Udruga Franak

Evo što je o konverziji CHF utvrđeno na sastanku u ministarstvima

Autor

Direktno.hr

Udruga Franak prijavila Ministarstvu financija i Hrvatskoj narodnoj banci nepravilnosti u aneksima i izračunima konverzije – traži se institucionalno postupanje prema bankama, stoji u današnjem priopćenju.
18.11.2015. u 13:14
Ispiši članak

Udruga Franak i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa utvrdili su na zajedničkom sastanku održanom 17. studenog 2015. niz nepravilnosti u dostavljenim nacrtima aneksa i izračunima koje su banke dostavile korisnicima kredita.

Na temelju analiza pristiglih materijala za konverziju CHF kredita te na temelju zaključaka sa sastanka nepravilnosti su istog dana proslijeđene HNB-u te je Udruga Franak 18. studenog 2015. prijavila Ministarstvu financija i HNB-u banke koje su u nacrte aneksa za konverziju CHF kredita u euro kredite unijele nezakonite odredbe, suprotne Zakonu o potrošačkom kreditiranju, Zakonu o zaštiti potrošača te Zakonu o obveznim odnosima.

Od MF-a i HNB-a traži se da nalože bankama da svoje poslovanje usklade sa zakonima, da nezakonite odredbe izbace iz aneksa te da izračune usklade sa odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Glavni zahtjevi po dostavljenim aneksima i izračunima konverzijesu sljedeći:

1. Traži se da iz aneksa budu izbačene sve sporne odredbe o retroaktivnom poništenju aneksa nakon izvršene konverzije, ako bi zakoni bili ukinuti na Ustavnome sudu. To znači, drugim riječima, da neće više postojati niti teoretska mogućnost da banke pokušaju retroaktivno djelovati na konverziju, niti ugovornom niti sudskom prisilom, jer jei Ustavni sud svojim rješenjem utvrdio da to neće biti moguće.

2. Traži se transparentno utvrđivanjepromjena kamata u euro otplatnim planovima. Revizori koji su provjeravali izračune ogradili su se od kamata koje su primijenjene u otplatnim planovima što je dodatni signal da s kamatama nije sve u redu.

3. Traži se priznavanje statusa klijenta i umanjenih kamata (npr. bonus za klijenta banke, kredit za mlade, flexi kredit, kredit za određene stanove, kredit za zaposlenike banke, kredit za zaposlenike partnera banke, i sl.), za sve dužnike kojima to nije priznato.

4. Traži se izbacivanje iz aneksa bilo kakvih uvjeta i odricanja dužnika od budućih potraživanja na temelju CHF ugovora.

5. Traži se sprječavanje ugovaranja visoke fiksne marže, koja je u euro kreditima određena na nezakonit način–odlukom banke početkom 2014. godine. Tu maržu riješit će buduća vlast tijekom sljedećih mjeseci, u skladu s javnom riječju pol. stranaka koje će sudjelovati u vlasti.
Udruga Franak vrlo je zadovoljna činjenicom da su Erstebank i RBA,odmah pošto su nepravilnosti dostavljene HNB-u, najavile da će izbaciti iz aneksa spornu odredbu o potencijalnoj ništetnosti aneksa.

Ministar Lalovac, nakon razgovora sa stručnjacima iz Ministarstva financija te s guvernerom Vujčićem, obavijestio je Udrugu Franak da će vrlo aktivno i bez kompromisa insistirati da se svi navedeni nedostaci uklone prije izvršenja konverzije CHF kredita, stoji u priopćenju Udruge Franak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.