SDP-ove brojke i "kockica"

FONOGRAM Kako je obično smireni Leko potpuno izgubio živce i otišao

Autor

Direktno.hr

Predsjednik Sabora Josip Leko, koji je inače poznat kao staložen političar, danas je u Saboru, kao predsjedavajući, vidno izgubio živce i jako uzrujan napustio sabornicu.
02.07.2015. u 13:19
Ispiši članak

Vlada je u izvješću o izvršenju prošlogodišnjeg državnog proračuna navela da je deficit iznosio 4,1 posto BDP-a, dok Eurostat i MMF navode deficit od 5,7 posto, a Državni ured za reviziju upozorava kako je prikaz deficita u Vladinu izvješću nevjerodostojan. "Kako možete doći pred hrvatsku javnost danas, kad imamo podatke Državnog zavoda za statistiku koji jasno kaže da je deficit prošle godine bio 18,8 milijardi kuna ili 5,7 posto BDP-a, i reći da je deficit 12,8 milijardi kuna ili 4,1 posto? Koga vi tu obmanjujete, koga želite obmanuti? Europsku komisiju koja isto kaže da je deficit u Hrvatskoj bio 5,7 posto", upitao je Frano Matušić (HDZ) i tako je započela burna rasprava u Saboru.

"Ne manipuliramo brojkama", uzvratio mu je Rađenović, tumačeći kako se sve godine mandata ove vlade, ali i za prethodnih vlada, deficit računao po nacionalnoj metodologiji, koja se koristi i u drugim europskim zemljama. "Statistička metodologija je nešto drugo, ona nam pomaže da usporedimo deficite i nije nikakva tajna da je deficit po ESA-i za proteklu godinu 18,7 milijardi", kazao je Rađenović, tvrdeći da bi po istoj metodologiji deficit 2011., zadnje godine HDZ-ove vlade, iznosio 25 milijardi kuna.

Na njegovo je tumačenje reagirao Ivan Šuker (HDZ) objašnjavajući da su u deficit 2011. uračunata i sva jamstva koja je država preuzela po programu sanacije brodogradnje te povrat duga umirovljenicima. "Kad bi se danas uračunala jamstva koja je Vlada dala državnim poduzećima, deficit bi bio 23 milijarde kuna", tvrdi Šuker.

Rasprava je prekidana upadicama i međusobnim dobacivanjima zastupnika.

Donosimo fonogram posljednjeg dijela rasprave pred odlazak vidno uzrujanog predsjednika Sabora Josipa Leke.

FRANO MATUŠIĆ:

Zahvaljujem gospodine predsjedniče.

Povrijeđen je članak 54. kojim mi niste dali kao predsjedniku radnog tijela, govorim radnog tijela, da iznesem stajalište tog radnog tijela. A to radno tijelo je Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije. Jer je osnovano temeljem članka

PREDSJEDNIK Leko:

Shvatio sam želite reći da sam povrijedio. Hvala vam lijepa.

FRANO MATUŠIĆ:

Da, kao drugo radno tijelo.

PREDSJEDNIK:

Hvala lijepa, shvatio sam.

Ostajem kod onog što sam vam rekao prilikom izlaska. Konzultirao sam i Odluku o osnivanju radnog tijela i vidite koja je vaša nadležnost. Kao predsjednik to sasvim sigurno znate i morate znati inače ćete povrijediti vlastitu odluku na temelju koje radite. A u Poslovniku za koji sam ja odgovoran niste navedeni kao radno tijelo.

Hvala lijepa.

... /Upadica Matušić: Kao drugo radno tijelo./...

Niste navedeni kao radno tijelo, rekao sam vam.

Hvala lijepa.

... /Upadica Matušić: Mi smo formirani temeljem članka Ustava 80./...

Dužan sam vas još upozoriti i uputiti ako niste zadovoljni sa mojim tumačenjem Poslovnika obratite se nadležnom tijelu Hrvatskog sabora pa ćemo demokratski zatvoriti spor.

... /Upadica Matušić: Jel' to nadležno tijelo u Kockici, gdje?/...

Koja kockica kolega Matušić?

Nisam vas razumio koja kockica?

... /Upadica se ne razumije/...

Prisavlje? Kakve ima veze Kockica sa tumačenjem Poslovnika? Recite na glas da čujemo.

... /Upadica se ne razumije/...

Recite kolega Matušić, imate priliku i recite.

FRANO MATUŠIĆ:

Ostalo je u podsvijesti.

PREDSJEDNIK:

Kome?

FRANO MATUŠIĆ:

Pa očito vama.

PREDSJEDNIK:

Meni? Hvala lijepa.

Mislim da ste promašili i temu i osobu i vrijeme. A to je samo znak vaše nervoze. Meni to ne smeta, da vam budem iskren, čak da ste u pravu. Hvala vam lijepa.

Dakle, idemo na replike.

Prva replika i poštovani zastupnik Ivo Jelušić.

