tko će koga....

Evo što o Srbiji misli nova britanska premijerka: kriminal, korupcija ...

Autor

Direktno.hr

Kako je direktno.hr, jedan od rijetkih medija već izvijestio, Theresa May u travnju ove godine, tada kao visoka dužnosnica Konzervativne stranke govoreći o daljnjem proširenju EU, dakle prije Brexita dok su svi mislili da do njega neće doći, ustvrdila je da je vrijeme da se preispitaju "tradicionalna uvjerenja o odnosima Britanije i Europske unije", što podrazumijeva i razmatranje britanskog interesa u daljnjem proširenju EU.
14.07.2016. u 11:40
Ispiši članak

Govoreći tada o izboru koji se nalazi pred Britancima, referendumu o članstvu u EU i odmjeravanju argumenata "za" i "protiv" kada se bude odlučivalo o tzv. "brexitu", Theresa May je rekla da Britanija mora odlučiti kako će sudjelovati u procesu odlučivanja u Bruxellesu.

"Hoćemo li zaustaviti kretanje EU u pogrešnom smjeru tako što ćemo vikati s ruba terena ili ćemo preuzeti vodstvo i predstaviti plan prema kome bi Europa krenula pravim putem? Mislimo li zaista da je u našem interesu da podržavamo automatsko i bezuvjetno proširenje EU? Zemlje koje sada pregovaraju s EU uključuju Albaniju, Srbiju i Tursku - to su zemlje sa siromašnim stanovništvom, ozbiljnim problemima s organiziranim kriminalom, korupcijom, ponekad i terorizmom. Moramo se zapitati, je li ispravna odluka da EU nastavi sa širenjem i dodjeljivanjem svih prava novim članicama?", upitala je ona u svom govoru.

Britanska ministrica je postavila i pitanje je li vrijeme da se razmišlja o kopnenoj granici s Iranom, Irakom i Sirijom.

"Ako smo se usuglasili da je došao kraj za princip što bliže zajednice, vrijeme je da postavimo pitanje šireg proširenja", navela je ona.

Britanski politički analitičar i stručnjak za Balkan James Ker-Lindsay rekao je na Twitteru da je ovaj dio govora britanske ministrice"velika vijest" i da Theresa May najavljuje da bi Britanci mogli blokirati ulazak Turske i balkanskih zemalja u EU.

Originalni dio govora Therese May

We need to have a clear strategy of engagement through the Council of Ministers, seek a bigger role for Britain inside the Commission, try to stem the growth in power of the European Parliament, and work to limit the role of the Court of Justice. We need to work not only through the EU's institutions and summits, but by also pursuing more bilateral diplomacy with other European governments.

And it is time to question some of the traditional British assumptions about our engagement with the EU. Do we stop the EU going in the wrong direction by shouting on the sidelines, or by leading and making the case for taking Europe in a better direction? And do we really still think it is in our interests to support automatically and unconditionally the EU's further expansion? The states now negotiating to join the EU include Albania, Serbia and Turkey – countries with poor populations and serious problems with organised crime, corruption, and sometimes even terrorism. We have to ask ourselves, is it really right that the EU should just continue to expand, conferring upon all new member states all the rights of membership? Do we really think now is the time to contemplate a land border between the EU and countries like Iran, Iraq and Syria? Having agreed the end of the European principle of "ever closer union", it is time to question the principle of ever wider expansion.

Cijeli govor možete pročitati OVDJE.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.