FIJASKO OPROSTA DUGOVA

Fina od blokiranih iskamatari 500 mil kn mjesečno, evo kako se zaštititi!

Autor

Direktno.hr

„Sporazum je jedno veliko ništa u pravnom smislu. Niti se blokirani mogu kome žaliti, niti se dugovanja mogu osporiti i sve se svodi na samovolju vjerovnika. Vjerovnici jednostavno nisu odobrili oprost duga i točka“, pojašnjava predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin svo ništavilo velebno najavljenog Vladinog sporazuma o oprostu duga koje je, kaže, Milanoviću i Vladi služio samo kao PR na CNN-u i svjetskim medijima
12.05.2015. u 14:40
Ispiši članak

Krajem ožujka u Hrvatskoj  je prema najnovijim podacima Fine u blokadi bilo 320.802 građana ili njih tri i pol tisuće više nego krajem veljače s 32 milijarde kuna nepodmirenih dugovanja što je pak pola milijarde kuna više nego prije mjesec dana. Pa se postavlja pitanje kako je broj blokiranih građana i njihovih dugovanja porastao u vrijeme velikog Vladinog projekta oprosta dugova koji ne da nije urodio plodom nego je  još pojačao agoniju blokiranih građana u Hrvatskoj!?

Da broj blokiranih građana i njihovih dugova rapidno raste udrugu Blokirani uopće ne iznenađuje. Predsjednica udruge Miriam Kervatin skreće pozornost na činjenicu da se u oprostu dugova radilo tek o najobičnijem sporazumu koji vjerovnici mogu, a i ne moraju poštovati, dok su građani očekivali zakon koji bi ih zaštitio.

„Sporazum je jedno veliko ništa u pravnom smislu. Niti se blokirani mogu kome žaliti, niti se dugovanja mogu osporiti i sve se svodi na samovolju vjerovnika. Vjerovnici jednostavno nisu odobrili oprost duga i točka“, pojašnjava Kervatin svo ništavilo velebno najavljenog Vladinog sporazuma o oprostu duga koje je, kaže, Milanoviću i Vladi služio samo kao PR na CNN-u i svjetskim medijima.

U krajnje besmislenom projektu blokiranja svih računa zaduženih građana, Kervatin navodi i legalno kamatarenje blokiranih građana od strane države, odnosno Fine koja blokiranima svaki mjesec naplaćuje kojekakve naknade za vođenje tih istih blokiranih računa (!) na kojima, prema izračunu udruge Blokirani, Fina mjesečno uprihodi pola milijarde kuna! Od blokiranih građana!

Da smo zaista zemlja apsurda neumoljivo potvrđuju podaci Fine – nasljednika bivše Službe društvenog knjigovodstva ili, kako ga u udruzi Blokirani zovu, relikta prošlosti i mentaliteta – prema kojima je u prosincu 2010. kada je uveden Ovršni zakon u blokadi bilo25.606 građana, a samo mjesec dana poslije blokiranih je bilo 77.911 (s dugom od šest milijardi kuna); već sredinom iste godine broj blokiranih narastao je za 155 tisuća ljudi, krajem 2011. bilo ih je 219.421… Vrhunac je dosegnut krajem studenog 2014. godine s 322.500 blokiranih, s dugovanjima od 31, 06 milijardi kuna čime smo postali jedina zemlja na svijetu u kojoj je dug građana premašio dug poduzeća. Da osvjetla obraz promašenoj socijalnoj politici Milanovićeve Vlade Fina početkom  ove godine objavljuje da je broj blokiranih pao te da ih je bilo manje od 317 tisuća.

„Da, broj je bio manji iz jednostavnog razloga što je deset tisuća blokiranih građana u međuvremenu – umrlo“, pojašnjava Kervatin. Zanimljivo, broj blokiranih je pao, ali je narastao iznos duga i to opet zbog već spomenutog legalnog kamatarenja blokiranih računa od strane Fine, odnosno države.

Blokiranima je sada jedina šansa na Europskom sudu pravde u Luxemburgu. Naime, u svibnju istječe rok od godine dana koji svaka stranka koja se obraća sudu mora ispoštovati, a prema kojemu će sud uzeti u razmatranje predmet ako su u zadnjih godinu dana iscrpljene sve pravne mogućnosti u nacionalnom zakonodavstvu, odnosno morate dokazati da ste u domovini napravili sve što ste mogli, ali ste bili ignorirani.

„Prošlo je godinu dana i Ustavni sud nije odgovorio na naš zahtjev za ocjenom ustavnosti, a u međuvremenu se bavio posve irelevantnim stvarima . Uz to, blokiranima je nanijeta ogromna i nenadoknadiva šteta. Stoga se imamo puno pravo obratiti Sudu sa zahtjevom da izvole preuzeti naš predmet  stave ga u proceduru“, poručuje Kervatin.

U udruzi Blokirani pri tom su ogorčeni na činjenicu što su ih režimski mediji prozvali HDZ-ovcima i to samo zato što ih je saslušala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je od Ustavnog suda pokušala zatražiti zaštitu za nesretnu gospođu iz Slavonskog Broda koja prima 800 kuna socijalne pomoći, a  kojoj zbog neplaćenih režija prijeti oduzimanje stana. „Nakon što su nas proglasili da smo na strani HDZ primijetili ste da više nismo u milosti main-stream medijima“ rezignirano je zaključila Miriam Kervatin.   

Blokirani obrtnici! Otvorite račun u Austriji!

Zasigurno u najtežem položaju među blokiranima su obrtnici. Nemaju nikakvih primanja, zbog blokade ne mogu poslovati, odnosno izdavati račun, a “socijaldemokratska“ Vlada ih svaki mjesec rešeta naplatom doprinosa ko' Emil po diviziji. No, u udruzi Blokirani našli su rješenje – otvorite nerezidentni račun u Austriji! Nakon što je ovršni zakon na snagu stupio i u Sloveniji, tamošnji su blokirani obrtnici voljenoj deželi pokazali srednji prst i poslovanje prebacili u Austriju, otvorili nerezidentni račun i uredno došli do svojih prihoda. Isto vrijedi i za hrvatske obrtnike. Otiđite u bilo koji austrijski grad i to u poslovnicu Erste banke. Ponesite osobnu ili putovnicu, otvorite nerezidentni žiro račun i IBAN donesite računovodstvu preko kojeg ćete uplaćivati novac u kunamja koji se onda konvertira u eure. Za 15 dana od banke dobivate karticu i novac možete podizati na bilo kojem bankomatu Erste banke u Hrvatskoj. To je moguće iz razloga što u Austriji dio 2018. godine vrijedi zakon o zašiti bankarske tajne.

Nažalost, ovo ne vrijedi za hrvatske radnike koji su blokadi i koji primaju plaću na tekući račun i to iz razloga što računovodstva takve uplate zbog zastarjelog zakonodavstva ne žele knjižiti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.