dražen jelenić

Ovo je čovjek koji će naslijediti Dinka Cvitana

Autor

rj

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je ispred Banskih dvora da je Vlada na zatvorenoj sjednici dogovorila prijedlog za imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika, a da se radi o Draženu Jeleniću. Cvitan neće dobiti novi četverogodišnji mandat!

17.04.2018. u 10:50
Ispiši članak

"Dražen Jelenić obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika te je ujedno i predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća. Cijeli život ima profesionalnu karijeru u državnom odvjetništvu, sve je stepenice prošao. On doista postaje sustav i sve proces i sve procese unutar državnog odvjetništva. Mi ćemo to uputiti u proceduru u Hrvatski sabor.

Očekujemo da će se odmah organizirati sjednica Odbora za pravosuđe, a onda će na dnevni red te rasprava i glasovanje. Sve ćemo to realizirati do 24. travnja kada Dinku Cvitanu prestaje mandat", rekao je Dražen Bošnjaković te objasnio zašto više ne žele Cvitana kao glavnog državnog odvjetnika. 

Jelenić je u nekoliko zadnjih dana već spominjan kao mogući Cvitanov nasljednik uz Davora Petričevića, v.d. županijskog državnog odvjetnika u Osijeku.

Dražen Jelenić je trenutno na funkciji prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika  i predsjednik je Državnoodvjetničkog vijeća. U medijima se više puta spominjao kroz prošlost. Tako je Jutarnji list 2012. pisao o najmoćnijim bračnim parovima u hrvatskom pravosuđu te je spomenuo njega i njegovu suprugu Ines Horvat Jelenić koja je tada bila zamjenica županijske državne odvjetnice u Velikoj Gorici.

U medijima se spominjao i 2005. kad je trebao preuzeti Odjel za međunarodnu suradnju i međunarodne istrage u USKOK-u. Na tu funkciju ga je navodno predlagao upravo njegov sadašnji šef Dinko Cvitan.

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu. Pravni fakultet u Zagrebu završio je 1992., nakon čega se zapošljava kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika. U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika.

Jelenić je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, član Upravnog vijeća Pravosudne akademije, Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavanje korupcije i Povjerenstva za provođenje pravosudnih ispita. Voditelj je Delegacije Hrvatske pri GRECO (antikorupcijska komisija Vijeća Europe).

Koautor je prvog i drugog izdanja "Priručnika za državne odvjetnike" i "Priručnika za primjenu novog Kaznenog zakona". Član je radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu nacrta prijedloga više zakona, koordinacijske radne grupe za izradu nacrta Strategije suzbijanja korupcije 2015. – 2020., GRECO-vih evaluacijskih timova i pregovaračke skupine za Poglavlje 23 pregovora za pristupanje EU.

Među Jelenićevim objavljenim radovima i publikacijama su "Nedostaci u sačinjavanju činjeničnog opisa optužnice", "Nova uloga državnog odvjetnika u prethodnom postupku u istrazi poslije V. novele Zakona o kaznenom postupku", Najvažnija kaznena djela protiv imovine – pravni kontinuitet i primjena blažeg zakona" i "Trgovanje ljudima: kriminološki i kaznenopravni aspekt".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.