BITAN DOKUMENT

Evo što piše u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj na samitu u hrvatskoj metropoli

Autor

bl/h

Europska unija je u srijedu na virtualnom sastanku na vrhu usvojila Zagrebačku deklaraciju u kojoj je još jednom potvrdila europsku perspektivu šest zemalja jugoistočne Europe.

06.05.2020. u 22:58
Ispiši članak

"Podsjećajući na sastanke na vrhu 2000. u Zagrebu, 2003. u Solunu i 2018. u Sofiji, EU iznova potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Partneri sa zapadnog Balkana ponovno su istaknuli svoju predanost europskoj perspektivi kao čvrstom strateškom izboru. Vjerodostojnost te predanosti ovisi i o jasnoj javnoj komunikaciji i provedbi potrebnih reformi", kaže se u deklaraciji usvojenoj u srijedu nakon sastanka na vrhu zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana. Usvojena deklaracija važan je dokument za buduće odnose EU-a i šest zemalja jugoistoka Europe.

Zbog pandemije korona virusa fizički sastanak nije bio moguć i stoga je održan putem video-veze. Zagrebački samit je zamišljen kao središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U deklaraciji se naglašava uzajamna solidarnost u borbi protiv pandemije korona virusa, za što je EU pripremila paket od 3,3 milijarde eura potpore zapadnom Balkanu, zatim još jedna potvrda europske perspektive ali bez spominjanja proširenja. U tekstu se naglašeno traži od zemalja regije poštivanje europskih vrijednosti, vladavine prava.

EU priprema veliki ekonomski i investicijski paket za pomoć zapadnom Balkanu koji će biti objavljen kasnije jer je vezan uz pregovore o budućem sedmogodišnjem proračunu EU-a.

U deklaraciji se jasno aludira da EU zaslužuje veću zahvalnost za potporu u borbi protiv korona virusa od nekih drugih aktera čija je pomoć u nekim zemljama regije dobila znatno veću pozornost.

"Činjenica da ta potpora i suradnja nadilaze sve što su drugi partneri pružili regiji zaslužuje javno priznanje", kaže se u deklaraciji i dodaje da EU "ujedno uvažava vrijednu potporu koju je za vrijeme pandemije zapadni Balkan pružio svojim neposrednim susjedima i EU-u".

"EU i partneri sa zapadnog Balkana imaju zajednički cilj, mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Europu, na temelju naših povijesnih, kulturnih i geografskih veza te naših uzajamnih političkih, sigurnosnih i gospodarskih interesa.

EU je odlučan u namjeri da dodatno pojača svoj angažman na svim razinama kako bi podržao političku, gospodarsku i društvenu preobrazbu regije te pozdravlja zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za očuvanje europskih vrijednosti i načela te za temeljito i odlučno provođenje potrebnih reformi", kaže se u deklaraciji.

Dodaje se da će povećanje pomoći EU-a ovisiti o stvarnom napretku u vladavini prava. Također se kaže da EU u potpunosti podupire zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za uključivu regionalnu suradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, među ostalim i s državama članicama EU-a.

"Pritom je i dalje važna provedba bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri i s konkretnim rezultatima, uključujući Prespanski sporazum s Grčkom i Ugovor o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom. Potrebno je posvetiti dodatne i odlučne napore pomirenju i regionalnoj stabilnosti, kao i pronalaženju i provođenju konačnih, uključivih i obvezujućih rješenja za bilateralne sporove partnera i pitanja ukorijenjena u ostavštini prošlosti, u skladu s međunarodnim pravom i utvrđenim načelima, među ostalim, Ugovorom o pitanjima sukcesije", kaže se u deklaraciji.

EU poziva zapadnobalkanske partnere "da ostvare napredak u smjeru potpunog usuglašavanja sa stajalištima vanjske politike EU-a, osobito u pogledu pitanja u kojima se radi o važnim zajedničkim interesima, te da djeluju u skladu s time".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.