ANALIZA ZA DIREKTNO

Gjenero: Bandićeva stranka u političkom smislu više ne postoji; sada se drugačije postavlja politička arena, a dva kandidata su u boljoj poziciji

Autor

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preminuo je u nedjelju u 66. godini od posljedica srčanog udara. Njegovim odlaskom promijenile su se brojne stvari, a ponajviše one vezane uz lokalne izbore koji su zakazani za svibanj ove godine. S jedne strane, neki od kandidata svoju kampanju vodili su kritizirajući Bandića pa će se sada, kako brojni navode, morati fokusirati na svoj program, a ne dosadašnju politiku preminulog gradonačelnika. 

01.03.2021. u 12:24
Ispiši članak

U medijima su se pojavile i spekulacije kako će HDZ možda mijenjati svog kandidata, no to za sada nije potvrđeno.  Što o svemu tome misli, kako bi ocijenio Bandićevo vladanje Zagrebom te što njegov odlazak znači za tijek kampanje, za portal Direktno komentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

Milan Bandić na čelu Zagreba bio je od 2000. godine. S jedne strane neki ga kritiziraju, ali - s druge strane - ima i onih koji tvrde kako je napravio puno za Zagreb i građane toga grada.

Politički analitičar Davor Gjenero na početku razgovora za portal Direktno ocijenio je Bandićevu vladavinu Zagrebom.

"U 20. stoljeću nije bilo gorih 20 godina za Grad Zagreb", kazao je Gjenero pa nastavio:

"Dovoljan je samo jedan podatak - od konca 19. stoljeća to je jedino razdoblje od 20 godina u kojem nije sagrađen niti jedan metar tramvajske pruge. Bandić je potpuno zapostavio razvoj javnog dobra u Gradu Zagrebu, zaustavio je pozitivne procese koji su započeli u vrijeme prethodne vlasti u Gradu na čelu s Marinom Dropulić, koja je pokušavala sustavno obnavljati gradsku infrastrukturu".

Grad je, kako je rekao Gjenero, trošio enorman novac na "potpuno neefikasnu Gradsku upravu i na potpuno disfunkcionalna javna poduzeća". Dodao je kako je jedini fokus gradonačelnika bilo "pogodovanje njegovoj klijenteli i osiguravanje idućih mandata na način da je  s jedne strane privilegirao pojedine socijalne skupine, a, s druge strane, računao na sve niži odaziv birača na izbore".

"Jednako je radio kada je formalno bio unutar SDP-a i poslije kada je nastupao kao predsjednik svoje stranke", rekao je politički analitičar.

Foto: FaH

Kritike na račun Milana Bandića

Kako je rekao naš sugovornik, Bandić nikoga ne zanima kao osoba, kao dobar otac, suprug ili prijatelj. Zanima isključivo u smislu kao čovjek koji je, s apsolutnim stupnjem moći, upravljao gradskim resursima.

"Nemoguće je za nekoga tko je taj posao radio toliko loše naći ijednu dobru rečenicu", govori nam Gjenero, dodajući kako to ne znači ništa uz njegovu ljudsku dimenziju, odnosno da to ne znači osporavanje njegovih privatnih ljudskih kvaliteta.

Tijek kampanje za lokalne izbore u Zagrebu

Sasvim je sigurno da će se, po riječima našeg sugovornika, drugačije postaviti politička arena, jer valja biti svjestan da "Bandićeva stranka, od jučer, u političkom smislu više ne postoji".

Dodao je kako nema mogućnosti da Bandićeva stranka kandidira alternativnog kandidata, niti je vjerojatno da će ona, nakon što više nema Bandića, igrati bilo kakvu ulogu u upravljanju Gradom.

Foto: FaH

"Kandidati koji se natječu za mjesto gradonačelnika mogu biti doista nesretni iz dva razloga", rekao nam je Gjenero pa svoju tvrdnju dodatno pojasnio:

"Prvi razlog je da oni koji doista žele diskontinuitet u odnosu na Bandićev tip vladavine moraju biti svjesni da je - time što je Bandić umro na kraju mandata - stvorio poziciju osobe koja je neporažena na izborima. Činjenica neporaženosti na izborima ojačat će poziciju njegove hobotnice koja je stvorena u gradskim institucijama i u gradskim poduzećima. U takvim uvjetima će biti puno teže potpuno demontirati taj neefikasan sustav upravljanja Gradom koji je Bandić uspostavio.

S druge strane, jedan broj kandidata nije imao aleternativnu agendu, odnosno skup alternativnih politika u odnosu na upravljanje Gradom, nego se samo referirao na pogreške dosadašnje administracije".

Dodao je kako je jasno da time "što više nema Bandića u političkoj areni, nestaje prostor za svojevrsni 'anti-bandićizam'" te da će se sada "izborna kampanja morati profilirati posve drukčije".

Bolja pozicija dvojice kandidata

U tim uvjetima, govori Gjenero, dva su kandidata u boljoj poziciji nego do sada. S jedne strane, pojašnjava, to je Joško Klisović (SDP), a s druge strane to je Davor Filipović (HDZ).

Govoreći o SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba Klisoviću, rekao je: "U prilog mu ide činjenica da će se sada fokus kampanje okrenuti na drugi način i da će kampanja u Zagrebu ponovno postati rasprava o nacionalnim politikama. U novim okolnostima, može preuzeti relativno veliki dio biračkog tijela koje je do sada podržavalo (Tomislava) Tomaševića (Možemo!) jer se promijenila politička tema i, u takvim uvjetima, SDP postaje snažni alternativni izbor, negoli ova lista koja se prije svega referirala na promašaje Bandićeve politike.

Foto: FaH

Drugi akter koji ima veliku prednost, po riječima političkog analitičara, HDZ-ov je kandidat - Davor Filipović.

"U kampanju je ušao s ključnim pitanjem koje će se otvarati u idućem mandatu - pitanje fiskalne održivosti Grada Zagreba i pitanje -kako s velikim budžetskim rupama, s problemima koji će tek izaći na površinu- održati funkcioniranje gradskih institucija", rekao je Gjenero.

Dodao je kako je Filipović jedini koji je govorio o realnim financijskim problemima i tu, smatra, dobiva veliku prednost.

"Ono što se meni čini jest da Filipoviću još nedostaje pitanje kako formirati tim koji će odmah nakon preuzimanja eventualne vlasti moći zamijeniti sadašnju strukturu upravljanja Gradom i gradskim poduzećima", smatra.

Foto: FaH

Hoće li se ikada pojaviti netko sličan Bandiću?

"U politici nikada nema analogija i nema ponavljanja", započeo je Gjenero pa dodatno objasnio:

"Čini mi se, nažalost, da današnje političke okolnosti više pogoduju pojavljivanju brojnih novih Bandića. Ne nužno u upravljanju Gradom Zagrebom, ali u politici sasvim sigurno - da. U mnogim gradovima u Hrvatskoj u zadnjih 12 ili 16 godina, pojavili su se likovi koji možda nisu tako izvorni i tako uvjerljivi kao što je to bio Bandić, ali su ponavljali njegove strategije. I to se događalo, uvjetno rečeno - i na ljevici i na desnici".

Foto: FaH

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.