akademik željko reiner

FONOGRAM Taj Vladin red je krajnji nered, od Lex Perkovića do migranata

Autor

Direktno.hr

Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Sabora istaknuo je danas da je taj red, kojim se Vlada hvali, krajnji nered. Kako je mandat počeo tako i završava, s danom prije raspuštanja Sabora Ustavni sud ukida odredbe vrlo važnog, ključnog Zakona o izborima, rekao je Reiner.
25.09.2015. u 12:03
Ispiši članak

Hvala lijepa poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora, kolegice i kolege.

Kao što znate Ustavni sud je ukinuo odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i to je moram priznati rezultat nasilnog izglasavanja tog zakona i guranja tog zakona od strane Vlade a prihvaćanja od vladajuće većine ovdje u Saboru.

Mi smo tada kada se taj zakon donosio upozoravali da se donosi protivno Poslovniku Hrvatskoga sabora, nije nas se htjelo slušati. Ja uopće ne želim ulaziti u meritum stvari te odluke. Jer ako govorimo o meritumu onda u najmanju ruku HDZ je stranka koja ima u ovom času najviše zastupnika u Europskom parlamentu koji su žene i uvijek je stavljala žene na svoje liste, pa i ovdje sjedi dosta žena.

Prema tome, ne želim govoriti uopće o meritumu stvari, ali želim govoriti o tome da se tada jasno postupalo protivno Poslovniku Hrvatskog sabora, da smo na to ukazivali, a da se to ignoriralo. Naravno da je i to jedan od razloga zbog čega nas građani u pravilu loše ocjenjuju. I recimo jasno, ne ocjenjuju nas jer nismo svi kriva, kriva je vladajuća većina. Kriva je i zato što je progurala gotovo 4/5 zakona po hitnom postupku.

Svaki puta smo se tome protivili, svaki puta smo ukazivali da bi za kvalitetu rada Hrvatskog sabora na dobrobit hrvatskih građana bilo bolje da se ti zakoni rasprave, da se isprave njihove greške, da se ne događa da se gotovo 30-ak odluka ovog Sabora bude oboreno od Ustavnog suda i vraćeno natrag. To sigurno ne doprinosi niti ugledu Hrvatskog sabora.

Ali nažalost moram jasno reći da vladajuća većina, a posebice Vlada, ne poštuje ne samo dignitet Hrvatskog sabora nego ne poštuju ni zakone Europske unije. Prije nekoliko dana je Frankfurter Allgemeine Zeitung vrlo diplomatski rekao da premijer Milanović elastično tumači EU zakone, referirajući se na lex Perković. Rekao je također da krši te zakone jer primjerice sada u krizi sa migrantima se migranti protivno odredbama Europske unije ne registriraju i ne znamo tko ulazi u zemlju, ne uzimaju se otisci, ne zna se tko izlazi iz zemlje i to sasvim sigurno nije dobro.

Prema tome, nažalost, usprkos neprestanim tvrdnjama da je ova Vlada uvela red u državu, da je zastupala zakonitost vidi se kako izgleda taj red. Taj red je krajnji nered i nažalost kako je mandat počeo tako i završava, sa danom prije raspuštanja Sabora Ustavni sud dakle ukida odredbe vrlo važnog, ključnog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor slijedom kojega se trebaju birati za 5-6 tjedana zastupnici. Kakvu sliku, kolegice i kolege, pružate hrvatskim građanima?

Moram reći isto tako da svi oni predizborni salto mortale koje Vlada izvodi u dva tjedna od Syrize do zlatne zore sasvim sigurno narod prepoznaje i sasvim sigurno neće honorirati. Nije dobro i ja se toplo nadam da će sljedeći saziv Hrvatskog sabora, kako pozicija tako i oporba, puno odgovornije se odnositi spram dokumenata koje donosimo jer nas narod, jer vas narod će prosuđivati upravo po svemu ovome što sam sada rekao.
Hvala vam lijepo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.