za Hrvatsku. 

Mi se ne moramo istrčavati i prvi tražiti nekakve pregovore. Ne moramo čak biti među onima koji će staviti veto na te pregovore. Puno je taktičnije pustiti druge da to učine, a trenutno je veliki broj zemalja skeptično prema nastavku dijaloga sa Srbijom. Strašno je važno da je među tim državama i Njemačka, trenutna predsjedavajuća zemlja i objektivno najmoćnija država članica EU", istaknuo je analitičar.

Gjenero kaže i da Hrvatska mora održavati dobre odnose s baltičkim zemljama.

"Kada su u pitanju politički kriteriji, posebno oni vezani uz zajedničku vanjsku politiku, sigurnosnu i obrambeni politiku, tu najčvršće stavove imaju baltičke republike. Hrvatska mora imati izrazito plodonosne odnose s tim državama i njima prepuštati blokiranje i moderiranje tog procesa. Mi se moramo držati vrlo neutralno jer bi naše isticanje po pitanju kriterija za nastavak pregovora otvorilo Srbiji prostor za političko lobiranje. Znamo da je Srbija u ranijim fazama to dosta uspješno radila, napadajući Hrvatsku da iz svojih interesa pokušavamo zaustaviti pregovore. Takvim ponašanjem bismo samo ojačali poziciju Srbije u Bruxellesu. Ovako se ne ističemo, a hrvatski interesi se ostvaruju", dodao je.

Politički analitičar dodaje i da se ono što se posljednjih dana događa u Srbiji može pripisati 'teroru' koji je vlast Aleksandra Vučića provodila nad narodom.

"Treba napomenuti da je ono što se ovih dana događa otvorilo neke stvari koje su u Srbiji već bile očite. Samo izbijanje demonstracija izazvano je potpuno otvorenim terorom režima nad svojim građanima u Beogradu tijekom prve faze korona krize. Oni su građane stavljali u karantenu, praktički u kućnom pritvoru držali cijelu generaciju starijih od 65 godina... Sve su to bila nečuvena ograničenja ljudskih prava, što nije radila ni jedna zemlja s usporedivom razinom opterećenja kakvo je imala Srbija.

Mjere su se pokazale potpuno neučinkovite, a ideja uvođenja novog terora nad građanima rezultirala je ovim buntom. Doista, pitanja ljudskih prava, vladavine prava, razmjernosti državne intervencije... Europska unija i Europsko vijeće morat će staviti za prioritet kada je riječ o Srbiji. Poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima formalno je otvoreno, ali nije ostvaren nikakav napredak te je to razlog zašto zemlje poput Nizozemske i Njemačke nisu pristale na otvaranje novih poglavlja", zaključio je Gjenero.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.