reiner sdp-ovcima

FONOGRAM Lagati, obmanjivati Sabor najgore u parlamentarnoj demokraciji

Autor

Direktno.hr

Sabor je jutros nastavio izvanredno zasjedanje stankom koju su zbog informacija o prisluškivanju Slavka Linića i njegove obitelji zatražili Željko Reiner (HDZ), Branko Vukšić (ljevičari) i Damir Kajin (nezavisni).
10.09.2015. u 10:41
Ispiši članak

NASTAVAK ZASJEDANJA 19. IZVANREDNE SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA
ODRŽANE 10. RUJNA 2015.

Početak u 9,30 sati.

Predsjedava:JOSIP LEKO, predsjednik Hrvatskoga sabora

PREDSJEDNIK:

Poštovane kolegice i kolege, ako trebate završiti razgovore čekat ćemo još jednu minutu ali bi počeli sa radom.

Dobro jutro!

Prema dogovoru jutros bi glasali o točkama koje su bile na dnevnom redu izvanredne sjednice Hrvatskog sabora.
Prije čak otvaranja imam molbu, zahtjeve potpredsjednika Sabora poštovanog zastupnika Reinera za riječ.
Izvolite kolega.

akademik ŽELJKO REINER:

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.

U ime kluba HDZ-a molim stanku zbog skandala koji se provlači medijima od jučer, a koji ukazuje na moguće zloporabe službi, vrlo ozbiljne zloporabe službi koji ima teške reperkusije na ovaj Sabor, potencijalne i na parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj.

PREDSJEDNIK:
Dobro.
Kolega Vukšić Branko.

BRANKO VUKŠIĆ:
Iz istih razloga tražim stanku.
PREDSJEDNIK:
Kolega Kajin Damir, isto?
Kolega Igor Dragovan zastupnik.
Više zahtjeva nema. Prvo idemo na stanku.
U 9,45 nastavak.

STANKA U 9,35 SATI.
NASTAVAK NAKON STANKE U 9,45 SATI
PREDSJEDNIK:

Poštovane kolegice i kolege, stanka na zahtjev predstavnika klubova zastupnika je istekla.
Molio bih poštovanog potpredsjednika Doma, Željka Reinera, da u ime kluba HDZ-a aktualnu temu predstavi.

akademik ŽELJKO REINER:

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovane kolegice i kolege.

Kao što sam rekao u zahtjevu za stanku, radi se o skandalu kakav se do sada još nije u novije vrijeme javio u našoj političkoj praksi.

Pojavili su se dokumenti koji ukazuju da se provodila obrada nad jednim članom ovog Sabora, gospodinom Linićem konkretno, iako se tvrdilo da to nije tako.
Navodi koji upućuju na korištenje službi za osobne obračune unutar SDP-a. Konkretno navodi koji upućuju da nakon što je gospodin Linić prozvao premijera Milanovića za nepotizam se počeo događati cijeli niz obrada, praćenja itd., na koje se on potužio i tražio da se to ispita.

Ono što zabrinjava je da je saborski odbor, odbor ovoga Visokog doma proveo postupak no slijedom dokumenata koji su se sada pojavili u tom postupku se lagalo i obmanjivalo saborski odbor dakle i Hrvatski sabor.

U koju je, kolegice i kolege, poziciju doveden Hrvatski sabor kao vrhovsko predstavničko tijelo hrvatskih građana ako mu se može lagati i obmanjivati ga bez ikakvih posljedica?

Postavlja se naravno pitanje je li to jedina takva afera, postoje li i slične takve koje su prikrivane a koje će prije ili kasnije izaći na svjetlo javnosti.
Kako je moguće da se slijedom političkog navoda provodi istraga protiv bivšeg ministra i članova njegove obitelji na temelju praktički nepostojećih razloga što se i priznaje da se radi o neprovjerenim informacijama itd., itd...?. To vrlo ozbiljno ugrožava parlamentarnu demokraciju. I svi koji ovdje sjede moraju biti svjesni toga.
Lagati, obmanjivati svjesno Sabor je nešto što je valjda najozbiljnije što se može u parlamentarnoj demokraciji dogoditi. Premijer je to demantirao, sjećamo se, osobno, mašući dokumentima SOA-e i tvrdio da se takve stvari u Hrvatskoj ne događaju.

Dakle postavlja se vrlo ozbiljno pitanje tko može u ovoj državi sabotirati saborski nadzor, tko u parlamentarnoj demokraciji može lagati Saboru i tvrditi da su stvari za koje postoje sada dokumenti neutemeljene i neistinite.

Bez obzira, kolegice i kolege što se radi još svega o 10-ak dana da mi ovdje sjedimo, potpuno je nevažno da je zadnji dan zasjedanja ovoga Sabora ili da je prvi dan zasjedanja sljedećeg Sabora mi svi, svi, ne samo oni iz oporbe, nego zbog svoje vjerodostojnosti i oni iz vladajuće koalicije moraju dići svoj glas protiv toga i tražiti sankcije jer je to nedopustivo. Nedopustivo u ozbiljnoj parlamentarnoj demokraciji.

Tražimo zbog ozbiljnosti situacije da premijer Milanović dođe ovdje i pred vama svima jasno objasni o čemu se radi.

Hvala lijepa.

PREDSJEDNIK:

Hvala lijepa.

U ime Kluba ljevičara u Hrvatskom saboru poštovani zastupnik Branko Vukšić.

BRANKO VUKŠIĆ:

Uvaženi predsjedniče Hrvatskoga sabora, uvažene kolegice i kolege.

Malo prije kolega Reiner je rekao da su lagali Saboru. Najbitnije je to što se Sabor ne uvažava kao institucija o čemu smo govorili mnogo puta ovdje za ovom govornicom.

2006. godine došao mi je jedan visoko pozicionirani policajac i rekao je da sam prisluškivan i da postoje prijepisi razgovora između gospođe Vesne Škare-Ožbolt i moje malenkosti.....

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.