akademik reiner

FONOGRAM Buran početak Sabora: ovo je sramota, radite protuustavno

Autor

Direktno.hr

Današnja izvanredna sjednica Sabora počela je burno, akademik Željko Reiner (HDZ)ukazao je na protuustavnu i protudemokratsku praksu, koju je u radu Sabora utvrdio i Ustavni sud, a Davorin Mlakar (HDZ)
08.09.2015. u 11:35
Ispiši članak

DNEVNI RED

1. PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 893;

2. PRIJEDLOG ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE I VISOKOUČINKOVITOJ KOGENERACIJI, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 894;

3. PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TROŠARINAMA, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 895;

4. PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O FINANCIRANJU JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 896;

5. KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O STEČAJU POTROŠAČA, drugo čitanje, P.Z. br. 811.

ZASJEDANJE 19. IZVANREDNE SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA,

ODRŽANE 8. RUJNA 2015.

Početak u 09,30 sati

Predsjedava: JOSIP LEKO, predsjednik Hrvatskoga sabora

PREDSJEDNIK:

Poštovane zastupnice i poštovani kolege zastupnici, dobro jutro, dobro došli u zastupničke klupe.
Sazvali smo izvanrednu, 19. izvanrednu sjednicu Hrvatskoga Sabora na zahtjev ovlaštene predlagateljice Vlade Republike Hrvatske.
Pozdravljam vas srdačno, želim vam uspješan rad. Posebno pozdravljam potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske sa suradnicima.
Predlažem da utvrdimo dnevni red.

Uz poziv za sjednicu primili ste Prijedlog dnevnog reda od ovlaštene predlagateljice.
Člankom 205. Poslovnika Hrvatskoga sabora određeno je da se najprije odlučuje o prijedlogu da se pojedini zakoni donesu po hitnom postupku.
Napominjem da o hitnosti postupka kod donošenja zakona koji nose oznaku P.Z.E. ne odlučujemo u skladu sa člankom 206. Poslovnika Hrvatskoga sabora.
To su zakoni pod točkom 2. i 3. Predloženog dnevnog reda.

Za donošenje po hitnom postupku predloženi su zakoni pod točkama 1. i 4. predloženog dnevnog reda.

Ima li netko od zastupnica ili zastupnika primjedbu na primjenu hitnog postupka kod donošenja predloženih zakona? Ima.
Poštovani potpredsjednik Doma, Željko Reiner.

Akademik ŽELJKO REINER:

Poštovani gospodine predsjedniče, moram na početku odmah reći da je zapravo sramota da je ovaj Sabor, saziv Sabora, četiri petine zakona donio po hitnom postupku.

Ne samo da ovi nisu potrebni da se donesu po hitnom postupku nego želim skrenuti pozornost na Izvješće Ustavnog suda koje je reklo jasno, citiram: "Učestala praksa donošenja zakona po hitnom postupku narušava samu bit parlamentarizma. Takva praksa obezvrjeđuje značenje demokratskih procedura i obvezu njihovog postojanja te onemogućuje javne rasprave o bitnim društvenim pitanjima, slaveći time i osnove za razvitak i unapređenje dijaloške kulture bez koje ne postoji demokratsko društvo.".

Prema tome, loša praksa tijekom cijelog ovog zasjedanja nametnuta od većine saborske želi se i sada nastaviti, nema nikakvog razloga za hitni postupak.
Tražim glasovanje.

PREDSJEDNIK:

Hvala lijepa.

Nažalost slažem se s vama da je loša praksa, samo ne slažem se da je taj rok samo u ovoj Vladi nego već od, rekao bih od samog donošenja Poslovnika ovakvog.
Naravno da ćemo vaš zahtjev usvojiti i glasovati o zakonima koji su predloženi po hitnom postupku.
Molim da utvrdimo najprije kvorum.

