ISTRAŽILI SMO

Evo što o slučaju Bujanec za Direktno kažu australske vlasti; Bujanec: Možda sam ipak trebao tražiti poslovnu vizu

Autor

rj/dm

Voditelju i uredniku Bujice Velimiru Bujancu poništena je viza za Australiju prošlog tjedna, gdje je s hrvatskim redateljem Jakovom Sedlarom trebao promovirati film o tamošnjim Hrvatima.  Nakon toga poništena je viza i Sedlaru , a odmah nakon poništavanja vize pojavilo se i pismo navodne anonimne Hrvatice iz Australije koja je navodno prijavila voditelja australskim vlastima.

30.11.2018. u 16:44
Ispiši članak

Bujanec je javnost izvijestio kako je uredno dobio australsku vizu još 26. listopada ove godine, a ona je na sam dan putovanja poništena, iz njemu (ne)poznatih razloga. Rekao je i kako ne zna radi li se o "zasluzi" cro-udbaške ili srbijanske diplomacije, ali je i pozvao sve Hrvate u Australiji da budu na premijerama filma Jakova Sedlara "Hrvati i Australija".

Poslije se pojavila informacija kako je Bujanec tražio turističku vizu umjesto poslovne. Pojavilo se i pismo anonimne Hrvatice iz Australije koja ga je navodno i prijavila australskim vlastima.

Poznatog TV voditelja i urednika kontaktirali smo kako bi saznali da li se žalio na odbijanje vize te planira li ići u Australiju.

"Ići ću sigurno u Australiju. Angažirala se brojna i utjecajna hrvatska zajednica u Australiji, angažirali su i odvjetničke timove i druge kanale. Ne postoji niti jedan razlog da tamo ne dođem, zajedno sa Sedlarom. To je sve što mogu reći za sada, ali sigurno ću doći na službeni poziv", rekao nam je Bujanec.

Voditelja i urednika Bujice smo pitali o informacijama kako je trebao tražiti poslovnu vizu, a ne turističku te da je to bio mogući razlog odbijanja vize:

"To bi mogao biti razlog odbijanja vize, ali ja sam najavljen u Australiji kao gost filmskih premijera. Kao gost sam tražio turističku vizu, jer to nije poslovna stvar. Bez obzira na to u novom zahtjevu ćemo navesti i moguće druge razloge za posjet hrvatskoj zajednici".

Veleposlanstvo Australije: Tražitelji viza moraju prijaviti sve ranije presude i istinito odgovarati na pitanja

Portal Direktno, u međuvremenu, kontaktirao je i Veleposlanstvo Australije u Zagrebu. Njihov odgovor primili smo prije nekoliko dana.

"Ne komentiramo individualne slučajeve. Sve osobe koje nisu australski državljani, a žele ući u Australiju, moraju ispuniti uvjete koji su navedeni u Zakonu o migracijama iz 1958. prije nego što im se odobri viza. Od svih posjetitelja u Australiju očekuje se da poštuju australske zakone i udovolje zahtjevima Zakona o migracijama", navodi se u odgovoru australskog Veleposlanstva.

"Od svih tražitelja viza očekuje se da prijave sve ranije kaznene presude i osiguraju sve potrebne informacije u zahtjevu za vizu", dodatno je istaknuto u odgovoru australskog Veleposlanstva portalu Direktno.

Na stranicama australskog ministarstva unutarnjih poslova eksplicitno se navode zahtjevi koje moraju ispuniti tražitelji vize kako bi je i dobili.

Radi se o sljedećim zahtjevima:  Tražitelji vize ne smiju imati značajan kriminalni dosje i moraju biti dobrog ponašanja. Navodi se i kako viza neće biti odobrena u slučaju ako postoji rizik da je tražitelj vize uključen u kriminalne aktivnosti, maltretira, zastrašuje ili uhodi druge osobe, ocrnjuje dio australske zajednice, potiče na razdor u australskoj zajednici ili predstavlja opasnost za australsku zajednicu. Tražitelj vize, navodi se u zahtjevima, mora prijaviti sve presude za kriminal, istinito odgovarati na sva pitanja i pružiti sve tražene informacije

Commonwealth Ombudsman: Tražitelj vize nije uložio službenu žalbu

Portal Direktno o slučaju odbijene turističke vize Velimiru Bujancu kontaktirao je i australskog Pučkog pravobranitelja. Iz ureda Commonwealth Ombudsmana, koji je zadužen za prigovore na rad državnih ministarstava i agencija, uključujući i pitanja useljavanja i viza, za portal Direktno odgovorili su "kako neće posebno istraživati slučaj Velimira Bujanca i odbijanja njegove vize". 

"Tražitelj vize nije uložio službenu žalbu", stoji, među ostalim, u kratkom odgovoru kojeg potpisuje Tabeya Anyang iz ureda australskog Pučkog pravobranitelja.

Velimir Bujanec nije želio komentirati tvrdnje da je njegov zahtjev za vizu bio manjkav u segmentu o kojem govore iz australskog Veleposlanstva.

Bujanec: Pismo navodne Hrvatice napisano je u Hrvatskoj

Bujanec je komentirao i prijavu navodne Hrvatice iz Australije o čemu su pisali mediji danima:

"Riječ je o potpunom 'fake newsu', pismo je poslano od anonimne osobe sa strane anonimnog maila. Dobio sam konkretne dokaze da je ta prijava nastala u Hrvatskoj. Uostalom ta navodna Hrvatica iz Australije bi dobro znala da se hrvatski dom u Adelaideu ne zove po Anti Paveliću kako je napisano već se tako davno zvao dom u Melbourneu, a ona tu navodno živi, a to ne zna".

Među spornim stvarima u pismu su i korištenje tipkovnice sa znakovima č,ž,š, te na kraju same prijave to što piše potvrda "Nisam robot", što upućuje na sumnju da se radi o hrvatskoj IP adresi. 

Na kraju je poznati voditelj poručio i kako je cijela hrvatska zajednica u Australiji na nogama zbog ovog slučaja: "Dvorane i hrvatski domovi u Brisbaneu, Canberri, Perthu, Gold Coastu, Sydneyju su dupkom pune. Hrvatska zajednica u Canberri mi je dodijelila i priznanje. Dvorane su krcate, a mi se javljamo video linkovima Hrvatima u Australiji, ističe Bujanec.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.