WINE ENOGASTRO VIP EVENT

FOTO Marina & Hotel Nautica u Novigradu domaćin enogastronomskog druženja, event bio popunjen do posljednjeg mjesta

Autor

ri

Nakon četiri uspješno organizirana eventa u ovoj godini – u Zadru, Splitu, Zagrebu i Rijeci, 31.ožujka održao se i peti. Vjerojatno ne i posljednji u ovoj godini.

01.04.2022. u 21:31
Ispiši članak

Ovaj već nadaleko poznati event svim svojim posjetiteljima predstavio je mnoštvo proizvođača s naglaskom na lokalno, njihove autohtone proizvode i specijalitete te mnogobrojne zanimljive radionice.

Fantastičan odaziv

Unatoč vrlo lošem vremenu i jakoj kiši, odaziv je bio fantastičan, a odazvalo se jako puno vrhunskih ugostitelja i hotelijera. Gosti su imali jedan mali poseban "uvjet" od organizatora prilikom dolaska na event, a to je da dođu sa pozitivnom energijom. Mnogobrojni gosti su i poslušali i popunili dvorane i restoran do posljednjeg mjesta i uživali u eventu tijekom cijeloga dana do kasno u noć.

Prilikom otvorenja predstavio nam se Chef Hotela Nautica, a odmah poslije njega i Srednja ugostiteljska škola Poreč.

U 14.45 niz radionica otvotio je sommelier Siniša Škaberna s degustacijskom radionicom "Slike novigradskih malvazija", a potom su posjetitelji od direktora i vlasnika marketinške agencije Atauctus Josipa Ukalovića doznali koliko je važan digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu.

U 15.30 započela je prava poslastica od radionice. Naime, urednik portala Bookaleta Davor Šišović predstavio je publici tradicionalne kolače Pazinske cukerančiće koje je sljubio s Patinskim malvazijama.

Posebno zanimljiva bila je degustacijska radionica slovenske sommelierke Mire Šemić, koja je posjetitelje upoznala s aromama i okusima istarskih sorti malvazije, refoška i muškata momjanskog, pri čemu joj se pridružio vlasnik vinarije čija su se vina točila, Rino Prelac.

Uslijedila je kratka stanka između prvog i drugog dijela radionica, koju su posjetitelji iskoristili za ponovno druženje s vinarima i vlasnicima malih OPG-ova, kušanje njihovih proizvoda, sklapanje poslova i prijateljstava koja će sigurno potrajati još mnogo godina.

Osim toga, u toj pauzi imali smo priliku uživati delicijama i jelima koje su pripremili PIK-ov Chef Marko Lučić, kuhari Hotela i restauranta Nautica i Srednje ugostiteljske škole Poreč.

Drugi dio radionica

Drugi dio radionica otvorila je članica Instituta za poljoprivredu i turizam Istre Tina Šugar Korda, koja je pričala o projektu "ConsumeLess plus – Less is more”.

A nakon toga počela je degustacijska radionica na kojoj je Tomislav Razumović, sommelier i predstavnik vinarije Krauthaker iz Kutjeva, pričao kako globalno zatopljenje sve više djeluje na uzgoj pojedinih sorta u ovome kraju.

Potom je F&B Manager i sommelier Josip Orišković oduševio svojom prezentacijom što je sve potrebno da bi bio dobar F & B menager hrane i pića i unaprijedio ponudu hrane i pića.

A nakon tako lijepe teme publika je mislima bila usmjerena na ekološku proizvodnju zadarske vinarije Škaulj, o kojoj je pričala sommelerka Ines Matić Matešković.

Zatim je od 18.30 vrhunski ugostitelj i sommelier Mario Meštrović pričao o razvoju u turizmu i ugostiteljstvu.

U posljednju, malo drukčiju radionicu, uveo nas je Claudio Rossi, koji je predstavio craft pivovaru Bura Brew iz Poreča.

Degustacijska humanitarna večera

Nakon zatvaranja izlagačkog prostora održala se degustacijska humanitarna večera za VIP uzvanike.

Menu od šest slijedova vrlo kvalitetnih jela, koja su pripremali chef Damir Modrušan, chef momjanske konobe Rino Timka Prelac i Vladek Florijanović, PIK-ov chef Marko Lučić i kuhari hotela i restorana Nautica (Hama u sous vidu – Cromaris, palenta s crnim tartufom – Istra Tartufi, odkošteni pileći batak i zabatak u sous vidu - PG Orehovec, marinirani kare – PIK Vrbovec, Ragu od istraskog pulića / magarca s istarskom paštom – Konoba RINO i Ombolo u malvaziji s tartufom u brioš pecivu – Histris i Tartufi Istra). Sva ta jela sljubljivana su s vinima Cosseto, Sosich wines, Ščurek vinima, vinima Krauthaker, Matić i Prelac.

Organizator događaja je Dantes sa svojim timom agencije Ricerca Mercato, a glavni partner projekta je Marina & Hotel Nautica, zatim Turistička zajednica grada Novigrada i Grad Novigrad, Istarska županija i TZ Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora ŽK Pula i pokroviteljima: Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.