Mislim da su se prijavili kolegice i kolege zastupnici. Da vidimo prisutnost, 107 zastupnika je u dvorani, imamo dovoljno ruka i zastupnica i zastupnika da možemo odlučivati o svim stvarima.

Idemo na prvo. Tko je za primjenu hitnog postupka kod donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, P.Z. br. 893?
Molim glasujte o hitnosti postupka.

Glasovanje je završeno.
Molim rezultat.

Utvrđujem da je većinom glasova 67 glasova za, 2 glasa suzdržanih, 40 glasova protiv u dnevni red po hitnom postupku uvršten Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, P.Z. br. 893.
Drugo. Tko je za primjenu hitnog postupka kod donošenja Zakona o izmjeni Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, P.Z. br. 896.
Molim glasujte.

Glasovanje je završeno.
Molim rezultat.

Utvrđujem da je većinom glasova 66 glasova za, 2 glasa suzdržanih, 42 glasa protiv u dnevni red po hitnom postupku uvršten Konačni prijedlog Zakona o izmjeni zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, P.Z. br. 896.
Ima li netko od kolegica zastupnica i zastupnica prigovor na uvrštavanje u dnevni red Konačnog prijedloga Zakona o stečaju potrošača, drugo čitanje, P.Z. br. 811.?
Hvala lijepa.

Poštovane kolegice i kolege zastupnici dnevni red je time utvrđen.
U skladu sa člankom 228. Poslovnika Hrvatskoga sabora, sada bih ja trebao pročitati upravo utvrđeni dnevni red, molim vas da mi dozvolite da to ne čitam, nego da konstatiramo da je dnevni red utvrđen.

Nema primjedbi na ovakav zahtjev? Hvala lijepa.
Možemo prijeći sada po utvrđenom dnevnom redu na prvu točku.
.../Upadica se ne čuje./...
Slušamo. Kolega Davorin Mlakar.

DAVORIN MLAKAR (HDZ):

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora.

Evo i sada ste se pozivali na Poslovnik koji tvrdim da ste prekršili sazivanjem ove sjednice, izvanredne sjednice i napravili ste nekoliko propusta.
Onaj zbog kojeg sam se javio odnosi se na članak 220. stavak 3. našega Poslovnika koji govori da ćete sazvati izvanredno zasjedanje na zahtjev Vlade koji mora biti dan u pisanom obliku i obrazložen. Obrazložen s obzirom na to zašto se traži izvanredno zasjedanje i što je to tako neophodno bitno donijeti kao zakon, a što nije moglo čekati 7 dana redovno zasjedanje Sabora.

Mi smo dobili materijale Vlade, dobili smo prijedloge zakona koji su toliko hitni da sama Vlada predlaže da stupe na snagu 1. siječnja 2016. godine. S druge strane, Vlada nije obrazložila nikakve razloge za izvanrednu sjednicu nego je lakonski navela da traži izvanredno zasjedanje da bi se raspravili ovi zakonski tekstovi.
To nije smisao odredbe Poslovnika koju sam citirao i zbog toga tvrdim da ste sazivanjem sjednice na ovaj način prekršili Poslovnik. O drugim stvarima kao što je pitanje aktualnog prijepodneva koje se održava prije svake sjednice Sabora uopće neću govoriti.

PREDSJEDNIK:

Hvala lijepa poštovani kolega Davorin Mlakar.

Odbacujem prigovor i jedan i drugi, a Vlada je u skladu sa svojim planom rada a i traženjem i vas iz oporbe ocijenila da je potrebno ubrzati rad na projektima koji su vrijedni za hrvatsko društvo, hrvatske građane i zatražila je izvanrednu sjednicu sa preciznim točkama dnevnog reda.

Što se tiče aktualnog prijepodneva zastupničkog to niti je predviđeno poslovnikom, a niti je u praksi kada bilo uz izvanrednu sjednicu. Hvala vam lijepa na sugestijama, ja sam vam odgovorio.

A sad bismo počeli raditi kako smo najavili.

Hvala lijepa.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.