JE LI NA VIDIKU POVRATAK ''GRAĐANSKE' HRVATSKE?

FOTO: Hrebak i Čačić vraćaju u 'život' liberalnu opciju u Hrvatskoj: 'Bit ćemo brana radikalizmu, ucjenama, ultimatumima i žetončićima!'

Autor

Andrea Latinović

Čini se da je ona centristička, umjerena, popularno govoreći ''građanska'' Hrvatska dočekala konačno svoj trenutak. Naime, u petak, 10. srpnja predsjednik HSLS-a Dario Hrebak i predsjednik Narodne stranke reformisti Radimir Čačić održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o formiranju liberalnog kluba u Hrvatskom saboru.

10.07.2020. u 12:42
Ispiši članak

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) na izborima je osvojila dva mandata, a Narodna stranka- Reformisti, jedan.

Novooformljeni saborski klub, koji će biti jedan od tri unutar vladajuće većine, činit će Natalija Martinčević (Reformisti) kao zamjena za Radimira Čačića te HSLS-ovci Darko Klasić i Dario Hrebak.

"Naša će uloga biti da vlada, koja će imati 76 ruku, bude stabilna i ima mir za provođenje reformi, bit ćemo brana svim uskim stranačkim interesima, ucjenama i ultimatumima, kao i 'žetončićima'", poručio je predsjednik HSLS-a Hrebak na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora.

I Čačić naglašava da će vladajućima osigurati stabilnu i kvalitetnu većinu te biti brana radikalnim elementima. Pritom ne odbacuje mogućnost da se liberalnom klubu pridruži i HNS, koji je na izborima osvojio jedan mandat, ali samo ako promjeni vodstvo.

"Mali proces čišćenja će pomoći pa ćemo odlučiti hoće li se otvoriti i ta mogućnost, malo promijeniti vodstvo pa ćemo vidjeti”, kazao je Čačić zamjerajući HNS-u neke dosadašnje postupke.

Čelnici dvaju stranka kažu da su Andreju Plenkoviću već dali svoje potpise za sastav nove vlade.

Pozdravljaju inicijativu za smanjenje broja ministarstava i lokalnih dužnosnika ali ističu kako to mora značiti i smanjenje administracije. Podržavaju i poreznu reformu, ističu važnost donošenja zakona o obnovi Zagreba te jačanje institucija za povlačenje EU-ovih sredstava.

"Više sigurno nećete gledati da se jedno priča sa strane, a drugo na sastancima. Sigurno se nećemo ponašati kao što su se ponašali u prijašnjem sazivu Sabora, gdje su određene političke stranke tržile ispod stola za sebe određene sinekure", ustvrdio je Hrebak.

Ako se otvori prostor, dodao je, sudjelovat će vladi u smislu državnih tajnika, no to nije uvjet niti će se cjenkati oko toga. "76 ruku je puno čvršće od 86 ruku s velikim apetitima, mi nemamo velike apetite, vrlo su skromni i tiču se programskog dijela", rekao je Hrebak.

"Što se nas tiče ne trebamo ništa, ne tražimo ništa osim poštivanje osnovnih principima", rekao je Čačić koji predviđa da će s vremenom vladajuća većina jačati i imati više od 76 ruku.

Hrebak i Čačić pozitivnim su ocijenili i sudjelovanje predstavnika manjina u vladi.

Je li započeo proces obnove liberalne opcije u podijeljenoj političkoj areni, koja je godinama ''strogo'' razrezana na onaj desni centar, HDZ i partnere te lijevi pol, kojega čine SDP i njegovi istomišljenici?

Kratko je ovu mogućnost, novo-staru liberalnu priču za Direktno komentirao predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak.  

''Prednost Ratka i mene je da živimo svaki dan politiku i znamo donositi važne odluke, on kao župan, ja kao gradonačelnik. Dugo su se liberali pokušali ujediniti, surađivati, sjećamo se u prošlosti da su stalno bile neke prepreke na relaciji tadašnjih HSLS-a i HNS-a. Evo, donijeli smo zdravorazumsku odluku da uđemo u ovu suradnju baš sada kada su Hrvatskoj najpotrebniji mir i stabilnost. Sve ono što smo viđali u zadnjem sazivu Sabora sada će biti prošlost, a mi ćemo biti brana radikalizmu, ucjenama, ultimatumima i žetončićima.

U sljedećem četverogodišnjem razdoblju samo tri kluba će činiti novu saborsku većinu. Prvi klub je klub HDZ-a, drugi klub je klub manjinaca , a treći klub bit će naš liberalni klub. Ovo će biti vlada centra i desnog centra'', govori Hrebak.

'Čekaju nas teške okolnosti na jesen'...

''Vlada će imati 76 ruku i važno je da bude stabilna, da ima mir i da može provoditi sve reforme i nastaviti istim ritmom raditi dalje, pogotovo u teškim okolnostima koje nas čekaju u kasnu jesen'', nastavlja Dario Hrebak.

Hoće li se ova liberalna opcija još proširiti, ima li mjesta i za druge sličnih svjetonazora?

''Naravno da postoji potencijal i za daljnje širenje naše suradnje, jer obje stranke pripadaju istoj europskoj liberalnoj opciji, a otvoreni smo i za suradnju s drugim sličnim strankama koje nisu isključive i žele podržati put reformi i stabilnosti koji smo započeli'', zaključuje Dario Hrebak za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.