Prvi mjesec u kaosu

FOTO Pogledajte Ramljakovo lice koje pokazuje dramatičnost u Agrokoru

Autor

Direktno.hr

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastao se u srijedu s izvanrednim povjerenikom koncerna Agrokor Antom Ramljakom, a susretu je nazočio i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

10.05.2017. u 11:52
Ispiši članak

Službeno je najavljeno kako je tema razgovora aktualna problematika vezana, među ostalim i uz nastavak poslovne suradnje članica koncerna Agrokor s poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj te o budućoj dinamici rješavanja dospjelih obveza koncerna Agrokor prema poljoprivrednim proizvođačima.

"Dug prema dobavljačima nije napravila vlada, nije ga napravio Ramljak, nije ga napravila Dalić, nego Ivica Todorić. I nitko od nas, a niti dobavljači, nije bio u famoznom tornju dosad. Zadnjih mjesec dana su svi u tornju i traže naplatu svojih dugovanja. Svi dobavljači su plaćeni nekim iznosima. Kompanije iz koncerna su dobile novac i proslijedile ga svojim malim dobavljačima. Očekujem da mali dobavljači budu u potpunosti namireni. To neće biti odmah, ali to očekujem. Vjerujem da ne bi trebalo biti problema oko toga. Ali to ne može biti sutra", rekao je otvoreno i jasno odmah ministar Tolušić na početku.

"Imali smo jedan konstruktivan sastanak. Tko radi, taj i griješi. Ja se ispričavam što kooperanti PIK Vrbovca nisu dobili isti iznos kao i kooperanti drugih sustava. Nešto od tekuće likvidnosti ćemo prebaciti njima kako bismo izjednačili taj postupak naplate starih tražbina. Unutar redovnog poslovanja naš fokus je, vjerujte mi, održavanje hrvatske poljoprivrede i proizvodnje. To je naš cilj, cilj ove vlade jer jedino onda ovaj zakon ima smisla. Dakle, ako u tome uspijemo, onda Lex Agrokor ima smisla'', nadovezao se povjerenik Ramljak.

Podsjetimo, kada je Vlada imenovala Antu Ramljaka kao svog posebnog povjerenika za rješavanje potopa u Agrokoru, sam Ramljak nije djelovao pretjerano optimistično, ali ni katastrofično. Na tu je dužnost stupio 10. travnja, a reference za tu dužnost više su mu nego profesionalne.

Rođen je 1967. u Splitu, rastavljen je i otac troje djece. Završio je Srednju pomorsku školu u Splitu, studirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci te završio Ekonomski fakultet u Zagrebu gdje je i doktorirao. Od 1992. do 1996. radio je u tvrtki Investco, domaćoj brokerskoj kući, kao financijski analitičar i project menadžer u Odjelu spajanja i preuzimanja (M&A). Tada je radio i na savjetovanju domaćih i stranih klijenata u privatizaciji najvećih hrvatskih kompanija, a te transakcije su uključivale: izdanje prvih hrvatskih municipalnih obveznica za Grad Zadar, MBO Tankerske plovidbe, green field investiciju u prehrambenoj industriji i akviziciju najveće hrvatske pivovare. Od 1996. do 2007. radio je u CAIB-u, investicijskoj banci, članici Bank Austria Groupa, kao project manager u odjelu Corporate Finance.

Potom je promoviran u člana Uprave CAIB-ova lokalnog ureda, a zatim dolazi na mjesto predsjednika Uprave CAIB-a Zagreb. Karijeru 2008. nastavlja u investicijskoj tvrtki Quaestus gdje je aktivno uključen u praćenje i nadziranje svih Quaestusovih projekata kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj regiji, da bi 2012. postao specijalni savjetnik Radimira Čačića, potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva za energetski sektor, te član Uprave Centra za praćenje investicija u energetskom sektoru (CEI). Od 2014. do danas radi u tvrtki Texo.

Ramljak je sudjelovao, kako se neslužbeno moglo doznati, u pripremi zakona o prinudnoj upravi, odnosno lex Agrokor, pa je i ta okolnost možda prevagnula u ovom slučaju jer poznaje duh i slovo zakona u dušu, njegove snage i slabosti. Još jedna Ramljakova prednost jest to što je nekoliko godina kao profesionalac koji nije član niti jedne stranke proveo u politici na savjetničkim i izvršnim pozicijama, a kako će vođenje postupka prinudne uprave zahtijevati iznimno mnogo pregovora s vjerovnicima - bankama, obvezničarima i dobavljačima, ali i politikom - i taj njegov angažman otprije nekoliko godina u Vladi donosi dodatnu prednost.

Točno prije mjesec dana Ramljakovo je lice pokazivalo ozbiljnost, s rijetkim osmijehom. Sada, nakon što je dobio uvid u pravo stanje raspadajućeg koncerna, čak je i običnim promatračima jasno koliko je situacija ozbiljna i kako će se vrijeme strepnje za svaku sljedeću plaću nastaviti i dalje.

Pogledajte FOTO galeriju:

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.