IVO JELUŠIĆ:

Poštovani kolega Šuker svoje izlaganje u ime kluba HDZ-a počeli ste sa Grčkom. Mislim da to nije dobro. Da, počeli ste s Grčkom, mislim da to nije dobro jer bilo kakvo poređenje Hrvatske kada je riječ o financijama, o stanju proračuna sa Grčkom nije dobro iz više razloga.

Prvo, što to nije isto i nismo na sreću u istoj poziciji kao što je Grčka, a i bilo kakva insinuacija i spominjanje Grčke u kontekstu rasprave o proračunu i stanju državnih financija zaista nije dobro.

Drugo, što to nije domoljubno. Znate ne treba, mi imamo određenih problema kao država, nemamo ih od jučer, imamo ih godinama, i nije dobro još više ocrnjivati situaciju nego što je. To nije domoljubno. Nije to lijepo, pogotovo nije lijepo od stranke koja se smatra i koja je, koja se smatra stožernom strankom      domoljubne koalicije.

Je li za vas domoljublje jedino kada ste vi na vlasti, a kada su drugi na vlasti e onda u Hrvatskoj ama baš ništa ne valja.

I treća stvar, najspominjanija stranka i osoba Tsipras iz Syriza koji se ovih dana spominju nisu doveli Grčku u ove probleme, Grčka je u problemima od prije. Oni pokušavaju riješiti, dobro ili ne otom potom, ali pokušavaju. Prema tome, svako poređenje i započinjanje rasprave sa Grčkom nije dobro, pogotovo ne dobro od HDZ-a koji je dobrim djelom kumovao svim ovim našim problemima i koji je dvadesetak, osamnaest, dvadeset godina bio na vlasti u Hrvatskoj.

Pa i kad govorite o deficitu, dakle ponovno govorite o 18 milijardi iako po našoj metodologiji vidimo da je 12,8. O toj metodologiji o kojoj vi govorite kad bi se promijenila, vi se samo u zadnje 3 godine vaše vladavine od 2009.do 2011. napravili 64 milijarde duga po toj metodologiji na koju se vi pozivate. To je 23% ukupnog javnog duga Hrvatske.

PREDSJEDNIK:

Odgovor na repliku poštovani zastupnik Ivan Šuker.

IVAN ŠUKER:

Gospodine predsjedniče riskiram da dobijem opomenu, međutim rekao sam da u trenucima ovakve teške situacije kad je Grčka, i to je bilo jedino spominjanje Grčke, se ne smije dozvoliti politikantstvo. A sad ću dodati politikantsko lupetanje jer kolega Jelušić definitivno Hrvatska ima najveći prirast udjela javnog duga u BDP-u protekle 3 godine. Definitivno Hrvatska u protekle 2 godine nije ispunila fiskalno pravilo i definitivno Hrvatska u ovom trenutku ima najveći rizik kreditni poslije Grčke. I ja sam samo rekao kad sam spominjao politički populizam onda sam govorio o Grčkoj. I nisam uopće to povlačio paralelu ni s ovom ni s bio kojom Vladom, nego općenito.

Druga stvar, kolega Jelušiću kad bi se koristilo ovako kako vi računate onda je deficit ove države u ovom trenutku 22, 23 milijarde kuna to je činjenica i od toga ne možete pobjeći. Zato sam rekao kad ste govorili o 2011., a to sam vam rekao prije 2 godine nemojte se igrati s vatrom jer vatra će doći u vaše dvorište. Igrali ste se s vatrom želeći prikazati kako je katastrofalna situacija iako svi od Europske komisije pa nadalje od 2008.godine znaju da je Hrvatska država preuzela 9,5 milijardi jamstava od brodogradnje. To je činjenica isto kao što je ova Vlada daje jamstva Hrvatskoj željeznici da se pokuša izvući. I to je činjenica i to svi u ovom Saboru znamo i nema pravo nitko sutra u ovom Saboru reći da nije znao za to.

Dakle ja o tome govorim kolega Jelušiću. Nemojmo govoriti da nismo znali ako smo svi znali. Zašto? Zato što prilikom usvajanja svakog proračuna i jasno piše popis izdanih jamstava i nećete čuti od mene za 2 ili 3 godine da kažem da nisam znao koliko je jamstava dato Hrvatskim željeznicama. Zašto? Pa zato što smo o tome raspravljali u ovom visokom domu.

PREDSJEDNIK Leko:

Hvala lijepa kolega Šuker.

Poštovani kolega zastupniče Šuker sami ste rekli da imate namjeru uvrijediti, da imate namjeru uvrijediti kolegu zastupnika. .../Upadica se ne čuje./... Nemojte me smetati da završim misao. Rekli ste želim vam reći unatoč toga što riskiram opomenu, tako ste rekli pa ta namjera zaista ne može ostati samo na tome da vi sebe promovirate kao osobu koja zna da je to povreda Poslovnika a da ja šutim na to. Zaslužili ste zaista opomenu ovako kako vam je izričem.

Hvala vam lijepa.

.../Upadica Šuker: Svaka vam čast./...

I vama. Hvala i vama.

.../Upadica se ne čuje./...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.